Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

65. zastavení KC

O neděli 2. postní, kdy se připomíná ve všech cyklech Proměnění Páně, se konala v nedělním odpoledni křížová cesta s prvokomunikanty a jejich rodiči. Měl jsem radost z toho, že se všichni sešli, pobožnost byla opravdu krásná a hodná křížové cesty. Farnost společně s dětmi rozjímala o Kristově utrpení.

 

Mezi nekatolíky se také začíná praktikovat, vím to z Hranic, kde kolem Kostelíčka jsou zastavení křížové cesty a již pravidelně se tam modlí i evangeličtí křesťané, možná inspirováni i tím, že v Přerově bývala ekumenická křížová cesta, o které se sdílel také kazatel CB zvláště, když měl problém najít něco na Ježíšův pád pod křížem, což je zastavení, o kterém se v Bibli nic neví.

 

Nicméně pašije se čtou v každé církvi a rozjímat o utrpení Kristově lze i zcela biblicky, zastavení lze navyšovat jako třeba v Římově, kde má Pašijová cesta 27 zastavení či také snižovat, ale důležité je postavit se za Ježíšův kříž a jít s Ježíšem křížovou cestu.

 

Po té křížové cestě s prvokomunikanty jsem mládežníkům připomněl vtip o křížové cestě, který jsem stihl ještě navíc poplést a udělat svým způsobem ještě vtipnější:

 

Pan farář při křížové cestě byl zavolán k zaopatřování, nechal tedy křížovou cestu dokončit kostelníka. Když se ze zaopatřování vracel, povšimnul si stále rozsvíceného kostela. Šel tedy dovnitř a slyšel kostelníka ohlašovat: 

 

"65. zastavení: Šimon si bere Veroniku za ženu!"

 

Ovšem v té chvíli jsem se přeřekl a místo toho řekl a pak si toho následně všimnul asi víte co:

 

"65. zastavení: Veronika si bere Šimona za ženu!"

 

Mládežníci si všimli, že jsem se přeřekl, až jsem se opravil, protože jsem si to uvědomil.

 

Ale i na dnešní dobu by bylo docela skandální prohlášení, že si Veronika bere Šimona za ženu. 

 

Je Veronika muž? Je Šimon žena? Nejsou náhodou oba trans? Nebo Quir? Nebo vlastně jak to oni mají? 

 

A vůbec - proč na to pohlížet?

 

Přece v křížové cestě takové zastavení neexistuje!

 

Ale ti lidé přece existují!

 

A tak:

 

  1. Ježíš odsouzen na smrt - Odsoudili jsme i tyto? Proč? Ježíš byl nevinný a bez hříchu. Nikdo z nás není nevinný a bez hříchu. Nemáme právo soudit. Kéž společně všichni jdeme křížovou cestu.
  2. Ježíš bere na sebe kříž - Každý z nás má kříž a tento kříž bere Ježíš a bere za každého, nikoho nevyjímaje, ale opravdu vůbec nikoho. Kéž upřeme svůj zrak na Ježíšův kříž.
  3. Ježíš padá po prvé pod křížem - A my jsme snad nikdy neupadli. A je na místě smát se pádům druhých lidí? I když se nám může zdát jejich pád vážný, kéž jdeme raději cestou pochopení.
  4. Ježíš potkává svou matku - Každý, kdo se narodil, má matku a má svou maminku upřímně rád. Má i svého otce a rodiče nás mají rádi. Když je nám těžko, podívejme se na to, že tu jsme skrze své matky. Kéž pochopíme pravý smysl života a nebojíme se čelit výzvám.
  5. Ježíš přijímá pomoc Šimonovu - Jak rádi hledíme přes prsty, když někdo potřebuje pomoci a vůbec se nám do toho nechce. Pomáhat menšinám? Zaslouží si vůbec naši pomoc? Šimona zachránil Ježíšův pohled. Kéž Ježíšův pohled zachrání i nás!
  6. Ježíš si všímá Veroniky - Dav je někdy hodně nevšímavý. Jak těžké je si všimnout někoho, kdo se odlišuje? A přitom nemusí jít náročnou pomoc. Veronika podala jen šátek, nezůstala jen u soucitu. I když nemůžeme jít tu cestu, kéž dokážeme projevit alespoň trochu více, než soucit.
  7. Ježíš padá po druhé pod křížem - Všímáme si často jednoho pádu a další pády kolem necháme ležet? Nebo všímáme si jen pádu a co je dobré nás nezajímá? Kéž se snažíme o větší zájem o druhé.
  8. Ježíš vidí plačící ženy - Ženy pláčou nad hrůzou, ale mají proč plakat? Hrůzná zjištění můžou být různá a potom nemusí být hrůzná. Pláč může být voláním po naději. Kéž se nám dostává odpovědí i na náš pláč.
  9. Ježíš padá po třetí pod křížem - Možná to může vypadat jako definitivní pád. Z toho pádu už se nedá povstat. Ten člověk je pro mě zatracený. Ale Ježíš vstane! A dokonce z mrtvých! Když se nám zdá, že jiný padá, není tam také náš pád? Kéž z pádu hledáme povstání!
  10. Ježíš je nahý - Stud je to, co nám brání podívat se na Ježíše, jak visí! Je mnoho intimních věcí, které nesnesou odhalení. A když se odhalí, bude to pro nás osvobozující? Dokážeme jít s nahým dál? Kéž nám pohled na Krista pomůže k odhalení našich slabostí.
  11. Ježíš je probodán a vyvěšen na odiv - Podívaná na toho, který činil zázraky. A Ježíš nepřestává činit zázraky i z kříže. Jen se podívejme do Písma, kolik lidí obrátit, když visel na kříži. A Ježíš tam visí za každého z nás! Kéž na každém člověku vidíme Krista!
  12. Ježíš na kříži umírá za všechny - A teď je výběr na nás, na mě osobně, zda si toho Ježíše, který byl ukřižován a znemožněn vezmeme jako Spasitele! Pokud ano, tak kéž nás Ježíš ukřižovaný zachrání!
  13. Ježíš je sňat z kříže - Nemohl viset přes svátky, ale svátky bez Ježíše nemají smysl. Všichni jsme přece jedno v Kristu Ježíši. Mám-li s kýmkoliv jakýkoliv problém, kéž si uvědomím, že Bůh stejně miluje mě jako každého mého bližního, kéž se snažím napodobovat tuto lásku.
  14. Ježíš je v hrobě - Neodpočívá, sestupuje do podsvětí a zachraňuje všechny, kteří ho přijímají, opravdu všechny, nikoho nevyjímaje. Vlastně jen toho, kdo ho sám odmítl, kdo jeho lásku nechtěl. Nebuďme přítěží, nenakládejme těžká břemena! Kéž všichni přijmeme Ježíše!
  15. Ježíš není v hrobě - Ježíš je mezi námi, vzkříšený! Kéž všichni hlásáme evangelium vzkříšení!

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 64×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Také já dnes s dětmi v náboženství projdu křížovou cestu, ale jinou.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio