Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Nebyl jsem na vlastní pouti

Tak to začnu trochu nezábavně fakty, které nemusím připomínat, ale přesto je rád připomenu. V době, kdy článek vyjde mi bude už 45 let, narozeniny i svátek mám od sebe kousek, vlastně jen 3 dny. Rodiče mi daly občanské jméno Vojtěch, křestní Vojtěch Václav a za biřmovacího patrona jsem si vybral sv. Radima. Článek vyjde tedy v den sv. Vojtěcha, což pro mě bude 45. svátek.

 

Od jistého času, nejméně od 18 let jsem se snažil být alespoň na sv. Vojtěcha na mši svaté. Občas, jako letos vyjde sv. Vojtěch na neděli, 1x, když vyšel na velikonoční vigilii, nechal jsem slavit mši svatou za živé a zemřelé ctitele sv. Vojtěcha. Avšak nikdy jsem nebyl na vlastní svátek na pouti ke cti sv. Vojtěcha ani ke cti sv. Jiří, ani žádné jiné.

 

Kostelů sv. Vojtěcha je relativně hodně, 1x jsem byl na Libici, do kostela jsem se nedostal. V Otrokovicích mají relativně nový kostel sv. Vojtěcha z konce 90. let, ještě jsem v něm nebyl. Jediný kostel sv. Vojtěcha, kde jsem byl, byl ve Slavičíně a i tam jsem byl 1x náhodou. Také v Římě se dá putovat a putoval jsem po stopách sv. Vojtěcha. V jubilejním roce jsme putovali ještě s jedním Vojtěchem, tohoto času bohoslovcem AKS Olomouc, pokud se něco nezměnilo, po Praze. V roce 2017 jsem měl tu příležitost spolu s autobusem poutníků z Hranic navštívit Hnězdno.

 

Co se týče sv. Václava, ten zase naopak slavím doma, protože máme kapli sv. Václava. V katedrále v Olomouci jsem byl moc krát, oltář má i v Římě a také ve Staré Boleslavy, když přijel papež Benedikt jsem byl. Na účast na poutích k sv. Václavu si tedy stěžovat nemohu.

 

"Nejchuději" je na tom můj biřmovací patron, sv. Radim, neznám jediný jeho kostel a i v samotném Polsku mají větší úctu k sv. Vojtěchovi. Neviděl jsem jediný jeho obraz, naživo jsem neviděl ani plastiku, která je umístěna v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze, kde je Radim i se svým bratrem, a podobně je tomu na Libici, Radim nikdy není sám.

 

Co se týče účasti na pouti k sv. Vojtěchovi, tak v dubnu, ač těch poutí moc není, díky tomu, že také slavím narozeniny, jsem zatím neměl tu čest být v kostele sv. Vojtěcha při příležitosti jeho patrocinia. Je to tedy pro mě zatím nenaplněná touha.

 

Mimochodem, když jsem byl v Libici, tak mě farníci pozvali na pouť, tak už teď se těším. 

 

 

Zobrazeno 168×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio