Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Kalendář s modlitbou růžence

Růženec je modlitba, kterou se modlím denně a to skutečně denně nejméně od ledna r. 2018 už se nemusím zpovídat z toho, že jsem se růženec, který jsem slíbil, nemodlil. A samozřejmě, že to není tak, že by růženec pro mě byla povinnost jako pro kněze breviář. 

 

Ano, od 26.10.1994 jsem zapsán v Rodině Neposkvrněné a něco to pro mě znamená, něco velmi důležitého, co tento blog už na několika místech psal.

 

Mám se, tedy, modlit 5 desátků růžence denně a to dodržuji a dodržuji to velmi rád.

 

Vyvstala pro mě otázka, již moc krát, kterých těch 5 desátků. Kancionál na to odpovídá jakýmsi pravidlem, který je jednoduše napsán: Radostný v PO a SO, Světla ČT a svátky, Bolestný ÚT a PÁ a Slavný ve ST a SO. 

 

Jelikož zároveň jsem byl celkem dlouho členem nějakého živého růžence a dosud vedu živý růženec na Antiochii, upravil jsem si také to pravidlo tak, že podle možnosti se budu modlit těch 5 desátků, ze kterých připadá můj modlený živý růženec nejčastěji, nebo se pomodlím příslušný a přidám desátek z živého růžence nebo se i pomodlím celý růženec, když je k tomu příležitost.

 

Když jsem však zažíval loni na podzim takovou pastorační krizi, kdy jsem si připadal ne jako "5. kolo u vozu", ale jako "škodná", což zní ještě hrozivěji, začal jsem si kalendářem zpětně dokazovat, co všechno ve farnosti dělám a taky kde všude se mi vejde čas na studium, jak ostatně se dá tady vysledovat: https://vvrh.signaly.cz/2312/dva-mesice-vlastniho-sledovani, ukázalo se mi jako praktické také své modlitbě růžence dát podobný řád, že jsem si napsal do kalendáře a zjistil jsem, že to funguje: https://vvrh.signaly.cz/2311/muj-prosincovy-tedy-adventni-a-vanocni-kalendar-2023.

 

A protože už mám dokončený kalendář pro ministranty, který má svůj pastorační účel, můžu na tomto podkladě, a vlastně jsem i tak udělal, podobně mít kalendář s modlitbou růžence. Zkusil jsem od začátku církevního roku, vlastně už i před tím, a zjistil jsem, že to jde a že se růženec modlím tak mnohem raději, dokonce si pamatuji i to, který růženec se mám a chci zrovna modlit.

 

Tak si dovolím ten kalendář tu mít a vidím konkrétně i to, že se dodržuje a to v naprosté svobodě a přirozenosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 103×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio