Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Chybějící Tomáš

Mám letos zvláštní postní dobu. Některou postní dobu jsem se denně modlil křížovou cestu. Letošní postní dobu jsem se rozhodl jít cestou žehnání a co je zajímavé, že mě napadá docela slušné množství křížových cest. Nejprve jsem si řekl, že na každou postní neděli. Pak mě napadlo si udělat seznam, kolik tu vlastně mám křížových cest. Nakonec z toho bude na každý den v postě nějaká křížová cesta. 

 

Hodně často mě napadají myšlenky ke křížové cestě i při mši svaté. Dnes mě napadla zrovna při pohřbu. Myslel jsem na to, že Tomáš měl včera svátek, dříve totiž liturgie 7. března připomínala svátek sv. Tomáše, dnes je MDŽ, které se už moc málo slaví, ale moje maminka si vzpomněla.

 

Tak já jsem dnes při pohřbu a při pašijovém evangeliu, které o. Pavel při pohřbu vybral, vzpomněl na to, kde všude vlastně Tomáš chyběl a tak mě na to téma napadla křížová cesta.

 

Za chvíli se budou modlit farníci v Zubří křížovou cestu, ostatně jako vždycky v pátek a neděli a já při tom budu psát pár metrů od svatostánku rozjímání o chybějícím Tomášovi. Vím, že na křížové cestě chybět mohu, protože se ji budou modlit členky Mariánského večeřadla a že ji mají velmi dobře připravenou, ostatně já už běžnou pobožnost křížové cesty díky svému handicapu a stáří neustojím, takže nemohu chodit po kostele s křížem.

 

Křížová cesta vyjde asi v době, než v Zubří začne mše svatá a bude krátká, asi tolik, kolik se toho dá za půl hodiny napsat všemi deseti.

 

Ostatně inspirace je i s tím, že se včera sešly synodální skupinky a rozjímali jsme nad synodálním výstupem, na to k čemu všemu se došlo v našem národě a jaký důsledek to může mít pro naši farnost a tak společně vanul Duch svatý nad potřebou adorace.

 

No, ten úvod píšu už asi 5 minut a pravděpodobně se v sakristii už pomalu scházejí členky Mariánského večeřadla, aby brzy zahájili křížovou cestu, do které ještě zbývá 7 minut času, tedy je 16:53.

 

Kromě tedy nedělních křížových cest tu bude 1 věnovaná sv. otci, protože František byl zvolen 13. března a taky občas v postní době je svátek Stolce sv. Petra, dále k Slavnosti sv. Josefa, která zatím vždycky vyšla do doby postní. Letos do doby postní nevyjde Slavnost Zvěstování Páně, nicméně také by se hodila křížová cesta, že jsem se směl narodit. Přemýšlel jsem taky nad You tube, že bych v praxi zkusil "Pijanovu cestu", ale ještě jsem nekoupil vodu a taky křížovou cestu do minuty. Už bych měl slyšet varhany.

 

Tak tedy: 

 

Křížová cesta o chybějícím Tomášovi

 

Tomáš zvaný Blíženec byl jeden z dvanácti učedníků Pána Ježíše a také on si prožil svou křížovou cestu, velmi těžkou křížovou cestu. Byl s Ježíšem dost často, ale ne všude, jak ostatně o tom svědčí evangelia. Ježíš ho nebral s sebou na horu Tábor možná i právě proto, aby ho Tomáš po vzkříšení hledal, našel a vyznal "Pán můj a Bůh můj!" Tomášem se můžeme inspirovat i v té hluboké víře, kdy chyběl vlastně celou křížovou cestu.

 

Smiluj se nad námi, Ježíši! Smiluj se nad námi!

 

  1. Tomáš byl ve večeřadle, ale ne už v Getsemanské zahradě. Po večeři šel domů, netrávil další čas s Ježíšem, šel si odpočinout, připravit se na svátky. Pane, připrav nás nejen na chvíle radosti, ale i na obtíže života.
  2. Tomáš nebyl svědkem Ježíšova zatčení. Při poslední večeři Ježíš má mnoho zvláštních slov, kterým nerozuměli, stále se ptali, kdo z nich je největší. Teď na Ježíše vkládají kříž a k učedníkům přichází strach, že je budou také pronásledovat. Pane, zbav nás strachu z kříže!
  3. Tomáš upadá do strachu, nevíme, kde je. Ježíš padá pod křížem. K učedníkům už se asi doneslo, co se s Ježíšem stalo, že byl odsouzen a možná i to, že učedník Jidáš vrátil velekněžím peníze a oběsil se. Začíná na ně doléhat temnota. Pane, dej nám pravé světlo!
  4.  Znal Tomáš Ježíšovu Matku? Možná ji někdy viděl, měla k nim jistě blízko, byla uprostřed apoštolů, když byl na ně seslán Duch svatý. Teď však Tomáš není blízko Matce Boží, není na křížové cestě, trápí se. Nauč nás, Pane, hledat naději u tvé Matky!
  5. Místo Tomáše je tu Šimon. Bylo potřeba pomoci z křížem a Tomáš opět chyběl. Našli jiného silného muže, Šimona. Ten byl v tu chvíli Ježíši blízko. Tomáš čeká a neví, co by měl dělat. Bojí se něco udělat. Dej nám, Pane, sílu vidět potřeby a pomoc pro druhé.
  6. Nic nevíme o Veronice. Tomáš nepsal evangelium, ale ani jiní evangelisté si nepovšimli skutku Veroniky, který se v křížové cestě vzpomíná. Evangelium za nás nikdo psát nebude, žijeme ho svým životem. Dej nám, Pane, lekci pokory, abychom viděli a nečekali vždy odměnu.
  7. Bývali pospolu, ale teď je každý jinde, i Tomáš má své místo, kde se skrývá, aby ho nenašli. Co když nás najdou, co když budeme muset hájit víru? Pane, dej nám sílu k obrácení a nebojácnost k hlásání evangelia.
  8. Je jim hrozně, že nevědí, co se děje, Tomáš chybí i u těch slov, která Ježíš říká ženám. Proč mají plakat? Přichází přece spása a Ježíš se blíží k té hodině, pro kterou přišel. Utvrzuj nás, Pane, v naději.
  9. Mají strach o život, ale o svůj, na Ježíšův možná ani nemyslí. Možná se bojí, že to, co zažili s Ježíšem je bude stát život a nebude mít žádný užitek. Co když uvěřili nepravému? Možná o tom Tomáš také uvažuje. Musel prožívat těžký boj. Pane, dej nám sílu víry.
  10. Tomáš neviděl Ježíše nahého, zbaveného šatů, ale po vzkříšení věděl o jeho probodeném boku. I když nebyl na křížové cestě, pořád musel na Ježíše myslet, měl Ježíše velmi rád, i když mu to nemusel vyznávat jako Šimon Petr. Pane, vlej do našich srdcí pravou lásku!
  11. Tomáš nedošel na Kalvárii, tušil tragický konec, život s Ježíšem pro něj skončil, byl ukřižován. Možná se s tím snažil nějak srovnat bez Ježíše, bez apoštolů, sám. Pane, nenechávej nás osamocené v bolesti. 
  12. Místo Tomáše je tu Jan, Panna Maria, několik žen. A zatímco Jan přijal Ježíšovu Matku, setník se obrátil, lotr na kříži byl přijat do ráje, Tomáš nemá příležitost k obrácení, nevidí kříž, nevidí znamení, ale někde v srdci zůstává Ježíši věrný. Pane, zachraň nás svým křížem!
  13. Těžké svátky pro učedníky i pro Tomáše! Tomáš asi chybí i u slavení velikonoc, možná se mu zdá, že nemá co slavit. Jeho učitel zemřel, byl sňat z kříže a on si musí najít novou cestu. Matka tě, Pane, drží v rukou. Ty jsi ta Cesta, Pravda a Život. Kéž Tě následujeme!
  14. Tomáš chybí i na pohřbu. A to je velká chyba. Když nám blízký zemře, máme ho odevzdat Pánu. Ty jsi, Pane, odevzdal Otci svého ducha a dokonal jsi dílo spásy. Kéž se ti, Pane, odevzdáváme a předkládáme ti svůj život, abys nás mohl zachránit.
  15. Tomáš chybí i u setkání se Vzkříšeným! A přesně tady měl především Tomáš chybět, aby mohl uvěřit ve Vzkříšeného, stát se svědkem Vzkříšení, hlásat světu, že Ježíš vstal z mrtvých a dokázat mu dát sám sebe. Pomoz nám, Pane, žít to Tomášovo vyznání "Pán můj a Bůh můj!"

Tomáš musel celý týden trpět tím, že učedníci viděli Ježíše a on ne. On chtěl také vidět Ježíše a Ježíš se mu ukázal tak, že uvěřil. On viděl a uvěřil, my jsme odkázáni na jeho víru možná jako "blahoslavení, kteří neviděli a přesto uvěřili." Veď nás, Pane, abychom byli tam, kde nás chceš mít a abychom nikdy nechyběli, když máme o tobě vydávat pravé svědectví.

 

A nyní se pomodlím, jak je dobrým zvykem, pro získání odpustků na úmysl svatého otce.

 

Tak jsem nakonec rozjímal i přes čas mše svaté a bylo to velice krásné.  

 

 

 

 

Zobrazeno 107×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio