Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Zasedání o Stolci Petrově

Jako na prvním apoštolském sněmu, tak také v Zubří zasedala po 3x ve složení 12 skupinka s tématem společné cesty. Vrcholné zasedání proběhlo právě na svátek Stolce apoštola Petra, tedy včera.

 

Vlastně o všech setkáních synodálních skupinek jsem vždy pořídil zápis, byť většinou osobní, pro tento blog, takže pokud to někdo čte, má slušný obrázek o vanutí Ducha svatého v Zubří. Konec konců máme ve farnosti kapli, která je Duchu Svatému zasvěcená, tak této Božské osobě vzdáváme patřičnou čest i v synodálním procesu.

 

Na rozdíl od farní evangelizační buňky, tato skupina se sešla zcela originálně z farníků, kteří projevili svůj zájem zcela konkrétně, že přišli a vytvořilo se tak společenství, které jistě bude v nějaké formě pokračovat. Jelikož nejsem ten, který by v této skupince moderoval, nepřísluší mi zde ventilovat výstup, který půjde dál, ani ho nemám, ale na stránkách zuberské farnosti a na nástěnce kostela se všechny výstupy objeví.

 

Tuto skupinku doprovázelo ještě jedno synodální téma a to "naslouchání", takže nakonec bude mít skupinka výstupy hned dva, ke každému tématu jeden.

 

Velmi mě zaujalo to, že jsem si všiml ještě jednoho detailu, který byl zřejmý už, když vyšel první výstup z farní evangelizační buňky. Stojí za to tento detail zde zmínit:

 

Nezávisle na sobě obě skupinky viděli větší touhu po otevřenosti farnosti a touhu více adorovat. V tom vyšla shoda i navzdory odlišnosti probíraných témat. 

 

Tento detail ve mě probudil velkou radost z toho, že jsme uprostřed společenství zakoušeli nejen vanutí Ducha Svatého, ale také velké sepjetí s Kristem v Eucharistii a více jsme si uvědomili, jak významným místem je pro nás kostel.

 

Co se týče délky jednání, všichni spolu sdíleli čas naslouchání a nikdo se příliš nezabýval délkou sezení a vůbec se to nepodobalo dlouhým jednáním naší drahé Poslanecké sněmovny, každý ten čas rád věnoval, byť to bylo třeba i přes 3 hodiny, v evangelizační buňce někdy i přes 5 a nikdy pod 4. 

 

Na společné cestě bylo upřímným přáním moderátora, aby ve společném výstupu zazněla myšlenka každého z 12 a mohu říci, že stalo se tak.

 

Má lehce dominantní povaha měla se sebou co dělat, ale bylo moc krásné, že jsme se dohodli na každé jedné myšlence.

 

A v té diecézní části to bude snad ještě zajímavější, protože každá farnost přinese do synodálního procesu něco nového a přitom se nemusíme bát, že bude překopán katechismus.

 

Stolec sv. Petra stojí pevně a pevně drží víru i mravy. Nemám obavy, že by se z nás stali heretici.

 

Tento článek však dávám až na sv. Polykarpa, protože včerejší jednání pokročilo k noci a šel jsem spát před půlnocí, asi 2 hodiny po tom, co se všichni rozešli do svých domovů vyslechnuti společnými cestami.

 

http://catholica.cz/?id=600

 

 

 

 

Zobrazeno 349×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio