Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Už dlouho jsem nebyl na Antiochii

Antiochia začala o prázdninách roku 1992. Moje první prázdniny s Antiochií začaly v Maletíně v r. 1996, mám přesně napsaný den i hodinu. Půdy Antiochie jsem se po prvé dotkl toho roku v pátek 26. července, na sv. Jáchyma a Annu, v 11:30, byly to 5. prázdniny Antiochie a Antiochia byla mezi mládeží hodně populární a dá se říci, že její věhlas rostl.

 

Netušil jsem, že od té doby strávím nepřetržitě 21 dalších prázdnin. Také v r. 1997 Maletín C, 1998 Počenice C, 1999 Hradec nad Svitavou C, 2000 Cotkytle C a průběžně jsem navštěvoval i Vyšehoří, 2001 Zborov D, 2002 Polkovice C, 2003 Chlumec u Chabařovic C, pro mě jediná česká Antiochia, na Moravu se mi tehdy nechtělo, 2004 Zátor C, 2005 Jezernice C, potom jsem nastoupil na faru do Drahotuš jako pastorační asistent a strávil jsem tam až do roku 2020. 

 

Na Antiochii 2006 jsem vedl Podhoří B a krátce se účastnil v Potštátě C/D a průběžně obě místa navštěvoval. V r. 2007 jsem se dále účastnil Antiochie Kyselovice C, 2008 Ryžoviště C, 2009 Václavov u Bruntálu B, 2010 Rudná pod Pradědem C, 2011 Loučka u Lipníka nad Bečvou C jako pastorační asistent v rámci pracovních povinností k excurrendo farnosti, navštěvoval jsem i průběžně, 2012 pak už jako vedoucí Olbramkostel C, 2013 Prosenice u Přerova C, 2014 Rejchartice C a 2015 už jsem uvažoval jako poslední Antiochii, na které budu účasten Horní Újezd C. 

 

Pak k tomu přibyla ještě 21. Antiochia, kde už jsem se nabídnul jen jako pomocník, když bude potřeba posílit turnus v Dlouhé Loučce B a C a ještě v r. 2017 pracovně v excurrendo farnosti Potštát C, kde jsem také byl posila turnusu. 

 

Nejčastěji jsem se tedy účastnil turnusu C. Po roce 2017 do loňského roku už to bylo 6 prázdnin, kdy jsem nevstoupil na Antiochii vůbec, jen jsem se díval na zprávy, které z toho místa přicházely a za pomocí vybraných respondentů od r. 2021 psal svou diplomovou práci.

 

Za zmínku stojí, že jsem v letech 1999 - 2005 spolupracoval s P. Pavlem Jagošem na Malé Antiochii a v rámci této spolupráce jsem navštívil většinu míst, kde Antiochia působila.

 

S Antiochií mám skutečně propojený svůj život misionáře a mohu to doložit i aktuálně psanými vzpomínkami. 

 

Děkuji Bohu, že jsem na Antiochii mohl být a výše uvedený výčet je výčtem míst, kde mě Pán naplňoval přemírou milostí a formoval mě k tomu, abych se nebál druhým sdělit svou zkušenost s evangeliem přirozeně tráveným časem na tom místě s modlitbou a evangeliem na rtech i se všemi svými slabostmi, kterými se projevuje Boží síla, jak o tom píše apoštol Pavel.

Zobrazeno 148×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio