Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Další skupinka školáků ke křtu

Mám jednu důležitou katechetickou stížnost na naše drahá katechetická centra a to zcela vážně a bez obalu. Existují materiály k přípravě na křest malých dětí, kdy se připravují rodiče a v naší arcidiecézi se vyžadují 4 tematicky laděná setkání. Dále existuje množství materiálů ke křtu dospělých, tzv. katechumenátu a to se dá jistě použít na všechny od 14 let, takže středoškoláci také.

 

Ve chvíli však, kdy se má připravovat dítě školního věku, které samo za sebe může odpovídat a zároveň se ještě církev musí ptát rodičů, nenašel jsem na to vůbec nic.

 

Loni jsem kvůli tomu telefonoval na naše drahé katechetické centrum v Olomouci a tam mi řekli, že se děti stejně připravují ve škole k prvnímu svatému přijímání a to je vlastně ono a i tak, máme přece s tím zkušenosti, tak proč vůbec něco takového žádat. Poraďte si sami.

 

Ano, poradili jsme si. Loni jsme vzali konkrétní bližší přípravu podle skrutinií dospělých, ono se s tím asi tak nějak podobně počítá. Ale přece jen to není ono, protože tam už se začíná od něčeho, co už trvá nejméně rok a bezprostředně před křtem se probírají během postní doby ty základní momenty, které by měl katechumen prožívat, ale školák se v tom nemá kde odrazit.

 

Připravuje-li se s dětmi k prvnímu sv. přijímání, u nich už se předpokládají nějaké dovednosti, které však čerstvý žadatel ještě mít nemusí, protože neprošel tou školní výukou jako děti, které chodí do náboženství už druhý rok.

 

Přípravu na křest tedy nezanedbáváme, ale to nemění nic na tom, že vlastně nejsou jednotné materiály a že jsme nuceni tuto potřebu nějak zprostředkovat a stvořit z ničeho něco nového a krásného, což však dokáže jen Bůh, my jsme schopni pouze tvořit a tak tvoříme v podstatě bez záruky.

 

To, že se křtí školáci, tím procházím celou dobu, co mám tak nějak zkušenosti pastoračního pomocníka, což už je asi 23 let a za celou dobu nic nemáme, to mi přijde poněkud divné. Tyto situace se však množí a je třeba na ně odpovědět, obchodnicky řečeno, je-li poptávka, měla by existovat adekvátní nabídka.

 

Já jsem však projel všechna katechetická centra během významné části dopoledne a nic jsem nenašel. Možná jen neumím hledat.

 

Nicméně museli jsme vyjít z potřeby, která je aktuální a tak na mě dnes pro 4-5 dětí, co se budou chystat ke křtu, z nichž 2 jsou 5 leté, tam je to na rodičích a tím pádem i na přípravách s rodiči a 3 se chystají k prvnímu svatému přijímání, tedy běžně ve 3. základní a těm je třeba před křtem kromě látky 3. třídy ještě prohloubit to, co by měli znát ke křtu. 

 

Metoda je tedy zatím jednoduchá a to sešit na poznámky a trocha i hravé katecheze. Tak jsem pro první katechezi povzpomínal na malování pana faráře, když jsem kdysi chodil do náboženství. Pan farář maloval na tabuli a my jsme si do sešitu malovali to samé. Dovolil jsem si tedy na téma víry v Trojjediného Boha udělat pár obrázků a pochopitelně doplnit vše z Písma Svatého od stvoření světa, narození Krista, jeho křest a všechno to, jak to bylo. Protože byly Vánoce, vysvětlili jsme si i Svatou Rodinu, aby si ji nepletli s Nejsvětější Trojicí. Bylo zajímavé překvapení u některých, když od svých rodičů a spolužáků zjistili, že Josef není otec Ježíše.

 

Pochopitelně, začali jsme rozebírat od znamení kříže. Sešit dnes neměli, tak to rodiče vyfotily do svých mobilů. Děti byly po celou hodinu hodné, nejenže naslouchaly, ale také aktivně reagovaly i z toho, co znají z náboženství. Bylo na nich vidět těšení. Během té doby také si sami vyplnili vše, co o sobě vědí na žádost o křtu a co o sobě nevědí, nechali vyplnit své rodiče. A také se zamýšleli nad svým křestním jménem. Nicméně jsou ve věku, kdy si mohou říci, ale rozhodují i rodiče a v těch intencích to také bylo, takže i tak, že 1 jméno rodiče a další jméno samo dítě.

 

Dá-li Pán a oni sami, tak je letos čeká svatý křest.

 

Tak tu zveřejním obrázek z první katecheze, kterou jsem měl pro děti, aby trochu pochopili, že máme Jednoho Boha ve třech osobách a že to tak určitě je.

 

Zobrazeno 89×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio