Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Denně májová

Když jsem poznal májové, bývali v naší obecní kapli sv. Václava denně a stejně tak ve farním kostele a v okolních obcích také tak a spíše výjimečně to bylo jinak. Dnes se ten trend nějak obrací, že ani ve zbožné farnosti není denně májová.

 

V měsíci květnu jsem se vždy snažil denně zastavit s Pannou Marií a neměl -li jsem možnost se účastnit májové, modlil jsem se doma soukromě.

 

Májová pro nás byla pobožností, kterou se nejen účastnili staří věřící, ale také děti a mládež. Naši rodiče vzpomínaly, že jako děti chodily na májové a ty májové je bavily. Dnes se oddělují májové pro děti a pro dospělé nebo se spíše májových účastní jen staří a v menších počtech, ne v plných kostelech a kaplích, jak jsem to slýchal, že to bylo dříve.

 

Když jsem byl kluk, na májovou byla plná kaple a když jsem teď pastorační pomocník, některé dny vidím jen jednotky lidí, kteří přijdou, jindy třeba několik málo desítek, ale jsou místa čím dál víc, kdy se májových účastní opravdu jen jednotky a jen třeba několikrát v týdnu, už ne každý den.

 

A přitom májová je tak krásná pobožnost.

Zobrazeno 76×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio