Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Zájem o Boha

Přišel jsem k tomu jako sedlák k houslím, neměl jsem to náboženství, ale tak nějak jsem se připletl zrovna ve chvíli, kdy žáci a ministranti v jedné osobě chtěli pro svého spolužáka vysvětlení několika otázek. Navrhl jsem jim potom, že bychom mohli udělat takový nějaký rozhovor na ta témata a že bychom to klidně dali na nově vznikající zamýšlený kanál a skutečně se tak opravdu stalo. Další ministrantskou schůzku jsme vytvořili kanál a druhé video jsme natočili právě na ta témata, nicméně bylo to natáčeno na můj mobil, kde přes wa jsem klukům na ty otázky napsal písemnou odpověď, takže vlastně jsem přišel o "tahák" a vzniklo z toho trochu jiné video, než byly mé původně stručné odpovědi na otázky.

Takže tak vypadalo výsledné video. Během té hodiny náboženství kluci předně položili stejné otázky jáhnu Martinovi, takže když přidám své odpovědi po whatsappu, tak existují zatím jen 3 verze odpovědí, nicméně těch verzí odpovědí by se našlo hodně, protože jde o dost široká témata. 

 

Jsem moc rád, že děti mají zájem o tom komunikovat a že se připravují dobře na to, že tyto otázky a ještě mnohé jiné další, že na ně budou odpovídat hlavně vlastním životem. 

 

Také zde zveřejněné odpovědi nejsou definitivními odpověďmi, ale jen přibližnými, protože Boha hledáme poctivě celý život.

 

Tak teď se jdu dostat k těm otázkám a odpovědím přes další médium, vědom si toho, že nejúčinnější odpovědi na tyto otázky jsou zcela osobní a že na ně nemůžu mít žádný tahák, jak mě ostatně o tom kluci přesvědčili, když mě o tahák připravili ještě před začátkem natáčení.

 

Zde jsou tedy ty původně poslané otázky:

 

Jaké máte důkazy, že Bůh existuje?

 

Můžete mi, prosím, říci nějakou věrohodnou větu toho, abych k vám zašel do kostela a věřil v Boha s vámi?

 

Řekněte mi, prosím, kdo sepsal Bibli a jaký měl k tomu důvod. Co vůbec slovo "Bible" znamená v překladu?

 

Děkuji za Vaši ochotu odpovědět na tyto otázky. S pozdravem a hezký den (večer) přeji.

Dovolil jsem si to citovat přesně podle znění.

 

Nyní ocituji svoje odpovědi na jednotlivé otázky.

 

Díky moc za ty otázky, jsou velmi dobře položené a je z nich cítit, že spolužák má opravdový zájem. Bylo by perfektní ho taky pozvat třeba i na nějakou akci, při které by viděl taky to, že křesťanství je náboženství činu, nejen nějaké prázdné teorie bez důvodů. Na otázky chci odpovědět stručně, připravené a jasně s tím, že se nad nimi výborně diskutuje a může vzniknout velmi dobrý rozhovor.

 

Boží existenci vidíme v přímém přenosu a ten hlavní důkaz je sama otázka. Rostlina ani zvíře se na existenci neptá. Ptá se člověk, že vidí a vnímá svět kolem sebe a ten svět neudělal on, ale někdo, kdo je živý, protože mrtvola nezpůsobí život a tomu někomu říkáme Bůh. Že se ve světě dějí skutečně nevysvětlitelné věci, můžeme taky vidět a to nejen v nevysvetlitelnosti třeba Turínského plátna či tzv. Stigmat Kristových ran na některých lidech. Takových věcí je strašně moc. Křesťané však jako jediní věří ve vzkříšení Krista a také ve vlastní vzkříšení na konci věků, ale to už je jiná kapitola.

 

Já jsem mu ty zprávy poslal nevadí.

 

Ta poslední otázka je teoretická a snadno dohledatelná, přece však výborná a základní. O Bibli se učí ve škole, patří ke znalostem v oblasti světové literatury a není od věci říci, že jde zcela bez nadsázky o nejčtenější, nejvydávanější a nejvíce přeloženou knihu na světě. Bibli kromě křesťanů používají také Židé, kteří uznávají pouze starozákonní knihy, překlad názvu je z Řečtiny knihy. Těch knih starozákonní je 46 a křesťané doplnili zprávy o Ježíš, které jsou v 27 knihách. Ty knihy napsalo mnoho autorů podle svého poznání, ve své době a jsou aktuální i pro naši dobu, protože autoři psali z Boží inspirace všechno to, co je pro nás podstatné. Je to kniha na celý život a nemůže se číst jako jen tak nějaký příběh a už vůbec jako vědecká či historická pravda nebo sbírka zákonů, ale jako pravda, která inspiruje náš život.

Díky, pošli mu klidně i tu poslední, ale mnohem lepší bude ho fakt pozvat za námi, protože určitě jste dobří kamarádi. Vojta

Tak to je asi všechno z toho sdělení. Věřím tomu, že to další se Bude s Boží pomocí rozvíjet dál. Jen doufám, že v tom někdo nehledá zbytečně bludy. To přece není účelem tohoto plátku.

 

 

 

Zobrazeno 86×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio