Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Pálivější, než Hanácké šléh

12. 1. 2024 10:23
Rubrika: Jen tak

 

Ohnivé žihadlo! 

 

Nemám ve zvyku dělat nějakou reklamu. 

 

Nevím, jestli jsem měl přímo to ohnivé žihadlo, ale dostal jsem včera zajímavou nabídku ochutnat nejpálivější pizzu. 

 

Mám rád pálivé a popravdě jsem se na to velmi těšil. Dříve, než mi byla pizza přinesena, shlédnul jsem radši nějaké odborné video, ale upřímně jsem se těšil na kulinářský zážitek.

 

Ona ta pizza nebyla zas tak moc drahá, nějakých 230 i s dovozem, to je jen mírně dražší pizza. Jelikož mám rád ostré, moc jsem se na ni těšil a musím říci, že pro mě to byl opravdu zážitek, byť mě poctivě pálilo všechno, co pálit má, vč. očí, které jsem si omylem protřel, když padaly slzy. Dokonce ještě po ránu jsem měl ostrou stolici, ale nic, co by mi bylo nepříjemného. 

 

Nechci dělat hrdinu, klukům jsem říkal, že pizzu rozhodně nemůžou reklamovat kvůli nedostatku ostrosti. Byla to pizza, kterou bych celou naráz rozhodně nesnědl, na rozdíl od Hanáckého šléhu, kterou svého času prodávali v Drahotuších a na kterou jsem si rád čas od času zašel. Kromě hodně ostré papriky, fakt mega ostré, tam byly i tvarůžky. 

 

Tu pizzu (hanácké šléh) jsem nemusel ani zapíjet mlékem, zatímco tu včerejší jsem si dal říci a po jejím požití jsem si do skleničky odlil 8 smetanek do kávy, do toho dal 3 cukry, kakao a ohřál.

 

Žádné zdravotní problémy jsem z požití té pizzy neměl, ale dovedu si představit, že při nepoučeném pojídání a přepití se mlékem by z toho mohla být i velmi slušná běhavka a velmi nepříjemné pocity z té pálivosti, která pálí fakt všude.

 

Jako kulinářský zážitek tedy dobrý, ba pro mě přímo vynikající, ale je to fakt na hodně sváteční nebo spíše zcela mimořádné příležitosti, když se taková pizza pořídí. Když to někdo zkusí, má z toho opravdu zážitek, ale není to opravdu sranda.

 

Mimochodem, když jsem byl ještě v Drahotuších, ale vlastně i tak jsem dost "dítko úrazu", takže si teď chvíli asi musím dávat pozor, protože tak si toho všimnul hned na počátku i drahotušský pan farář, že většinou, když si tak dávám hodně ostrého, tak se mi něco stane". 

 

Nevím, jestli ostrost jídla má nějakou spojitost s mou úrazovostí, ale co kdyby - a to nejsem pověrčivý, horoskopy čtu jako zábavnou literaturu, jejíž děj na mě nikdy neplatí.

 

Já jsem rád za zážitek, ale nepřemýšlím o tom, že bych si to objednal třeba dnes k večeři. Je přece jen pátek, ta pizza obsahuje také salám a i kdyby neobsahovala, v mém případě jde o oblíbené jídlo, na které si pochutnám, takže si od toho dám půst, ale klidně i delší, ač se přiznám, že když toto píšu, zase mám na to chuť. 

 

Naštěstí nejsem závislák a mám nějakou kázeň.

 

Mimochodem, papež František v rámci svých katechezí o ctnostech a neřestech, když mluvil o obžerství, mluvil také o vztahu k jídlu a připomněl nejen bláznovství břicha, ale i vztah jídla a eucharistie.

 

 

Zobrazeno 98×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio