Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Májová čtení

Tak už pomalu několik, snad přes desítku let, každý rok se řeší problém májových. Je k tomu mnoho otázek a ubývá farností a kaplí, kde se denně pořádají májové.

 

Velmi krásné jsou májové také venku, ale i ty jsou stále výjimečnější, jako bychom se opět chtěli skrýt do kostelů a kaplí, kde se cítíme bezpečněji. S venkovními májovými jsem se setkal po prvé v Drahotuších a okolních farnostech, když to zavedl o. Radomír. V Zubří jsou venkovní májové tradicí od o. Karla, který podrobně popsal jednotlivá venkovní místa, jak sám říkal na přednášce - hledal odpovědi po místech, na která se nikdo neptal, a taky našel a udělal z toho pěknou knížku.

 

Když jsem byl malý kluk, májové pobožnosti si pamatuji z desetiletí duchovní obnovy národa, kdy se při nich denně pomodlil růženec, litanie, zazpívala celá jedna mariánská, za + o. Bedřicha Jagoše ještě byla přednesena báseň k Panně Marii a četlo se z knížky o světci desetiletí. Na tuto pobožnost rádi chodili dospělí i děti. Tatínek si ještě pamatuje, že se přezpíval celý kancionál mariánských písní a šlo se domů.

 

Dnes se májových nejčastěji účastní starší a často v ne moc závratném počtu nebo děti z náboženství, když jsou pozvány a je to pro ně pořádáno, ale pro ně, ne pro dospělé. Když jsem byl v Rychnově, tak + o. Pavel Jagoš chystal dle své knihkupecké odbornosti (v tom jsme byli vpravdě kolegové a on se knihkupcem cítil i jako kněz) čtení pro dospělé i pro děti a v případě, že májové byly účastny děti, což bylo časově dané, četla se obě čtení a při mši svaté, jak se to ostatně děje, když jsou pobožnosti po mši, nebylo kázání. 

 

Další samostatnou kapitolkou je májová po mši svaté, která se často scvrkne jen na zpěv bavorských litanií, ale to jen tak mimochodem. Ono těch májových ubývá někdy i s úbytkem mší svatých a tak se ukazuje, že věřící se stejně sejdou jenom na mši, což se zase snaží zvrátit, aby májová pobožnost si vydobyla jistou samostatnost mezi pobožnostmi, podobně jako křížová cesta. Dá se však říci, že také některé pobožnosti vymizeli a zase, že přicházejí různé novény, na které se lidé scházejí nebo teď speciálně modlitby za Ukrajinu, jejíž součástí budou v květnu i májové.

 

Tak se teď pomalu rozmáhá dvojí přemýšlení: Jak zatraktivnit májové a co při májové číst.

 

Tedy i v Zubří jsme se nad tím zamýšleli a kromě pořadu májových se snažili najít něco ke čtení, co by nebylo tolik na pokračování a bylo takovou lehkou literaturou. V nedávném čísle se tím zabýval i Katolický týdeník, což některé členy pastorační rady taky oslovilo.

 

Začali jsme během týdne prohrabávat knihovnu. Já jsem se tím prohrabáváním zabýval až poslední dubnový den s tím, že někde mám toho Grigniona a našel jsem nakonec něco mnohem lepšího, když jsem zjistil, že Grigniona jsem zřejmě někomu podaroval.

 

Ludvík M. Grignion má nádhernou knihu "O pravé mariánské úctě". Otec Pavel ji poctivě hledal celou hodinu, ovšem s dalšími farníky jsme se dohodli nějak, že je příliš teologická na májové. Dobře, asi je, ale je nádherná a určitě k soukromému rozjímání vřele doporučuji.

 

Jirka našel v knihovně G. Ravasi, Měsíc s Pannou Marií, ale s tím, že už se to s velkou pravděpodobností četlo, protože jednotlivé kapitoly byly označeny tužkou konkrétními daty přečtení.

 

Já po svém bádání jsem našel něco víc, než dvě, ale jen ty dvě prošly do dalšího kola. Jirkovi se moc líbily J. kardinál Meisner: Úvahy o Panně Marii, být takovým, jak Bůh mě chtěl mít. Budoucímu jáhnovi Martinovi, a po prvním přečtení musím mu dát za pravdu, se zase i tato zdála moc teologická. Já však jsem ji koupil někdy v 90. letech a ještě jsem ji nečet, tak jsem po dalších konzultacích ji vzal na první májovou a celý růženec přemýšlel, zda přečíst celý úvod, byl velmi krásný, bylo tam však hodně užitečných a slastných myšlenek. Asi tak budeme číst dál, čte se to dobře.

 

Další atraktivní kniha, která se líbila br. Martinovi a kterou už mám přečtenou je Guy Gilbert: Růženec světla. Myslím, že ta by byla na májové asi nejlehčí.

 

Jedna z paní katechetek dala do placu dotaz, co číst pro děti. Pokusil jsem se nasměrovat na velmi dobré zkušenosti s knihami jáhna Josefa Janšty - Růženec, Pohádky bratra Pavla či Děti otce Jiřího a další. Rozjímání o svatých měsíce také není k zahození.

 

Také z katechetického centra přišla nabídka rozjímání o Panně Marii, rozvazující uzly. P. Václav Fojtík to velmi dobře zpracoval, nicméně každému není vlastní téma rozvazování uzlů, někteří s tím mají problém i na botách. Ne, tím to rozhodně nechci shodit, to byl jen pokus o vtip, asi nejapný.

 

Se vší vážností z toho vyplynulo, jakoby májové byly jen pro seniory. To by však byla velká škoda. Nicméně, posuďme sami, dovolím si citaci: 

 

Pro letošní květnové pobožnosti připravil P. Václav Fojtík májová rozjímání s názvem Panna Maria rozvazující uzly. V úvodu najdete modlitbu papeže Františka k Panně Marii rozvazující uzly, brožurka obsahuje 31 krátkých rozjímání na každý den měsíce května. Ke stažení jsou na webových stránkách Centra pro rodinný život pod záložkou "senioři" na odkaze: https://rodinnyzivot.cz/2022/03/23/majove-2022/.

 

Loni, když byl doporučen arcibiskup Antonín Cyril Stojan, bylo to čtení, které už se četlo a mnozí s tím měli problém, že je to moc knížka na pokračování. 

 

Myslím si však, že nejen v květnu si Panna Maria zaslouží denní úctu a naši pozornost. Také máme za co se modlit a je velmi dobré prosit Matku Boží.

Zobrazeno 532×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio