Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Zase "jeden z katechetů"

Když jsem byl ještě "pečený, vařený" v děkanství hranickém jako katecheta, sotva jsem dosáhl bakaláře a úplně mokré kanonické mise po již 13 letech výuky náboženství, rozhodli se kolegové a kolegyně, katecheté a katechetky, svěřit mě, nehodnému, funkci "vrchního katechety" nebo spíše přesněji zástupce katechetů za děkanát. V této funkci jsem setrval 2 školní roky, docela jsem si to užíval jako nejmladší z kolegů, nebo vlastně skoro nejmladší, neboť byli i mladší adepti, kteří se však moc neobjevovali na setkání katechetů. Obzvláště v soutěži Bible a my jsem se mohl jevit já, klidný a mírumilovný, jako konfliktní typ, který hrubým způsobem ukazuje svou aktivitu a neumění prohrávat.

 

Když mě vítr odvál do Zubří, zůstalo po mně zatím prázdné místo už třetí školní rok, nicméně hraničtí katecheté se umí dát sami všichni dohromady, proto jsem tak lehce ve své činnosti jakéhosi šéfa mohl psát titul "jeden z katechetů". Po hranických katechetech se mi velice stýskalo zvláště proto, že v novém děkanátu, a možná ze začátku také kvůli kovidu, bylo pořádáno setkání kolegů velmi spoře, co jsem věděl, tak to bylo po 3. nebo po 4., přičemž to poslední, včerejší (tedy 27.4. 2023), už jsem byl jako ten, kdo přijal s pokorou sobě vlastní roli, řekněme, moderátora, ač jako zřejmě nejmladší, ne moc znalý prostředí s ještě nedokončeným magisterským vzděláním jsem měl "tu drzost" ujmout se tohoto krásného úkolu, vlastně služby. Setkávám se totiž velmi rád a ve službě katechety jsem nesvůj, mám-li pocit, že jsem "katecheta sám", velmi mě chybí, když mám slabou možnost sdílení a proto také vidím setkání katechetů v děkanátu jako velmi užitečné, tím užitečnější, když vím, že mnohé podobné moje starosti v této službě svým způsobem řeší mnozí další kolegové.

 

Moc jsem se těšil na spolupráci, obzvláště, když jsem viděl, že na arcidiecézním setkání katechetů, o kterém jsem tu na blogu i psal a také prezentoval našemu "drahému" katechetickému centru (v  Olomouci), se sešla podstatná sestava katechetů valašskomeziříčského děkanátu, z nichž mnohé, ač chodili na setkání pravidelně, jsem poznal více až při tom arcidiecézním setkání, protože jsem s nimi strávil víkend a taky proto, že nás spojoval velmi dobře nachystaný program, kde jsme se také prezentovali ve skupinkách, ostatně podrobně tady: https://vvrh.signaly.cz/2302/blahoslaveni-kdo-jedou-na-setkani-katechetu-nebot-oni-se-setkaji-a-dostanou-osvedceni

 

K této, dá se říci, funkci jsem byl motivován otcem Petrem Dujkou, který tak naznačil už před rokem a před arcidiecézním setkáním katechetů se mě ptal na konkrétní možnosti a stanovil výše zmíněné setkání děkanátní. Za sebe jsem tedy sdělil, že více aktivitám se budu moci věnovat po dokončení diplomové práce, což mělo být za půlí dubna, ač se to nakonec ještě trošičku odloží, už tak stejně za poplatky ke zdelšené době studia. Možnosti vidím velmi dobré a s Boží pomocí se rád ujmu služby, která mi byla nabídnuta a opravdu moc se těším na to, co nového a krásného pro věc hlásání evangelia mě v této službě čeká.

 

Jedna z těch věcí, kromě sdílení informací z našeho drahého centra pro katechezi, či koordinace katechetů nebo také moderaci programu  pravidelných schůzek, je to i zápis, který teď po setkání "cvakám" na klávesnici a vlastně rozšiřuji to, co bylo ve stručných bodech zapsáno, nikoli mnou, protože má "psací" (levá) ruka není té práce momentálně schopna, takže teď už to bude jen stručné tak, jak se pro zápis požaduje. Díky tedy kolegyni Mgr. Ludmile.

 

Ve čtvrtek 27.4. 2023, o zcela nezávazné památce sv. mučedníka Jaroslava, se v sídle římskokatolické farnosti Valašské Meziříčí, na faře při farním kostele Nanebevzetí Panny Marie sešlo 10 katechetů, nejvíce z Valašského Meziříčí a Kelče pod duchovním vedením P. Petra Dujku, faráře farnosti Dolní Bečva a administrátora ostatních "Bečev", který je za nás, katechety děkanátu Valašské Meziříčí zodpovědný před biskupem, administrátorem arcidiecéze. Nepřítomní se omluvili nebo byli omluveni.

 

Po předání potřebných materiálů novému laickému zástupci za děkanát (Vojtěchu Hýblovi) předchůdkyní, sestrou Ludmilou, které patří vřelé poděkování za tuto dlouholetou poctivou službu, jsme společně usedli k modlitbě posvátného růžence za naše děti, při desátku o Narození Páně, a pokračovali briefingem sdělování informací, mezi kterými jsme i zvažovali, jaký by měl být průběh setkávání katechetů, což potom na konci setkání otevřel ještě i o. Petr a také, mj. vznikl nápad uspořádat setkání katechetů i se sousedním děkanátem Vsetín, jakožto také pozvat pracovníky arcidiecézního centra pro katechety pravděpodobně na říjen 2023. 

 

Diskutovali jsme také o soutěži Bible a my a též stojí za pozornost i zájem pozvat kněze k formační přednášce či seznámit se s projektem centra pro školy "Vstupy do škol", obzvláště, nikoli výhradně jen, s tématem dušiček a halloweenu. 

 

Po společném sdílení informací jsme otevřeli kolečko (nebo "obdélník"), ve kterém každý postupně představil své katechetické působení, jeho radosti, náměty i příp. potíže, tedy takové katechetické sdílení. Pro nového zástupce katechetů to bylo také účinnější a lepší seznámení s přítomnými katechety děkanátu, v průběhu setkání se svým kolegům také představil a plaše ujal moderování. 

 

Otec Petr nejen svými zážitky z výuky náboženství  také nastínil svou katechetickou činnost a přednesl aktuální téma, které se ve větší míře začíná ve společnosti řešit, co se týče řekněme tématu genderu, navázal také hodnocení katechetického centra, nastínil jeho aktuální činnost a další výhledy nových katechetických učebnic, které Centrum vydá nebo již vydalo pro výuku dětí základních škol. V rámci toho představil i některé kurzy, které centrum pro katechezi bude pořádat. Na závěr přítomným katechetům udělil své kněžské požehnání a po cca 2 hodinách nás propustil, abychom dále naplňovali své poslání katechetů.

 

Aby to jen tak nezapadlo v textu, tak příští setkání katechetů se uskuteční v říjnu 2023, srdečně zveme všechny katechety děkanátu Valašské Meziříčí. Je možné, že bude výjezdové do děkanátu Vsetín. Pokorně prosím pracovníky Centra pro katechezi v Olomouci, aby přijali pozvání na setkání katechetů v říjnu 2023.

 

Dáno na památku sv. Petra Chanela, v pátek 28.4. 2023, v sídle římskokatolické farnosti sv. Kateřiny Alexandrijské v Zubří.

 

Původní stručný zápis:

 

  1. Společná modlitba desátku růžence
  2. Informace
  3. Představení katechetů + kde a koho učí
  4. Představení nového zástupce za děkanát
  5. Informace z katechetického centra v Olomouci  
Zobrazeno 304×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio