Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jízdní řád májových pobožností v Zubří 2023

V Zubří mají krásnou tradici vždycky v květnu se modlit na místech, kde mají "kapličky". Zájem o to se stále více zvyšuje, proto letos jsem udělal takový jízdní řád, ve kterém jsou všechny pobožnosti vyznačeny a možná bychom mohli do budoucna uvažovat, že na každém tom místě by se mohla vydávat nějaká ta známka do poutního pasu.

 

Největší zážitek ovšem je, když to člověk připravuje a místní na dotazy, jak napsat to, které místo odpovídají i pěti různými možnostmi, přičemž žádnou z těch jiných nezná nikdo další z 5 tak, ale všichni ví, kde to místo nakonec je. Pak se tedy může klidně stát, ale stává se to zřídka, že někdo volá z jiného místa očekávajíc, že přišel na to správné a pár dalších tam čeká taky, takže se pomodlí a jdou domů. Většina však nakonec trefí tam, kam má.

 

V průběhu jsem mluvil s farnicí, která zná ono místo dokonce pod sedmi názvy, k čemu bych dle své domněnky dodal, že šlo s velkou zřejmostí také o odpustkový kříž pro osadu Staré Zubří.

 

Vlkoprdy se ruší, protože tam žádný kříž zcela prokazatelně není, je to jen nejbližší autobusová zastávka od kříže u hájenky, o kterém někteří nevěděli, kde je hájenka. Když jsem ukázal fotky, zjistili, že se tomu říká Svákův kříž, jiní Zemanův a další dokonce Křesalův (tedy po majitelích) - každý z názvů uváděl někdo jiný a netušil, že jiní tomu kříži říkají jinak. Kopec tam je prý Pod Čihadlem, dá se tam také říkat Na Nivách, ale to je také úplně jiný kříž v Zubří. Nicméně odjakživa tam prý byla hájenka a nejvíce pramenů a také hlasů o tom tak mluví. Je to místo pro májové pobožnosti ne úplně zcela nové, nicméně poslední májová se tam prý konala ještě "za otce Vojtěcha", tak už se těším, jak se sejdou všichni, každý u jiného kříže ve Starém Zubří, což se pochopitelně stejně jako Jonášovi nestane. Nakonec se tak nějak ví, kde to je, ale bylo to podrobeno podrobné diskusi.

 

Vše se dobře vyřešilo při setkání v pracovní skupince. 

 

Nově ještě bude v neděli 21.5. v 15:00 na Videčském kopci žehnání polí, pořad májových zůstává, jen místo Videčského kopce 15. května se hledá místo nové, včera mě napadlo při modlitbě Pod Lipůvkou, že by mohla být U pomníčku, ale to se ještě rozhodne.

 

Zde o tom na farních stránkách: https://www.farnostzubri.cz/2023/04/20/majove-poboznosti-v-zubri/

 

Takže takovou podobu to má letos:

Z důvodu dopisování smí komentovat článek pouze vlastník, děkuji za pochopení.

Zobrazeno 459×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Zbývá tedy poslední výčet, potom bych měl napsat alespoň témata jednotlivých májových pobožností, když už jsem s tím začal.

Na kapli Sv. Ducha po poutní mši svaté zůstalo asi 70% účastníků, tedy ke stovce lidí, bylo to velmi slavnostní odstartování civilní části pouti, kdy se podávala smaženice, sladkosti a nápoje.

Po mši svaté ve farním kostele jsem na májové nebyl, ale ostatně jako vždy po mši svaté zůstala většina účastníků, takže cca 30 duší.

V úterý měl o. Jiří v zašovské Stračce setkání mariánského kněžského hnutí, takže se tam hnula i velká část zuberských mariánských ctitelů a ctitelek, takže u kříže na Nivách jsme byli 4, z čehož já jsem tam málem netrefil, ale nakonec jsem poutníky na onom místě našel.

Ve středu po mši svaté na kapli ve Starém Zubří zůstali všichni.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Pan kostelník podotknul, že v Zašové měli úplně stejné Mariánské čtení. Čtveřice u kříže Na Nivách jsme však zasvětili čtení z modlitby se čtením o sv. Zdislavě.

Na svátek Navštívení Panny Marie měl o. Pavel velmi zajímavé kázání a vůbec celá mše svatá a potom i zkouška sboru na faře proběhla slavnostně Mariánsky.

Zobrazit 16 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio