Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Výlet a logo zuberských ministrantů

10. 11. 2022 0:00

Jak kdo z ministrantů začal ministrovat, u mnoho z těch, které mám na starosti, vím. Jsem rád vždy za každého nového ministranta. Jako katecheta začínám vždy pátrat hlavně mezi dětmi, které učím náboženství. Způsob oslovení je různý - od "Já tě potřebuji" až po letošní asi nejčastější: "Nechtěl by sis vyzkoušet ministrování?"

 

Jeden z ministrantů, kterého už mám dlouho vyhlédnutého, je synem tatínka rodiny, který pana faráře a také mě, pastoračního pomocníka, občas vezme na nějaké to poutní místo a uděláme si tak s celou rodinou pěkný duchovně nabytý den. A tak jsem to viděl také jako dobrý začátek nabídky ministrování a jsem moc rád, protože vím, že se synek už moc těšil, až bude pozván mezi ministranty.

 

Tak jsme společně jeli do Čenstochové v Polsku, ostatně fotky vykládají za vše. Má proříznutá pusa taky, takže z akce původně rodinné jednoautové se stala akce rodiny a společenství žen, které se schází v pondělí v počtu dvou aut, naštěstí se to nerozneslo trochu více mezi farníky, ale teoreticky mohlo se, takže by určitě jel autobus poutníků. Společně jsme také pomysleli i na spolužáky v náboženství a pořídili alespoň malý drobný dárek pro každého.

 

Bohu díky za tuto pouť. A tu jsou z ní fotky: https://www.signaly.cz/fotky/86399

 

Den to byl krásný a náročný a ten den následující také skýtal jedno překvapení.

 

Na pastorační radě se dohodlo, že ministranti budou konečně mít trička a to nejen na turnaj O pohár sv. Zdislavy v Prostřední Bečvě, který pravidelně hrají, jak známo: https://vvrh.signaly.cz/2209/4-pohary-pro-zuberske-ministranty

 

Dělají se k tomu i jednotlivé kroky. Ministranti se bavili o tom, jakou by měla mít barvu, takže máme nějakou představu. Taky jsem si říkal, že by farnost mohla mít svůj znak a už jsem dokonce zjistil, jak se to dělá, takže se to snad taky brzy rozjede. S ministranty též máme celoroční soutěž, ze které již budou první výsledky, které budou také překvapením. Skoro už jsme se dohodli na prvním bodě překvapení, ale z důvodů čistě praktických to bude zatím utajeno.

 

Když jsem si tak pohrával s tím, jak by mohl eventuelně vypadat farní znak, nechal jsem ten výtvor ležet v kanceláři a tak si toho v neděli po mši svaté všimnul jeden z ministrantů a přidal k tomu svoje skvělé nápady, takže už se pomalu začíná nějak tvořit i logo zuberských ministrantů. Zatím to vypadá takto, jenže ještě to neviděli ostatní a, jak zcela moudře podotkla oslovená členka pastorační rady, mělo by to projít ještě trochu hlubší diskusí. 

 

 

Ono to nebude první malůvka tohoto typu, kterou mám nějak na svědomí. Asi to začalo logem FARKA, udělal jsem si i svůj vlastní znak a další takové malůvky, mám na svědomí a to snad ještě před Farkou podobu loga představovaného Malou Antiochií, i toho novějšího, co používali na předchozích svých webových stránkách, které dotvořil drahotušský varhaník, ostatně jako logo Farky a na jehož podkladu mají také další používané v jiných, z mého pohledu nesmyslných, barev. Také drahotuští ministranti měli na nástěnce jakýsi slogan opatřený obrázkem: "Žhaví ministranti od sv. Vavřince". Ovšem to, co tak nějak kuchtím já, jsou neodborné návrhy, které se musí vždycky nějak dotvořit do něčeho kvalitního.

 

Každopádně docela bych si přál, aby logo zuberských ministrantů bylo na těch tričkách, které snad už brzy budou.

 

Při návštěvě kluků na faře jsme ještě vymysleli jáhenský znak pro našeho prvního zuberského jáhna, ale ani ten není ještě oficiální, je to jen malůvka a přání k svátku sv. Martina. Štít s kněžským kloboukem bez střapců je znakem jáhna. Sv. Martin se rozdělil o plášť, proto rozpůlený plášť mečem, jsme na Valašku, proto hůlka valaška a v Zubří, proto žluté pozadí a zelený šat. S modrým pozadím jakožto s tvou oblíbenou barvou je to od Jáchyma. Nad heslem pod znakem jsme nepřemýšleli.

 

 

Zobrazeno 194×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio