Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Barevné liturgické přechody

Jak známo, máme 4 základní liturgické barvy, některé další pak jsou speciálně či méně užívané. 

 

Ty základní jsou tedy podle kalendáře fialová pro advent, půst a pohřby mimo pohřeb papežský v červené a dětský v možné bílé, bílá pro Vánoce, Velikonoce, slavnosti, svátky či památky těch, kteří nebyli mučedníci, také Pána Ježíše a také Panny Marie, pro níž jen zvykově používá nebeská modř, případně také na slavnostní obřady křestní, svatební či svěcení a primice, pak zelená barva pro čas během roku mezi dobami, kdy se nic jiného neslaví a není ani žádná jiná liturgická doba a nakonec červená, která je oslavou Ducha Svatého, umučení Kristova a všech svatých, kteří byli mučedníky. 

 

Další barvy jsou zlatá pro velké slavnosti a také jako varianta pro jiné barvy, mimo fialové, potom růžová má využití pouze 2x ročně a to na 3. neděli adventní a 4. postní, není-li, užívá se barvy fialové a nakonec černá jako varianta pro pohřební mše svaté a mše svaté za zemřelé. Někde ještě mohou mít stříbrnou či modrou a v jiných kulturních oblastech mohou být úplně jiné barvy.

 

Barva mše také udává prožívání roku v Božím lidu. Někdy se tak stane, že se něco doplete a kněz má na sobě barvu, která zrovna neodpovídá tomu, co se slaví. 

 

Viděl jsem také o velkých slavnostech, při kterých byl i biskup, čemuž se snaží předejít, že když kněží koncelebrují s biskupem, buď je jim štola přidělena v katedrále, často bílá na všechno nebo je jim vzkázáno, jakou barvu štoly si mají dovést, ale přece jen se někdy stane, že při jedné mši svaté se objeví i několik liturgických barev současně.

 

Někdy i ministranti se převlékají podle liturgických barev a také tam někdy dojde ke zmatku nebo i k nedostatku cyngulí, tak v tom případě, na koho nevyšla barva, bere bílou. Jde-li o barvu suknic, pak většinou chybí bílá suknice a nahrazuje se červenou.

 

Tak to jsou liturgické hrátky s barvičkami. 

 

Píšu to tu proto, že jsem si tak probíral liturgický rok. Většinou jde barevná škála takto: zelená (34. týden v mezidobí), fialová (advent), bílá (Vánoce), zelená (mezidobí), fialová (půst), bílá (Velikonoce), zelená (mezidobí). 

 

Doba postní jako jediná začíná uprostřed týdne, na popeleční středu. Ještě v úterý se nosí zelená, pak naráz přechod a jsme dlouho na fialové. Stalo se, už je to několik let, že právě po popeleční středě, následující den, když byl čtvrtek, ani jsme si toho v sakristii nevšimli a kněz s celým zástupem ministrantů byl oblečen v zelené barvě. Nikomu to nepřišlo divné, až po mši svaté jsme si uvědomili v sakristii, že něco je špatně, když včera byl tak velký půst.

 

Takže ve čtvrtek po popeleční středě: 

 

Zelená se nehodí,

teď fialová vládne,

čas postu doprovodí,

půst se krásně zvládne.

 

Potom všechno oslavíme,

radost bílou ozdobíme,

pak zas se bude zelenat,

můžeme se na svět smát!

 

 

Zobrazeno 122×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio