Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Synodální skupinka se sešla

Když slavil svátek Tomáš, usnesla se i pastorační rada, že do pastoračního plánu patří i synodální proces, o který je zájem i mnohem početnější, než je součet členů pastorační rady a tedy i více, než apoštolů s Ježíšem. 

 

Vlastně asi tolik, kolik je součet členů rady pastorační a ekonomické, ovšem v naprosto jiném složení, bylo nás tedy, počítal-li jsem správně 18, vlastní duchovní pastýř farnosti měl pastorační radu v sousední farnosti Vidče, kterou spravuje také a jako předseda musel tedy býti tam.

 

Osobně mě text národního výstupu velmi zaujal a vlastně zájemce o dění v církvi v naší farnosti v rámci synodální cesty taky.

 

Když mi tedy přišel, byl jsem znovu zaujat a dojat a povzbuzen až tak, že jsem se podíval na výstup naší zuberské synodální skupinky FEB a ještě musím prozkoumat, zda-li budeme citováni i v Římě.

 

No, pokud ne, tak proč jsme vlastně šli do rozjímání synody o synodalitě? Odpovědí se ovšem najde mnoho.

 

Tak si teď dovolím 3 důležité odkazy.

 

Pro mě je taky jeden z výstupů tato křížová cesta, nicméně farnost prahne mnohem víc po adoraci, jak vzešlo z onoho "Tomášovského" zasedání - tak ta křížová cesta: https://vvrh.signaly.cz/2403/chybejici-tomas

 

Pro domácí použití náš národní výstup: Ve čtvrtek 7. března se sešli na faře v Zubří zájemci o průběh synodálního procesu a společně jsme si prošli Národní syntézu Synody o synodalitě. V následujícím dokumentu, který si můžete přečíst, jsme společně nalezli mnoho inspirací také pro život v naší farnosti a odkaz na stránky farnosti:https://www.farnostzubri.cz/2024/03/09/spolecne-jsme-probrali-narodni-syntezu/

 

No a tak jsem si připomněl také naše téma zodpovědnosti za misijní poslání, ostatně to je také tématem mé diplomové práce: https://www.farnostzubri.cz/2022/02/14/zaverecny-vystup-synodalni-skupinky-feb-zubri/

 

No a potom, co porozjímám nad naším národním výstupem, budu jistě dál rozjímat proces synodality, jak dopadne ve světě, ale nepřestanu si klást otázku, jakou cestou půjdu a co proces synodality v rozlišování hřiven od Boha daných znamená taky pro mě.

Zobrazeno 60×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio