Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Svatí jmenovci mého patrona

7. 2. 2024 0:00

Mám rád, když je někdo Vojtěch. Třeba nedávno v Zubří byl křtěný Vojtěch. Když jsem byl v Drahotuších, tak tam jméno Vojtěch docela frčelo. To bude v nebi jednou svatých Vojtěchů..., ale samozřejmě i jiných jmenovců, řekl bych, že každý si najde v nebi svého jmenovce i jmenovkyně.

 

Když tak si někdy hraji s kalendáři, taky jsem našel mezi blahořečenými jednoho Vojtěcha z Polska, kterého blahořečil papež Jan Pavel II. mezi dalšími 108 polskými mučedníky z koncentračních táborů za 2. světové války, ostatně našel jsem to zde: http://www.catholica.cz/?id=510

 

Tak tedy můj svatý Patron, který je Polsku tolik uctíván, jistě má v nebi nejen mezi Poláky či Čechy spoustu jmenovců a jedním z nich jisto jistě je a připomíná se 7. února.

 

A co si zapíšu zcela jistě, je první svatý, u kterého jsem zpozoroval, že má stejný den narození jako já, jen se narodil o 75 let dříve. Teda, tím víc si ho budu považovat, i když jsem ho objevil docela nedávno.

 

Bl. Vojtěch Nierychlewski, kněz a mučedník

 

No, tak si zaslouží taky básničku:

 

V nebi mnoho svatých je,

se jmény plných naděje,

také voje útěchy,

tak zdravím svaté Vojtěchy!

 

Za války druhé světové

padli mnozí za druhé,

též Vojtěch se obětoval,

utrpení nelitoval.

 

Svoje kněžství vyvrcholil,

za Krista krev svoji prolil.

Kéž nabíráme mnoho sil

v lásce, kterou Bůh nám vlil.

 

Zobrazeno 67×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio