Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Cesta na Petrův trůn

Fotka je tedy sdílena z facebooku, pravděpodobně ze stránek Jezuitů.

 

V kalendáriu církevního roku je svátek Stolce sv. Petra a také slavíme den, kdy Petrův nástupce, náměstek Kristův byl zvolen.

 

Ježíš ustanovuje církev na Petrově skále: "Ty jsi Petr..." A tento Petr začíná zradou, na kterou ho Ježíš upozorňuje, ale zároveň mu důvěrně říká: "Až se obrátíš, utvrzuj své bratry." 

 

Tak teď, chvíli s Petrem, jdu křížovou cestu, ale trochu jinak, než jsou běžná zastavení. Petr šel křížovou cestu ještě s Ježíšem, ale mnohem dříve, než začínáme rozjímat. Chci jít nyní cestu s Ježíšem, Petrem i Petrem dnešních dnů. Pane, veď nás a smiluj se nad námi!

 

Smiluj se nad námi, Ježíši! Smiluj se nad námi!

 

I. Petr nechce umýt nohy - XII. Ježíš umírá na kříži

"Když ti neumyji nohy, nebudeš mít se mnou podíl..." a naráz Petr chce umýt i ruce. Ježíši probodli ruce i nohy, umírá na kříži. Také Petr umírá na kříži, ale mnohem později a jinak, než Ježíš. Petr chce mít podíl, my také chceme mít podíl a z trůnu Petrova vychází naše víra a směr, kterým můžeme jít za Ježíšem, abychom měli podíl. Uč nás, Pane, následovat tě až na kříž.

 

II. Petr chce jít s Ježíšem až na smrt - XI. Ježíše křižují

"I kdybych měl s tebou jít na smrt, nezapřu tě..." ujišťuje Petr Ježíše, že se nemůže stát, že by ho zradil či zapřel. Ale stalo se tak. Ježíš vidí svůj kříž, vidí, jak ho křižují, vidí Petra, jak ho bude zapírat. Ježíš vidí i naše chyby, i svatý otec jistě dělá chyby, jako každý jiný. Ježíš vidí, jací jsme, nemusíme si nic nalhávat. Veď nás, Pane, abychom odhalovali své chyby a vkládali je na tvůj kříž.

 

III. Petr usíná v Getsemanech - I. Pilát soudí Ježíše

Petr, Jakub a Jan, uznávané sloupy církve byli vyvolení, aby s Ježíšem byli také na hoře Tábor a stejně tak i v Getsemanské zahradě, když se Ježíš modlil. Avšak tady nebyli s Ježíšem, ale spali. Nebylo jim zde tak hezky, jako na Táboře. Byli unavení a spali. Pilát, když měl soudit Ježíše, musel zase brzy vstávat, taky byl unavený. Papež ve svém úřadě má mnoho práce a také může podléhat únavě. Pane, nauč nás správně bdít a modlit se. 

 

IV. Petr musí zastrčit meč - II. Ježíš přijímá kříž

Náš meč je Slovo Boží podle zbroje sv. Pavla. Petr má u sebe meč, ale ne proto, aby sekal, má ho zastrčit do pochvy, má ho dát kam patří. Ježíš uzdravuje služebníkovi zmrzačené ucho po Petrově obraně mečem. Ježíšovo Slovo nás uzdravuje. A Petr dneška střeží poklad víry, má meč v pochvě, kde patří. Dej nám, Pane, sílu žít podle Božího Slova.

 

V. Petr zapírá služce - III. Ježíš padá po prvé pod křížem

Petra rozhodila obyčejná žena. Ježíš spadl hned na pokraji křížové cesty. Svatý otec musí zakoušet mnohá napětí v církvi a ne každé rozhodnutí, které musí vykonat je šťastné. Často klopýtáme na cestách a jdeme dál. Pane Ježíši, povzbuď nás, ať naše klopýtnutí na cestě není zdrcující, ať nás to posilní k dalšímu novému vyjití.

 

VI. Petr zapírá u ohně - VII. Ježíš padá po druhé pod křížem

Petr se potřebuje ohřát, je si nejistý ve společnosti, ve které právě je a zapírá. Ježíšův kříž je stále těžší, následují další pády a další povstání. Svatý otec musí řešit často velmi složité věci, které jako biskup řešit nemusel, nemusí mít jistý krok, může padat k zemi. Nás také tíží mnohé zkoušky. Pane Ježíši, buď s námi v těžkých zkouškách.

 

VII. Petr zapírá potřetí - IX. Ježíš padá po třetí pod křížem

Petra usvědčí ze lži, vědí, kdo je. Ježíš padá před horou, na které má být ukřižován. Svatý otec je často obviňován z mnoha zlých situací v církvi. Ani nám není dobře, když se nám dlouhodobě nedaří, když máme někdy náladu s něčím seknout. Pane Ježíši, dodávej nám naději.

 

VIII. Petr se setká s Ježíšovým pohledem - IV. Ježíš potkává svou Matku

Ježíš vychází a vidí Petra, nedívá se na něj káravě, ale s láskou, i když ví, co provedl. Při křížové cestě Ježíš potkává svou Matku, Písmo o tom mlčí, ale Matka mu byla vždy nablízku a jistě si vyměnili láskyplné pohledy. Ježíš se dívá s láskou. Petr dneška nás vede k podobnému pohledu lásky. Ten Petr po obrácení, který má utvrzovat bratry. Zná Ježíšův pohled, že i ve chvíli, kdy opouštíme Boha, se na nás Ježíš dívá s láskou. Dej nám, Pane, vnímat tvůj láskyplný pohled.

 

IX. Petr zradil - VI. Rouška Veroniky

Kohout zakokrhal, Ježíš na Petra pohleděl, Petr si uvědomil, co udělal. Již nic nebude jako dřív. Veronika viděla Ježíše, spatřila, že může udělat alespoň něco malého a od té chvíle už nic nebylo jako dřív. Petr měl před očima Ježíšovu láskyplnou tvář, Veronika na roušce spatřila Ježíšovu tvář a ta tvář už je nenechala klidné. Papež jako ostatní biskupové a kněží se denně setkává s Kristem v eucharistii a toto každodenní setkání je proměňuje a připravuje na věčnost. Pane Ježíši, připravuj nás při každé příležitosti, kdy můžeme vykonat něco dobrého.

 

X. Petr pláče - VIII. Pláč žen

Po trojím pádu a zakokrhání kohouta, když Petr viděl Kristovu tvář, uvědomil si, co udělal a rozplakal se lítostí nad svými hříchy. Ženy, které plakaly Ježíš usměrňuje v pláči, k tomu pláči, jaký měl tehdy Petr, aby plakali nad sebou, ne nad Ježíšem. Ježíš nám svým křížem přináší spásu. Avšak naše hříchy ho dohnaly na kříž. I svatý otec je hříšník a prosí nás věřící, abychom se za něj modlili. Pane Ježíši, dej nám pravou lítost nad hříchy.

 

XI. Petr se vytrácí - V. Šimon pomáhá nést kříž

Místo Šimona - Petra je tu jiný Šimon, Šimon z Kyrény, který se asi tou dobou pohyboval v Jeruzalémě, jistě o Ježíši něco slyšel, ale netušil, že ponese kříž. Vojáci ho přinutili, jak se to píše. Tento Šimon mohl pohledět na Ježíše a nést jeho kříž. Ten Šimon, který měl vést církev, v tu chvíli tam nebyl. Pohled na Ježíše dává Šimonovi sílu nést kříž. Pohled na Krista dává náměstku na stolci Petrově sílu vést církev. Kéž nám, Pane, pohled na tebe očistí srdce a dá nám sílu nést kříž.

 

XII. Petr se trápí - X. Ježíše zbavují šatu

Těžká chvíle studu dolehla na Petra, když si uvědomil, že zradil Krista. Mohl se tím trápit do konce života, kdyby Ježíš nevstal z mrtvých. Jak moc se musel stydět za tyto chvíle svého selhání. Oproti Jidášovi to vydržel a počkal si na Ježíšovo odpuštění, ale už nic nebylo jako dřív. Ježíš byl zbaven svého roucha, musel strpět dlouhé chvíle, kdy před lidmi byl nahý na kříži. Strpěl to největší ponížení, jaké byl člověk schopen vymyslet. Kdo by teď věřil ukřižovanému a zostuzenému? Kdo by věřil našemu žitému křesťanství ve chvíli, kdy se dopouštíme hříchu? Dej nám, Pane, milost a sílu obrácení.

 

XIII. Petr není pod křížem - XIII. Pod křížem je Maria a Jan

Všichni apoštolové se rozprchli, zůstal jen Jan, jeden ze tří, který byl v Getsemanské zahradě. Petr prožíval své trápení bez Ježíše. Ježíš tedy odevzdává svou Matku Janovi a své Matce Jana. Oni jsou zvěstovateli Ježíšovi lásky z kříže. Petr dojde ke kříži později a podobně jako Ježíš na kříži zemře. Pavlovi se ukazuje Ježíš na cestě do Damašku a Pavel píše, že nechce znát nic jiného, než Krista ukřižovaného. Pohled na kříž je naší záchranou. Také Petr dneška nosí kříž, aby nám připomenul lásku z kříže. Pane, vysvoboď nás svým křížem!

 

XIV. Petr nevěří ženám - XIV. Ježíšův pohřeb

Zprávy o Ježíši se šíří rychlým tempem. Jak máme ve vyznání víry: Ukřižován, umřel, pohřben jest. Ježíše pohřbili a možná pro apoštoly už to skončilo, zůstal jim jen strach, Petrovi tím větší, že Krista zapřel. Věděl o jeho smrti, ale teď přichází ženy a zvěstují vzkříšení. Dokud to Petr nepotvrdí, nemůže se obrátit, nemůže utvrzovat bratry a tak spolu s Janem se jde přesvědčit, že je hrob prázdný. Vidí naději, že se jeho zármutek promění v radost, ale ta radost ještě nenastala, dokud neuvidí prázdný hrob. Náš život směřuje ke smrti, ale očekává také vzkříšení. Proto se modlíme k Matce Boží: Pros za nás hříšné nyní i v hodinu smrti naši. Amen.

 

XV. Petr jde ke hrobu a Jan čeká na Petra - XV. Ježíšovo vzkříšení

Petr s Janem vyběhnou. Jan Ježíše miloval, jak píše, těšil se na tu chvíli, kdy mohl říci: "Viděl a uvěřil." Počkal na Petra a Petra se zmocnila velká radost, i když měl v srdci žal ze svého zapření. Začíná se v něm klíčit odvaha, taková, která se nedá od obyčejného rybáře čekat. Prázdný hrob byl místem jeho obrácení a již může utvrzovat bratry. Je však dále v Ježíšově škole vědom si svých slabostí. Přes všechny naše slabosti kéž, Pane, hájíme tvou církev i tvého náměstka na zemi.

 

Petrovo trojí vyznání

Za trojí zapření, trojí "mám rád" musí teď Petr Ježíši dát! Petr má utvrzovat bratry, svatý otec má utvrzovat naši víru a naše víra je pevná, když miluje, protože Bůh miluje! Ježíš nás miloval až k smrti a skrze smrt nad smrtí zvítězil. Veď nás, Pane, ke každodennímu vyznání: "Ty víš, že tě miluji!"

 


 

Petr šel křížovou cestu ještě s Ježíšem, ale mnohem dříve, než začínáme rozjímat. Chci jít nyní cestu s Ježíšem, Petrem i Petrem dnešních dnů. Pane, veď nás a smiluj se nad námi!

 

(III. Petr usíná v Getsemanech) - I. Pilát soudí Ježíše

Petr, Jakub a Jan, uznávané sloupy církve byli vyvolení, aby s Ježíšem byli také na hoře Tábor a stejně tak i v Getsemanské zahradě, když se Ježíš modlil. Avšak tady nebyli s Ježíšem, ale spali. Nebylo jim zde tak hezky, jako na Táboře. Byli unavení a spali. Pilát, když měl soudit Ježíše, musel zase brzy vstávat, taky byl unavený. Papež ve svém úřadě má mnoho práce a také může podléhat únavě. Pane, nauč nás správně bdít a modlit se. 

 

(IV. Petr musí zastrčit meč) - II. Ježíš přijímá kříž

Náš meč je Slovo Boží podle zbroje sv. Pavla. Petr má u sebe meč, ale ne proto, aby sekal, má ho zastrčit do pochvy, má ho dát kam patří. Ježíš uzdravuje služebníkovi zmrzačené ucho po Petrově obraně mečem. Ježíšovo Slovo nás uzdravuje. A Petr dneška střeží poklad víry, má meč v pochvě, kde patří. Dej nám, Pane, sílu žít podle Božího Slova.

 

(V. Petr zapírá služce) - III. Ježíš padá po prvé pod křížem

Petra rozhodila obyčejná žena. Ježíš spadl hned na pokraji křížové cesty. Svatý otec musí zakoušet mnohá napětí v církvi a ne každé rozhodnutí, které musí vykonat je šťastné. Často klopýtáme na cestách a jdeme dál. Pane Ježíši, povzbuď nás, ať naše klopýtnutí na cestě není zdrcující, ať nás to posilní k dalšímu novému vyjití.

 

(VIII. Petr se setká s Ježíšovým pohledem) - IV. Ježíš potkává svou Matku

Ježíš vychází a vidí Petra, nedívá se na něj káravě, ale s láskou, i když ví, co provedl. Při křížové cestě Ježíš potkává svou Matku, Písmo o tom mlčí, ale Matka mu byla vždy nablízku a jistě si vyměnili láskyplné pohledy. Ježíš se dívá s láskou. Petr dneška nás vede k podobnému pohledu lásky. Ten Petr po obrácení, který má utvrzovat bratry. Zná Ježíšův pohled, že i ve chvíli, kdy opouštíme Boha, se na nás Ježíš dívá s láskou. Dej nám, Pane, vnímat tvůj láskyplný pohled.

 

(XI. Petr se vytrácí) - V. Šimon pomáhá nést kříž

Místo Šimona - Petra je tu jiný Šimon, Šimon z Kyrény, který se asi tou dobou pohyboval v Jeruzalémě, jistě o Ježíši něco slyšel, ale netušil, že ponese kříž. Vojáci ho přinutili, jak se to píše. Tento Šimon mohl pohledět na Ježíše a nést jeho kříž. Ten Šimon, který měl vést církev, v tu chvíli tam nebyl. Pohled na Ježíše dává Šimonovi sílu nést kříž. Pohled na Krista dává náměstku na stolci Petrově sílu vést církev. Kéž nám, Pane, pohled na tebe očistí srdce a dá nám sílu nést kříž.

 

(IX. Petr zradil) - VI. Rouška Veroniky

Kohout zakokrhal, Ježíš na Petra pohleděl, Petr si uvědomil, co udělal. Již nic nebude jako dřív. Veronika viděla Ježíše, spatřila, že může udělat alespoň něco malého a od té chvíle už nic nebylo jako dřív. Petr měl před očima Ježíšovu láskyplnou tvář, Veronika na roušce spatřila Ježíšovu tvář a ta tvář už je nenechala klidné. Papež jako ostatní biskupové a kněží se denně setkává s Kristem v eucharistii a toto každodenní setkání je proměňuje a připravuje na věčnost. Pane Ježíši, připravuj nás při každé příležitosti, kdy můžeme vykonat něco dobrého.

 

(VI. Petr zapírá u ohně) - VII. Ježíš padá po druhé pod křížem

Petr se potřebuje ohřát, je si nejistý ve společnosti, ve které právě je a zapírá. Ježíšův kříž je stále těžší, následují další pády a další povstání. Svatý otec musí řešit často velmi složité věci, které jako biskup řešit nemusel, nemusí mít jistý krok, může padat k zemi. Nás také tíží mnohé zkoušky. Pane Ježíši, buď s námi v těžkých zkouškách.

 

(X. Petr pláče) - VIII. Pláč žen

Po trojím pádu a zakokrhání kohouta, když Petr viděl Kristovu tvář, uvědomil si, co udělal a rozplakal se lítostí nad svými hříchy. Ženy, které plakaly Ježíš usměrňuje v pláči, k tomu pláči, jaký měl tehdy Petr, aby plakali nad sebou, ne nad Ježíšem. Ježíš nám svým křížem přináší spásu. Avšak naše hříchy ho dohnaly na kříž. I svatý otec je hříšník a prosí nás věřící, abychom se za něj modlili. Pane Ježíši, dej nám pravou lítost nad hříchy.

 

(VII. Petr zapírá potřetí) - IX. Ježíš padá po třetí pod křížem

Petra usvědčí ze lži, vědí, kdo je. Ježíš padá před horou, na které má být ukřižován. Svatý otec je často obviňován z mnoha zlých situací v církvi. Ani nám není dobře, když se nám dlouhodobě nedaří, když máme někdy náladu s něčím seknout. Pane Ježíši, dodávej nám naději.

 

(XII. Petr se trápí) - X. Ježíše zbavují šatu

Těžká chvíle studu dolehla na Petra, když si uvědomil, že zradil Krista. Mohl se tím trápit do konce života, kdyby Ježíš nevstal z mrtvých. Jak moc se musel stydět za tyto chvíle svého selhání. Oproti Jidášovi to vydržel a počkal si na Ježíšovo odpuštění, ale už nic nebylo jako dřív. Ježíš byl zbaven svého roucha, musel strpět dlouhé chvíle, kdy před lidmi byl nahý na kříži. Strpěl to největší ponížení, jaké byl člověk schopen vymyslet. Kdo by teď věřil ukřižovanému a zostuzenému? Kdo by věřil našemu žitému křesťanství ve chvíli, kdy se dopouštíme hříchu? Dej nám, Pane, milost a sílu obrácení.

 

(II. Petr chce jít s Ježíšem až na smrt) - XI. Ježíše křižují

"I kdybych měl s tebou jít na smrt, nezapřu tě..." ujišťuje Petr Ježíše, že se nemůže stát, že by ho zradil či zapřel. Ale stalo se tak. Ježíš vidí svůj kříž, vidí, jak ho křižují, vidí Petra, jak ho bude zapírat. Ježíš vidí i naše chyby, i svatý otec jistě dělá chyby, jako každý jiný. Ježíš vidí, jací jsme, nemusíme si nic nalhávat. Veď nás, Pane, abychom odhalovali své chyby a vkládali je na tvůj kříž.

 

(I. Petr nechce umýt nohy) - XII. Ježíš umírá na kříži

"Když ti neumyji nohy, nebudeš mít se mnou podíl..." a naráz Petr chce umýt i ruce. Ježíši probodli ruce i nohy, umírá na kříži. Také Petr umírá na kříži, ale mnohem později a jinak, než Ježíš. Petr chce mít podíl, my také chceme mít podíl a z trůnu Petrova vychází naše víra a směr, kterým můžeme jít za Ježíšem, abychom měli podíl. Uč nás, Pane, následovat tě až na kříž.

 

XIII. Petr není pod křížem - XIII. Pod křížem je Maria a Jan

Všichni apoštolové se rozprchli, zůstal jen Jan, jeden ze tří, který byl v Getsemanské zahradě. Petr prožíval své trápení bez Ježíše. Ježíš tedy odevzdává svou Matku Janovi a své Matce Jana. Oni jsou zvěstovateli Ježíšovi lásky z kříže. Petr dojde ke kříži později a podobně jako Ježíš na kříži zemře. Pavlovi se ukazuje Ježíš na cestě do Damašku a Pavel píše, že nechce znát nic jiného, než Krista ukřižovaného. Pohled na kříž je naší záchranou. Také Petr dneška nosí kříž, aby nám připomenul lásku z kříže. Pane, vysvoboď nás svým křížem!

 

XIV. Petr nevěří ženám - XIV. Ježíšův pohřeb

Zprávy o Ježíši se šíří rychlým tempem. Jak máme ve vyznání víry: Ukřižován, umřel, pohřben jest. Ježíše pohřbili a možná pro apoštoly už to skončilo, zůstal jim jen strach, Petrovi tím větší, že Krista zapřel. Věděl o jeho smrti, ale teď přichází ženy a zvěstují vzkříšení. Dokud to Petr nepotvrdí, nemůže se obrátit, nemůže utvrzovat bratry a tak spolu s Janem se jde přesvědčit, že je hrob prázdný. Vidí naději, že se jeho zármutek promění v radost, ale ta radost ještě nenastala, dokud neuvidí prázdný hrob. Náš život směřuje ke smrti, ale očekává také vzkříšení. Proto se modlíme k Matce Boží: Pros za nás hříšné nyní i v hodinu smrti naši. Amen.

 

XV. Petr jde ke hrobu a Jan čeká na Petra - XV. Ježíšovo vzkříšení

Petr s Janem vyběhnou. Jan Ježíše miloval, jak píše, těšil se na tu chvíli, kdy mohl říci: "Viděl a uvěřil." Počkal na Petra a Petra se zmocnila velká radost, i když měl v srdci žal ze svého zapření. Začíná se v něm klíčit odvaha, taková, která se nedá od obyčejného rybáře čekat. Prázdný hrob byl místem jeho obrácení a již může utvrzovat bratry. Je však dále v Ježíšově škole vědom si svých slabostí. Přes všechny naše slabosti kéž, Pane, hájíme tvou církev i tvého náměstka na zemi.

 

Petrovo trojí vyznání

Za trojí zapření, trojí "mám rád" musí teď Petr Ježíši dát! Petr má utvrzovat bratry, svatý otec má utvrzovat naši víru a naše víra je pevná, když miluje, protože Bůh miluje! Ježíš nás miloval až k smrti a skrze smrt nad smrtí zvítězil. Veď nás, Pane, ke každodennímu vyznání: "Ty víš, že tě miluji!"

 

Zobrazeno 104×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio