Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Moje krátká křížová cesta k 5. postní neděli

Liturgické texty 5. neděle postní: https://misal.liturgie.cz/?start=sunday

 

Také této neděli lze říci "Lazarova neděle", ale v ročním cyklu B není evangelium o Lazarovi. Tam, kde katechumeni prožívají svá skrutinia se čte evangelium o Lazarovi i v jiném ročním cyklu.

 

Bože, zjednej mi právo a ujmi se mé pře proti bezbožnému lidu, zbav mě člověka lstivého a zločinného! Vždyť ty jsi, Bože, má síla.

 

Lazar umřel, znovu živ a můžeme ten div rozjímat i v křížové cestě. Když Ježíš vzkřísil Lazara, byl Lazar živým svědectvím možnosti vzkříšení. Ježíš se vydal z lásky křížovou cestou, aby vykoupil svět. Proveď nás, Pane, svou láskou.

 

Smiluj se nad námi, Ježíši! Smiluj se nad námi!

 

  1. Ten, který Lazara vzkřísil z hrobu, nyní čelí soudu před Pilátem. Veď nás, Pane, abychom za dobro, které nezištně vykonáme, nečekali odměnu.
  2. Máme Boží zákon ve svém srdci, kéž se nebojíme vzít kříž, který si pane vzal z lásky k nám.
  3. Pro svůj pád pod křížem, Pane, když se dopustíme hříchů či chyb, očisti naše srdce.
  4. Posloucháš svého Otce, vidíš i svou Matku. Nauč nás, Pane, pravé poslušnosti.
  5. Kde jsi, tam je i tvůj služebník. Našel sis Šimona. Dej nám sílu k opravdové službě evangeliu.
  6. Rádi bychom tě, Pane, viděli. Otiskni v nás svou tvář, jako jsi otiskl svůj obličej do roušky Veroničiny. 
  7. Znal jsi těžkost svého kříže, byla to těžká hodina, pro kterou jsi přišel. Provázej nás v našich těžkostech.
  8. I tys, Pane, plakal, když zemřel tvůj přítel Lazar. Ženy, které pláčou nad tvým křížem povzbuzuješ, aby plakali nad sebou a svými dětmi. Kéž také my pro pohled na tvůj kříž pláčeme nad sebou.
  9. Tvá cesta vede ke smrti, zrno padne a odumře a přinese užitek. Povstal jsi i po třetím pádu. Kéž i my povstaneme a neseme užitek.
  10. Kdo ti chce sloužit, toho Otec zahrne poctou. Ty nám přinášíš spásu a my tě zahrnujeme potupou, svlékáme tvůj šat. Kéž odčiníme, Pane, potupy vůči tobě.
  11. Nastává soud nad tímto světem, ďábel bude vypuzen, ale ty jsi, Pane, přibíjen na kříž. Dej nám zvítězit nad pokušením a hříchem.
  12. Otec oslavil své jméno a ty, Pane, umíráš na kříži a poroučíš svého ducha Otci. Kéž nám je kříž znamením tvého oslavení.
  13. Maria přijímá tvé tělo na klín, zůstává s tebou v živém spojení. Kéž jsme také my s tebou v živém spojení ve svátosti eucharistie.
  14. Lazar byl v hrobě už 4 dny a tys ho, Pane, vzkřísil. Nyní ty ležíš v hrobě, ze kterého vstaneš z mrtvých. Kéž naši zemřelí očekávají slávu vzkříšení.
  15. Po Lazarovi zůstal prázdný hrob. Ty sám si třetího dne vstal z mrtvých. Kéž jsme zvěstovateli tvého vzkříšení!

Až budu ze země vyvýšen, potáhnu všechny k sobě, říkáš, Pane, nám všem. Kéž s oddaností a poslušností jdeme za tebou v jednom společenství církve, neboť ty žiješ a kraluješ s Bohem Otcem v jednotě ducha svatého po všechny věky věků. Amen.

Zobrazeno 55×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio