Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jaký jsem Matěj

Se svátkem sv. Matěje mám spojený svůj křest, ale není to tak úplně pravda, protože pokřtěn jsem byl o Slavnosti Seslání Ducha svatého.

 

Někteří svatí jsou zvýrazněni v liturgii i skrze prefaci, tedy v bezprostřední součásti eucharistické modlitby, i když v některém případě je to jistě pro národ, ve kterém jsou uctíváni. Jako příklad zde mám prefaci k sv. Vojtěchu, kterou jsem krátce komentoval v r. 2018: https://vvrh.signaly.cz/1804/preface-svatku-sv-vojtecha

 

"Vpravdě je důstojné a spravedlivé,
dobré a spasitelné,
svatý Otče, všemohoucí věčný Bože,
abychom ti vždycky a všude vzdávali díky.
a dnes abychom ti děkovali také za svatého Vojtěcha,
prvního biskupa z českého rodu.

Tys ho vyvolil,
aby budoval a vedl tvou církev:
svým životem a kázáním ji stále volal k obrácení,
v síle Ducha Svatého přemáhal zlobu a nenávist,
svým příkladem ukazoval cestu odpuštění a lásky.
Jako služebník dobrý a věrný
vlastní krví vydal svědectví
při hlásání evangelia tvého Syna,
našeho Pána Ježíše Krista.

Skrze něho tě chválíme
a se všemi nebeskými zástupy
zpíváme píseň o tvé slávě a voláme:

Svatý, Svatý, Svatý ..."

Nicméně otec Pavel zase pro Liturgii cz komentoval mnohem odborněji a hlouběji prefaci o sv. Janu Nepomuckém: https://www.farnostzubri.cz/2024/05/11/preface-o-sv-janu-nepomuckem/

 

Sv. Jan Nepomucký je zde propojený se sv. Janem Křtitelem, ovšem není účelem preface, aby prezentovala život svatého, ale možná nastavila obraz světce tak, jak naplňoval ve svém životě obraz Boží skrze Ježíše Krista.

 

Preface o sv. Vojtěchu je zase takovým převyprávěním toho, co Bůh udělal pro sv. Vojtěcha.

 

Sv. Matěj, na jehož den slavím své výročí křtu nemá vlastní prefaci a používá se obecná preface o apoštolech. 

 

Neví se moc o jeho životě, nicméně je propojován se svou výměnou za Jidáše. Dávám si, tedy otázku, zda by čistě hypoteticky se dala napsat i preface o sv. Matějovi. Asi by se ji těžko kdo modlil, asi by moc vzrostl obsah liturgických knih, kdyby každý svatý, jehož se slaví alespoň svátek měl svou vlastní prefaci. Přesto se o tuto liturgickou zcela nemožnost pokusím a věřím, že to nebude nic rouhavého.

 

A jako vzor si použiji zde již citované preface.


 

 

Zobrazeno 126×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio