Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Konkurs na prezidenta, volební kalkulačka 2

Tak abychom si z toho udělali trochu silvestrovské legrace, když už nás čeká konkurs na nového prezidenta.

 

Zkusil jsem si novou volební kalkulačku, jak dopadla, později. Každopádně to není Silvestrovská věc, udělal jsem to o svátku Svaté Rodiny a dopadla jinak, trochu přesněji, než kalkulačka popisovaná posledně.

 

Ta kalkulačka se dá najít tady: https://www.blesk.cz/volebni-kalkulacka-prezidentske-volby-2023#h_8773524942451669738297798

 

Ovšem až po té, co ten článek jsem dopsal, jsem taky zjistil, že otázky jsou od Blesku, ale to jistě tolik neva. Ta jiná byla jistě trochu z důvěryhodnějšího zdroje. 

 


 

Nicméně nemáme církevní volební kalkulačku, což mě docela mrzí. Kdysi byla na Tisíckráte: https://tisickrate.cz/cbk-spousti-vlastni-predvolebni-kalkulacku/.

 

Možná, nás křesťany, by jistě zajímaly odpovědi kandidátů na ony otázky. Ale asi by to chtělo zaktualizovat podle současného papeže Františka a zakomponovat do roku 2023 a možná to rozšířit ještě o otázky současných křesťanů i jiných denominací. Ovšem tady v Zubří je to natolik katolické, že na ekumenický dialog, byť zde existuje, není tolik prostoru, jak bylo, když jsem byl ještě v Drahotuších.

 

Tak tu jsou původní otázky z r. 2017, ovšem na úplně jiné volby:

 

1. Přijímat by se mělo spíše do úst než na ruku.
2. Bohoslužba by měla být sloužena zády k lidu.
3. Je lepší v pátek zvolit jiný sebezápor než půst od masa.
4. Na mši svaté by měly být preferovány kytary.
5. Dívky by neměly ministrovat.
6. Správný křesťan by měl mít na autě nálepku rybičky.
7. Po skončení mše svaté by si měli věřící jít povídat před kostel.
8. Příspěvky ve sbírce by měly vždy šustit.
9. Pastorační farní rada má smysl.
10. Při mši svaté je nejdůležitější kázání.
11. V kostele je lepší si vždy sednout dopředu.
12. Nevadí, když se někdo vyhýbá službě ve farní kavárně.
13. Pro mladé povinná účast na celosvětovém/celorepublikovém setkání mládeže alespoň jedenkrát do dosažení věku třiceti let
14. Zavřené supermarkety v neděli a o všech církevních svátcích
15. Mše svaté slouženy výhradně česky (zákaz latiny)
16. Finanční pokuta pro nevhodný výběr písní dle liturgického roku až do výše 10.000 Kč
17. Sladkosti pro děti by po mších měly být zakázány
18. Zavedení pohraničních hlídek na hranicích diecézí
19. Zachování vývozu křesťanství do „nespolehlivých“ zemí typu Ázerbajdžán nebo Čína ANO/NE
20. Navýšení platu kostelníků o 15% a farních asistentek o 10%
21. Církví garantovaná jednotná kvalita hostií v Polsku a v ČR
22. Mají muži a ženy v církevní hierarchii dostávat na stejné pozici stejný plat?
23. Navýšení podpory lokálních církví na úkor nadnárodních náboženských molochů
24. Hmotná odpovědnost a odvolatelnost svatých
25. Výstavba mýtných bran pro poutníky na tradiční poutní trasy a to i v případě poutních míst 2. a 3. kategorie- tedy pouze významu na úrovni diecéze nebo děkanátu.
26. Řvoucí děti by měly mít zakázán přístup do kostela.
27. Hodinu před svatým přijímáním by mělo být zakázáno kouřit.

 


 

No, a teď tu úpravu nebo spíše komentář k těm otázkám, aby se daly nějak přeformulovat:

 

Otázka č. 1: Nevím, kteří z kandidátů vůbec vědí, o čem je řeč. Evangelíci a ostatní křesťané a dokonce i naši nejbližší východní s tím mají problém. O svém favoritovi vím, že je to katolík, o Marku Hilšerovi, že patrně bude nějaký křesťan žijící s přítelkyní, o dalších nic nevím a tato otázka není podstatná, takže nějakou za ni.

 

1A Kdo z kandidátů má v programu pozvat papeže Františka, příp. jeho možného nástupce?

 

Otázka č. 2: Ta je taky na zrušení. Nicméně doptává se na ritus a tak mě napadá:

 

2A Jakých církevních obřadů jsou schopni se kandidáti zúčastnit a jaké církve berou vážně a které z nich jsou pro ně hrozbou společnosti? 

 

K tomu však nutno dodat, že by prezident měl zajisté respektovat jejich zakotvení v současné společnosti a všechno to, co té, které církvi náleží už teď.

 

3A se zdá otázkou docela ekologickou a vlastně životně stylovou, protože se ptá po postu. Jaké výzvy postu podobné jsou schopni přijmout současní kandidáti?

 

4. otázka jde po kultuře, takže jistě hudební složka potěší každého, takže, jakou by ten, který kandidát preferoval hudbu i třeba na státních ceremoniích?

 

5. otázka zní personálně a myslím, že pro prezidentské kandidáty, ale hlavně pro nás voliče je velmi důležitá, podobně důležitá je i rovnoprávnost mužů a žen.

 

6. otázka naznačuje, čím by se měl vyznačovat křesťan. Pro nás voliče bude zajisté zajímavé, co by měl ve znaku prezident a zda bude platit heslo prezidentské standarty: "Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí", protože v podání současného prezidenta to byla jen prázdná slova. U nových kandidátů bych rád věřil tomu, že je budou chtít naplnit.

 

7. otázka se pídí po komunikaci. Jak bude současný prezident komunikovat s lidmi?

 

8. otázka se výrazně dotýká financí, které jsou také velmi důležité a to není jen státní rozpočet či daně nebo vůbec ekonomika, inflace, ceny a já nevím, co všechno do toho. Současný prezident si neuměl vážit lidí, shromažďoval kolem sebe spíše sebranku, takže věřme, že bude líp. Pak budou šustit i sbírky v každé církvi a bude za to co nakupovat. Problém je, když peníze jen šustí.

 

9. se ptá po smyslu institucí. Sněmovnu, senát, EU, NATO rozhodně nerušit. To se může shodovat i s církevním názorem, ne?

 

10. upozorňuje na kázání, nicméně od prezidenta chceme státnické projevy a věřím tomu, že jistě budou důležité, pokud budou státnické a pokud za nimi budou následovat činy. Plácat slámu dokáže každý, chleba upeče jen pekař.

 

11. otázka tak nějak zmiňuje účast a reprezentaci. Katolíci raději sedí vzadu a to asi není vždycky dobrý. Pan prezident však v kostele má VIP místo, takže není třeba se na to ptát. Spíše je otázka, jestli pan prezident bude každou neděli chodit do kostela.

 

12. otázka zmiňuje zcela nepodstatné služby. Někteří kandidáti rádi rozdávají guláš či párky nebo jiné pochutiny svým voličům. Ale to není to, co bychom měli od prezidenta čekat.

 

13 - tuto povinnost jsem si odbyl, asi ani ta otázka není důležitá, ale ptá se po mládeži, tak, jak pan prezident bude myslet na mladé. 

 

Ale, pořád tu zmiňuji "pan prezident", ale třeba si uvědomit, že může být i paní prezidentka, ale v každém případě bude snad i paní prezidentová, nebo vlastně, jak by to bylo v mužském, že by "pan prezidentin" či první muž?

 

14. otázka je naprosto aktuální a bude dobře ji ponechat beze změny. Politický postoj pana prezidenta v otázce nedělního volna je však pro mě jako voliče velmi důležitý.

 

15. otázka se dotýká jazyka. Prezident by měl umět bravurně česky, ale co jiné světové jazyky? Ty jsou také důležité, leč Latina se zdá už zastaralá.

 

16. otázka naznačuje nějaký postih, nemusí se týkat jen písní z Kancionálu. Pokuty platíme opravdu rádi. Já jsem za celý život platil jen jednu. Prezident by měl však ctít zákon a vlastním příkladem také naplňovat jeho smysl.

 

17. otázka se ptá na sladkosti, nicméně podplácení a sliby jsou také velmi důležité aspekty pro rozhodování voličů.

 

18. otázka možná paroduje schengen, zavedení kontrol na hranicích či vůbec kontroly na Pražském hradě, na který se ptaly i jiné volební kalkulačky (a taky na jakýsi Jelení příkop).

 

19. otázka je značně nesrozumitelná, proto od ní upusťme a zabývejme se možná svobodou vyznání, po které prahne. Je třeba říci, že všichni lidé prahnou po evangeliu, a proto je třeba jim ho dát. A prezident nám nemůže zakázat Katolickou církev.

 

20. Zvyšování platů může být výborné téma pro vládu a je třeba říci, že bychom jistě nějaké navýšení unesli, ale politici by mohli shlédnout na to, jak hluboko mají lidé do kapsy a něco účinného s tím dělat. A prezident, ať to jako moudrý vládce koordinuje, to je dobrá představa.

 

21. Eucharistický pokrm je velmi důležitý. Nicméně úkol prezidenta má být sjednocovat národ a ne církve. Církev, ať si sjednotí Duch svatý.

 

22. otázky už jsme se dotkli, takže se nebudeme opakovat. V penězích ta rovnost není.

 

23. jsou podpory a dotace, což je záležitost ekonomiky a taky bychom se opakovali.

 

24. Jistě by bylo dobré lépe definovat, za co má mít prezident odpovědnost, ale postavení, jaké má, mu musí stačit. Dost na tom, že ho musíme volit. Odvolat svaté nelze, ale na odvoláni neschopného prezidenta, pravda, prostředky chybí, tak je třeba doufat, že bude mít alespoň dobrý úsudek a v případě zklamání bude ochoten sám složit funkci. Ale obávám se, že takový blázen se v politice té české ještě nenašel.

 

25. Mýtné brány jsou nejčastěji asi na dálnici, tak by bylo vhodné toto nechat ministru dopravy a podpisem schválit pouze příznivou změnu. Ano, podpisové právo prezidenta, to je zapeklitá věc. Nebyly lepší pečetě?

 

26. se zmiňuje o řvoucích dětech, nicméně děti, když vyměníme za davy, tak jistě máme svobodu stávkovat, že? Co na to kandidáti, které chceme volit?

 

27. má na mysli zdraví budoucího prezidenta. To je jeho věc do té míry, pokud neohrožuje stát. Pak by měl ovšem stát mít dost prostředků na to, aby prezidenta okamžitě odstavil, jakmile nebude schopný plnit své povinnosti, protože v případě jeho neschopnosti, je prezident ke svému národu zodpovědný i za svůj odpočinek a že co nemusí nebo nemůže dělat on, k tomu, ať pustí ty, kteří to udělají kvalitně.

 


A teď už k té vlastní volební kalkulačce, kterou jsem si tedy vyplnil, tak vážně - nevážně si dovolím svůj osobní postoj.

 

Rád důrazně zopakuji svůj postoj, že mě to teda není úplně šuma fuk, kdo jím bude, ale s důvěrou vím, že nemůže být horší prezident, než Miloš Zeman, který sebe sice umí vychválit, ale jediné slovo jeho sebechvály není pravdivé, všechno to byla čistokrevná lež občanům, kterým nebyl schopen ani popřát Veselé Vánoce a místo toho v „pohřební řeči o Vánocích“ popřál „S Bohem a šáteček…“.

 

Tím méně to ovšem byl „státnický projev“, který se od pana prezidenta po právu čeká. Vlastně za celých 10 let neměl ani jediný projev, kterému by se dalo říci „projev státníka“, i když mluvil bez papíru a svoje, vždy to byly jen nesmyslné bláboly, které byly po jazykové stránce asi správně, ale jinak naprosto nejapné a nedalo se to poslouchat, byla to jen dobře udělaná jazyková cvičení s nesmyslnými frázemi. Byl to projev muže, který chce něco říci, ale nemá co, tak žvatlá.

 

Ve skutečnosti jsme teď po 10 let měli stav sede vacante, tedy prázdného prezidentského křesla. To ne, že bych podporoval předurčení, že kdo je ve svém úřadě nehodný, nemá na něj právo. Doba přece jen už pokročila, Husitské války máme za sebou. Současný prezident, který dosluhuje, už je na tom hůř, než otravná moucha, kterou by si mohl dát do svého osobního znaku.

 

Nic víc nedokázal, než jen občanům otravovat život, jako ona moucha, a svými nejasnými a zcestnými postoji dělal zemi výhradně a vždy jen ostudu.

 

Ale věřím, že jako člověk, je jistě dobrý, takže všechno, co ho čeká jako prezidentská výsluha, si zcela poctivě od nás, občanů, zaslouží. A také vděčnost za vládnutí špatného vládce, jako v Pyšné princezně: „Já jsem špatně kraloval…“ To však nic nemění na tom, že byl nejhorším prezidentem všech dob na celém světě. Ano, „V koruně ta moudrost není, v hlavě má ji dobrý král…“

 

Nikterak však tím nemyslím, že by současní strůjcové války, konkrétně Vladimír Putin, byli dobrými vládci podle knihy Moudrosti „Vládcové, k vám se obracejí má slova…“, ba naopak, tito jsou jako Goliáš, který prohrál s Davidem. Jenže náš pan prezident, není tomu ještě ani rok, byl oddaným přítelem toho zlotřilého vojevůdce a jeho odvolání přátelství málo mění na náklonosti k němu.

 

Kohokoli tedy podpoří Miloš Zeman, tomu dělá medvědí službu. Současný pan prezident už nemá do voleb co kecat, jen pokorně má právo dát někomu dalšímu svůj jeden právoplatný občanský hlas a raději se neptejme, komu.

 

Tedy tyto moje postoje nikterak nevycházejí z toho, že současného pana prezidenta jsem nikdy nevolil a budoucího volit budu a vlastně budu stát za kýmkoli, kdo bude zvolen, jak už jsem psal.

 


 

Konečně začala fungovat volební kalkulačka a dokonce se v mi v ní podařilo celkem zhodnotit můj zatím stále stejný postoj, který byl tím jen trochu upřesněn.

 

Když jsem se díval na volební spoty, kandidát, kterého jsem si vybral pro první kolo voleb, věříce, že druhé určitě bude, stal se mi natolik nesympatický, že ho přesto budu volit, i když moje „ne volbě“ se ještě zvýraznilo, skoro tak, vlastně tak, že mi to neudělá žádnou radost, ale už jsem se rozhodl, sic stále sleduji průběh a všechno ostatní dění. Pro zajímavost je moje shoda s ním 76%, což je slušné.

 

Teď, po tom, co jsem napsal, tedy vlastně nevím, zda napsat jméno kandidáta, kterého vlastně preferuji, ale už brzy tu dám všechny ty výsledky. Procentuální shodou dopadl, Pavel Fischer, jednoznačně nejlépe, oproti předchozí kalkulačce, která mi favorizovala Marka Hilšera, který zde ovšem dosáhl na 3. místo s 68%.

 

O volbě ženy svůj postoj zatím neměním (tedy naše společnost si není schopna zvolit ženu) a dopadlo-li by to podle posledního průzkumu, kdy by se Andrej Babiš, s nímž shodu mám slušně 65%, nedostal po prvé do druhého kola, byl bych velmi na rozpacích mezi Danuší Nerudovou, která mi z té kalkulačky vyšla 2. s 69% a Pavlem nikoli Fischerem, ale Petrem (Pavlem), umístěným na místě 4. s 67%, proto platí také to, že je mě to vlastně skoro „šumák“, čímž jednoznačně tvrdím, že druhého kola se rád zúčastním také, ale nevím, jak bych v tom případě volil, ale dle svého blogu, už jsem přece kdysi konkrétně volil prezidentku. Konec konců v té kalkulačce se výrazně umístila na druhém místě, což taky není marný argument.

 


 

No, a když už jsem popsal všechny favority, tak z mého hlediska budu pokračovat odpadlíky, z čehož nejhorší volba zcela jednoznačně a potvrzují mi to obě kalkulačky, i když ta původní po opravě aktuálních kandidátů na to poslední místo udávala zatím nejznámějšího, nicméně morálně nejproblematičtějšího kandidáta, ale jinak stále tím nejhorším a nejméně perspektivním je pro mě Jaroslav Bašta, který by propadl i na běžné maličké školní písemce, která rozhodně požaduje na příznivější hodnocení, než 5 při více, než získanými 44% shody.

 

Měli-li by to být státnice, pak by pan profesor Tomáš Zíma sám sebe vyhodil s pouhými 52%, přičemž v tom ohledu by i favorit s tím projitím „měl co dělat“, protože na prospěch se prý požaduje nejméně 70% ovládání učiva.

 

Karel Diviš, díval jsem se na jeho stránky, jako ostatně i na mnohé další, by byl jistě výborným a jistě také je vynikajícím podnikatelem a dovedl by dobře naložit i s 56%, jistě by udělal slušnou dohodu. Jen jsem se z jeho stránek nic nedozvěděl o budoucí první dámě, a byť zastaralá kalkulačka mu dávala krásné 4. místo, je pro mě jako mnozí ostatní těžko volitelný, ač jisté sympatie k němu mít mohu. Když jsem však si četl jeho názory, přišli mě velmi blízké SPD, což by bylo nepřijatelné, nebo možná Pirátům, kteří z mého hlediska jsou stranou tolerovanou, nikoli přijímanou.

 

Vedoucí odborů Josef Středula, by v odborech určitě prosadil svůj názor také, protože zpravidla stačí nadpoloviční počet hlasujících, takže má-li 57%, jistě by mu prošel návrh, ale volič má právo veta a dá hlas jen jednomu, takže může být rád, že má své jiné voliče. Pan současný prezident ho však chtěl přemluvit a žel nejsme v monarchii, aby si monarcha určoval své nástupce a tak je pravděpodobné, že tento nevolitelný kandidát jistě nepostoupí dál, byť nikomu nepřeji, aby nepostoupil, ale jak píše sv. Pavel: „Vítězný věnec dostane jen jeden…“ A to nebude on.

 


 

Abych však nedával jen negativní hodnocení, je třeba zhodnotit, že Pán, který vládne skutečně, už má zvoleného vítěze. On přece sám zvítězil a v Božích rukou je to nejbezpečnější.

 

A tak ten náš konkurs na hlavu státu, je docela zábavná komedie, která má naději, že po 10 letech otravného vládce, bude zvolen někdo lepší.

 

Když už to píšu o té Svaté Rodině, tak i dnes bylo docela politické čtení evangelia podle Matouše, jak se Josef s celou rodinou po smrti krále Heroda vrátil do Nazareta, protože tam vládl někdo zrovna lepší, než když by se vrátil do Betléma a Ježíš tak byl zván Nazaretským.

 

Necháme-li se potěšit evangeliem, naše volba bude moudrá a budoucnost lepší, protože naše minulost, přítomnost i budoucnost má být v rukou Božích a tak nám přeji do Nového roku, abychom přicházeli s radostnou nadějí, že ten, který je tím pravým vládcem už dávno zvítězil a bude kralovat na věky věků. Amen.

Zobrazeno 2318×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Takže malá revize volební kalkulačky:

1. Hilšer a 2. Fischer, oba 75%, 3. Nerudová 68%, 4. Pavel 65%, 5. Diviš a 6. Babiš 63%, 7. Středula 58%, 8. Zíma 54% a 9. tradičně Bašta 41%.

Je vidět jemné změny, Bašta jde snad nejvíc do propasti dějin, ztratil další 3%, ostatní se tak +/- udržují, jemně ztratil i Fischer a zase získal Hilšer. No, to bude ještě zajímavé.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

https://www.volebnikalkulacka.cz/volby/prezidentske-2023/pro-nadsence/vysledek

Tak to trochu více zamávalo s výsledky: 1. Fischer 77, 2. Nerudová 73, 3. Hilšer 72, 4. Diviš 70, 5. Středula 70, 6. Babiš 69, 7. Pavel 67, 8. Zíma 63, 9. tradičně Bašta, který se asi nelíbí ani normálním občanům, ale přiblížil se na 48

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Že bych zas po dlouhé době zkusil video? Zatím zkoumám jiná, např. https://www.youtube.com/watch?v=RTL0NPCjgdE

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Josef Středula tedy odstoupil se ctí. Skutečně jako odborář bude výborný.

Po shlédnutí debaty na ČT1 už si tolik nemyslím, že by nemohla být horší varianta, než Zeman, neboť horší mohou být jeho napodobeniny.

Karel Diviš se ukázal jako skvělý sportovní moderátor a jako prezident by určitě nebyl horší, než současný, ale svými postoji se u mě dostal na konec řady.

Marek Hilšer mě zůstal velmi sympatický, možná paní prezidentka dokázala sympatie získat, ale jak psáno už mnohokrát, myslím, že nemáme na to.

Velmi si polepšil profesionalitou Pavel Fischer, už to tolik neznělo jako vychloubání, snad na tom ještě zapracuje.

Nepřítomnost a soud Andreje Babiše mohlo diskvalifikovat, ale pro něj dobrá zpráva, že se o něm mluví. Generál Pavel by mohl být klidná síla, ale síla armádní.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Zíma se ukázal naprosto nevýrazný, rozhodně však názory slušnější, než Diviš a vzhledem k možnostem si myslím, že budeme mít i ostatní roční období, nejen po 5 let zimu.

Nejhorší katastrofou pro národ by byl Jaroslav Bašta, který by ze sebe udělal absolutistického monarchu a tyrana, protože si myslí, že je to správné. To není už ani směšný stařec, ale muž, kterému zeslábl rozum a ovládají ho emoce. Svou kandidaturou pošlapal všechno, ale jako člověk si dá kafe a bude klid.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio