Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Moje koleda na příští velikonoční pondělí

Máte-li jedno vajíčko,

dejte mi je, tetičko,

zdraví, štěstí, vyplácím,

vždy rád se k vám navracím.

 

No, není to nic moc kvalita, ale na příští rok to bude praktický. Většinou chodíme na koledu po třech a byť, jak jsem zjistil, existují krásné velikonoční koledy, vizte třeba, ale jistě i jinde: https://living.iprima.cz/velikonoce-koledy-texty

tak my používáme běžně jenom dvě, takže na třetího koleda nevyjde, což je škoda. Tak jsem si teď vymyslel něco takového jednoduchého na Velikonoční pondělí příští rok. Doufám, že si vzpomenu, že to tu mám. Už jsem trošku starší člověk, abych se učil příliš nové složitější básničky a tato mi připadá taková jednoduchá. Krom toho, ke koledování patří vajíčka jako symbol života a pomlázka k přání zdraví.

Zobrazeno 351×

Komentáře

kacarovi3

Vojto, chodili jste do domů na objednávku nebo dům od domu? Také jsou zkušenosti z minulých let, jak vás místní obyvatelky přivítaly a šli jste pouze tam, kde vás rádi viděli?

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Jaké objednávky? Copak to by byla lidová tradice? Na Velikonoční pondělí jsi přece objednán ke všem ženám a dívkám, ať už známým nebo neznámým, a nemáš se co hlásit. Jsou vždy přichystané, jen když se nedotlučeš, tak máš smůlu, což ostatně se k některým nedotlučeš.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Nevím teda, jak to dělají v 5000 Zubří, ale ve Václavově je sotva 230 obyvatel, takže za dopoledne projdeš všechny. A když je dobrý počasí, je i dost koledníků.

kacarovi3

Tak nechodíš první rok a i ta služba v kostele zavazuje, farnice na tebe čekají. Pěkně by jsi ti v kostele schytal, kdybys nepřišel.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No, farnice mě nečekají. Když jsem doma, tak nejsem vázán ve vlastní farnosti, tudíž klidně čekaly by, ale nečekají.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio