Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Nestihnou postavit kapličku

Na venkovní májové pobožnosti v Zubří se docela těším. Loni byly ještě koronavirové zábrany, tak se pobožnosti skládaly tak nějak "na koleně", ale vždy to byla velmi krásná setkání, jak je to zapsáno již loni.

 

Letos o plánu venkovních májových spolurozhodovala pastorační rada. Plakátek k tomu a další náležitosti jsem měl vytvořit, nicméně nic z toho jsem nechtěl ponechat bez názorů těch, kterých se to týká - prostě chtěl jsem je do toho namočit. Přiznávám, že jsem je k tomu oslovoval docela drsně, ale vyjádřili se nakonec všichni, kteří dostali od farníků důvěru jako členové pastorační rady.

 

Takže i letos se těším na průběh májových, že se ve velkém počtu budeme setkávat k důstojné oslavě Matky Boží a každý bude mít své důležité místo. Snad to prospěje k našemu duchovnímu růstu tím více, že zuberskou farnost čeká velké požehnání, neboť tento čas tráví také v radosti nad tím, že z jejích řad bude letos vysvěcen trvalý jáhen.

 

Když se byl loni podívat třeba na Machulkách, viděl jsem krásné místo a představil jsem si, jak krásná by tam byla kaple Panny Marie. To bylo i na dalších místech, v jednom byla kaple dokonce loni nově posvěcena. Opravdu ta místa májových pobožností, kde se v Zubří schází, ukazují na zbožnost a vděčnost k Matce Boží, jako by se tam sama Panna Maria zjevila.

 

U některých zjevení Matky Boží, měla Panna Maria požadavek postavit kapli. Jak by to bylo v Lurdech nebo ve Fatimě, když by mladí vizionáři neuposlechli a nesdělili tento požadavek? Znali bychom Lurdy nebo Fatimu či Turzovku?

 

Tak jsem se vyjádřil loni na Machulkách, že by to bylo moc krásné, kdyby tam postavili kapličku. Neúspěšně, prý to nestihnou.

 

Když jsem byl v Drahotuších, provokoval jsem celých 15 let, aby v Hrabůvce postavili kapli. Dokonce jsem se dozvěděl, že tam už moc krát chtěli kapli skutečně stavět, ale nikdy k tomu nedošlo a nemají ji dosud. Na místo toho se obnovila kaple v Potštátě, Padesáti Lánech, kde nikdo nepamatoval, že by se kdy u té kapličky něco dělo a od té doby (r. 2009) se tam schází každoročně ke sv. Barboře. 

 

Jinak v potštátské farnosti se kapličky obnovovaly pravidelně po celou dobu. V Partutovicích byl postaven misijní kříž a požehnán biskupem. Je to výrazné místo, kde se místní farníci stále modlí od r. 2008. V Drahotušské farnosti také mnoho kapliček a křížů bylo obnoveno a dokonce kousek od Drahotuš, tuším, že v r. 2015, nakonec vzniklo i oblíbené místní poutní místo na pokraji vojenského prostoru, z iniciativy místních, poblíž letiště, kde původně byly nějaké ostatky něčeho, co se později ukázalo jako zbytky meteostanice, nikoli Božích muk.

 

Když jsem byl v Rychnově na Moravě, tam ve vedlejším Třebařově je zřícenina kláštera, tedy spíše pozůstatky klášterního kostela z doby husitských válek. Z tohoto kláštera dosud ve farním kostele mají zvon, jeden z nejstarších zvonů u nás. V té zřícenině si babičky pamatovaly, že se tam pravidelně scházelo na májové, v místě pod věží kostela, které jako jediné bylo zastřešené. Ovšem dlouho před r. 2000 už se tam nescházelo a setkání tam se taky nikdy neobnovilo, jen když jdu kolem, rád se tam zastavím na modlitbu. V té farnosti také v Petrušově měli kapli sv. Petra a Pavla, která je dosud skoro v celku, tedy kromě střechy, která tam není a nikdo se tam nescházel už také hodně dlouho, snad ani po 2. Světové. Bylo by krásné té kapli dát střechu a obnovit setkání, ale není o to žádný zájem. Z ekonomických důvodů se alespoň v Rychnově podařilo dojednat na faře zimní kapli. Byla krásná a užitečná, teď už ovšem nevím, zda vůbec je.

 

Ano, kapličky mám rád a bylo by skvělé, kdyby v Zubří, městem protkaným zbožností, taky ještě nějaká ta kaplička vznikla. Je jich tu docela hodně, ale každá další nám může připomenout Boží přítomnost mezi námi. 

 

Tak tu ještě dám letošní průběh májových pobožností taky jako pozvánku. 

 

Že dělám plakátek v ukrajinských barvách mě takto nenapadlo, ale o. Pavla, když to viděl, že jsem to přesně tak udělal. Modro žlutou kombinaci jsem nezamýšlel tímto směrem, ale aspoň víme, za co se můžeme modlit. Ovšem původní důvod modro žluté kombinace byl spíše ten, že ve wordu nebyl oranžový zvýrazňovač, tak jsem musel použít žlutý, jelikož šedý by nevypadal hezky a na zeleném by nebylo nic pořádně vidět, což platí i o dalších barvách.

 

Tak Panna Maria bdí nad Ukrajinou!

 

https://www.farnostzubri.cz/2022/04/27/majove-poboznosti-2/

Zobrazeno 514×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio