Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Pozvání na 30 let

Když jsem byl mladší, lákaly mě primice, byl jsem na mnoha z nich hlavně v 90. letech a v prvním desetiletí nového tisíciletí. S úbytkem kněží však ubývá i primicí a s nedostatkem bohoslovců a již velmi malým kontaktem s Antiochií, už málokteré bohoslovce znám a účastnit se primice je pro mě spíše sváteční záležitostí. Letos vlastně žádnou primici neplánuji, ale třeba to přijde.

 

Kněžských výročí jsem taky pár zažil, nejvíc asi, když o. Radomír v Drahotuších slavil 15 a 20 let kněžství. Při příležitosti kněžské "dvacítky" jsem sesmolil písničku na nápěv Lurdské písně a zpívala se v neděli ve všech kostelích při ohláškách. Přece jen nějakých těch veršů už jsem sesmolil, jak o tom svědčí i tento blog a možná by se dala najít i ta básnička k 20 letům kněžství.

 

Svých 15 let kněžství (toto výročí, když slavil o. Radomír farníci z Podhoří v blahopřání ozanačili jako "pubertu") před časem slavil i otec Pavel, vysvěcený v r. 2006, loni děkoval za dar kněžství při farním dni, letos tedy na sv. Jana Křtitele bude mít  podle toho vzorce "kněžskou plnoletost".

 

Otce Jiřího, který mě pozval na svou kněžskou třicítku, znám od r. 1999, když byl farářem a děkanem ve Svitavách. Velmi se těším toho, že se mi dostalo té cti a pozvání na jeho kněžskou třicítku. Přemýšlel jsem jaký dárek dát a jsem rád, že si o. Jiří řekl, takže už vím a nemusím nad tím přemýšlet. Básničku smolit nebudu, přece jen o něm málo vím, je farářem sousední farnosti Zašová a velmi dobře se mě s Ním komunikuje. 

 

Teď je vlastně ten čas kněžských výročí. A je praktické a dobré modlit se za kněze. A tak mám nyní na rtech modlitbu konkrétní za otce Jiřího, aby byl svatým knězem a trpělivě nám ukazoval cestu k nebi. Jeho kněžské služby je pro nás zapotřebí.

Zobrazeno 61×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio