Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Slavím svátek s papežem aneb jinde má 23.4. svátek sv. Jiří

23. 4. 2021 15:00

Dnes má svátek papež, který je vlastním jménem česky Jiří. 

 

Když byl papežem Benedikt XVI., slavil jsem narozeniny s výročím Jeho pontifikátu. Se současným papežem Františkem slavím svůj svátek - sv. Vojtěcha, kterého též připomněl při generální audienci.

 

Všem českým ctitelům jména Jiří, světce, který bojoval s drakem, se tím omlouvám, že náš národ má světce svého vlastního, který bojoval se zlem přímo ve vlastním národě a neměl to vůbec lehké. 

 

Boj sv. Jiří s drakem taky nebyl lehký, ale důležité je, že to dobojoval až do konce a proto ho uctíváme na oltářích a v mnoha kostelích. 

 

A to je to, proč máme svaté, že svatí to dobojovali až do konce a teď se radují. V nich vidíme vynikající vzory, kteří šli nelehkou cestou za svým Spasitelem. A jejich příklad nás naplňuje radostí.

 

Taky kalendář tohoto týdne je bohatý na významná jména světců - začíná Vojtěchem, pak je Jiří a následuje evangelista Marek, kterého letos překryje neděle Dobrého pastýře. 

 

Jaroslav, který v Zubří vede ministranty, tento týden nazval týdnem svatým, protože je to týden plný významných světců.

 

Tak se dá říci, že dnes máme k příkladu světce rovnou dva: Sv. Vojtěcha i sv. Jiří. Ale sv. Jiří si u nás oslavíme tím více, až zítra.

 

Sv. Vojtěch i sv. Jiří jsou mocnými přímluvci. 

 

Ještě živě vzpomínám, jak jsme končili pouť ve Svaté zemi v pravoslavném chrámě sv. Jiří a dotýkali se jeho ostatků:

 

 

Já mám ještě tím větší radost, když jsem slavil i vlastní narozeniny. Věděl jsem, nebo spíše Boží Prozřetelnost, kdy se mám narodit, bych pravidelně slavil celý týden a tak tím více děkoval Bohu.

 

Zobrazeno 477×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio