Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Zprávy o katechetickém kongresu z pozice nezdárného katechety

Pátek 10.11.2023 7:20 Zubří

 

Večer začíná katechetický kongres v Kroměříži. Prožiji z něj pouze sobotní den, který je ovšem asi nejdůležitější a z něho budu nejvíce čerpat.

 

Co se týče mé katechetické služby, jsem takový katecheta nic, moc, alespoň v tomto zbožném kraji, kde je katecheta docela považován, školami slušně placen, občas i zaměstnáván farností a má slušný počet dětí i hodin náboženství. 

 

Já mám letos dětí 29 a učím je ve 3 hodinách a mám z nich radost. To je v podstatě všechno, co mohu říci jako katecheta. No, vlastně ne tak docela. Jestli děti mají radost ze mě, že je učím, to nevím, ale jsou na mě hodné, což taky o něčem svědčí. Na nějakou dobu mám od biskupa propůjčenu kanonickou misi, takže mám nějakou jistou důvěru v to, že mohu být alespoň takový katecheta. 

 

Ještě mám na starosti cca 14 ministrantů z farnosti Zubří, což však tolik nepatří do katechetické služby a sem tam zastupuji pana faráře u žáků 4. a 5. třídy, kterých je 15 a jsou také mimořádně hodní, možná se odvážím někdy zastupovat mezi žáky 3. třídy, kteří však dokonale prozkoušeli mou trpělivost, že se mi k současné 12 moc nechce a ještě máme 10 zájemců z 2. stupně, k tomu ještě třeba doplnit děti malé scholy, které všechny chodí do náboženství i do kostela a jejich počet se pohybuje nad 10, ale i ti patří spíše ke službě při liturgii, tedy spíš do oblasti pastorace, než katecheze - toť takový malý referát o zuberské farnosti a katechezi. 

 

Přihlásit se na katechetický kongres však nebyla tolik má vůle a nebudu zakrývat, že od toho ani moc neočekávám. Na kongresu jsem nikdy nebyl, tak to bude po prvé. Vzhledem však k tomu, že mám být jakýmsi styčným důstojníkem katechetů děkanátu Valašského Meziříčí, sluší se, abych se kongresu zúčastnil, ale musím říci, že mě překvapuje dle mého názoru slabší organizace této události, ostatně to jsem podotýkal jak svému panu faráři, kterému jsem do nedávna ani nemohl referovat, zda jsem či nejsem řádně přihlášen, i když jsem se hlásil mezi prvními, tak kolegům katechetům, když jsme měli jako hosty z katechetického centra a stěžoval jsem si, že mi nepřišla žádná pořádná odpověď, ač jsem se hlásil asi mezi prvními.

 

Píšu-li o setkání katechetů děkanátu, proběhlo dobře, ale nevím, kolik z nás se přihlásilo na kongres, protože tato otázka tam jaksi nepadla. O tom setkání https://vvrh.signaly.cz/2311/trochu-vetsi-setkani-katechetu-takovy-zapis

 

Dnes tedy slavíme papeže Lva Velikého a já se budu připravovat na zítřejší kongres katechetů i tím, že se budu informovat na to, čeho se mi nedostalo, protože třeba nevím, jak jsem vyplnil přihlášku a do kterých jsem se přihlásil seminářů, zpětný mail jsem nedostal a nenapadlo mě si to poznačit. Předpokládám, že další zprávy budou příznivější.


 

Pátek 10.11. 2023 10:00 Zubří

 

Jak jsem psal, že mám řadu nejistot vůči 12. celostátnímu katechetickému kongresu v Kroměříži, potřeboval jsem se tedy nějak ujistit a vzhledem k tomu, že ten kongres má hlavní téma komunikace, musím říci, že komunikace probíhá a to hlavní téma je také v tom, že se komunikaci musíme i učit.

 

Když jsem se hlásil, hlásil jsem se moderně po internetu, nicméně musím pamatovat na to i podle materiálů, které přišly, že v komunikaci poněkud jako církev zaostáváme, takže musím brát hotové peníze, karty se na konferenci ještě nepoužívají, jistě Bohu díky, tedy kromě zaplacení konferenčního poplatku, které jsem udělal bankovním převodem. Vida videa, nejsem žádný slavný You tuber, ale nebyl bych příliš přesvědčen o účasti na katechetickém kongresu. 

 

Otec biskup Mons. Pavel Konzbul měl velmi důstojnou pozvánku ze své kanceláře, ale nepřilákal by příliš, i když to, co vypichoval znělo velmi lákavě, zatímco ředitel sekce měl pozvánku více lákající někde u nějaké vily (doufám, že nebyla tak významná, aby bylo hloupé, že jsem nenapsal kde, že jsem to nepoznal), ale v podstatě ke kongresu toho příliš neřekl. Nicméně úroveň mého You tube je ještě nižší a mám sotva 70 odbětatelů.

 

Rozhodl jsem se tedy dnes věnovat úctyhodnou půlhodinu, víc času opravdu nemám, k přípravě sebe na kongres a bylo třeba, abych se nejasných věcí nějak dopátral. 25 minut z toho jsem brouzdal po internetu, abych se nedozvěděl více, než máme v papírech a ve videopozvánce, dokonce jsem marně hledal pozvánku na katechetický kongres na stránkách domácího, tedy olomouckého centra pro katechezi. Myslím, že na většině ostatních center jsem se toho dopátral, ale nedozvěděl více, než přišlo papírově a po videu včas.

 

Protože však nejlepší způsob komunikace je osobní, moc se těším na to, až uvidím to množství katechetů, mezi kterými najdu také svoje jméno a doufám, že i údaje, na který workshop jsem se přihlásil, protože jaksi mě nenapadlo si to zapsat, protože si všechno zásadně pamatuji v této době "umělé inteligence", kdy mozek nenacházíme vždy v hlavě, ale taky na počítači a kdy se počítač nazývá "kolegou", jak jsem to slyšel, když jsem volal do své banky: "Přepojím vás na svého lidského kolegu".

 

Naštěstí v tom církev ještě není tak daleko, takže když jsem zavolal na uvedený mobil, ozvala se mě skutečně paní a zodpověděla mě během 60 sec. mé všetečné otázky, za což jsem velmi rád a mohu tak své půlhodinové soustředění na přípravu ke kongresu ukončit.

 

Zeptal jsem se však jen na to, co pro mě bylo důležité vědět a bylo mi řádně odpověděno. Otázek bych měl mnohem víc, možná tak trochu i všetečných. 

 

Že se nazývám nezdárným katechetou, to taky tak trochu proto, že papež František určil službu katechety jako stav, jenže k tomu jsme u nás ještě nijak nedospěli, takže naši katecheté mají od biskupa kanonickou misi jen na nějakou dobu, která se případě prodlouží, čímž vzniká potenciální nedůvěra. 

 

Podobně je to u stavu lektorů, kterého řádně má uvést biskup a je to pro něj životní stav, já mám jen lektorský diplom, který biskup podepsal, a kdybych svého biskupa neznal, nemusel mě ani vidět a také u služby mimořádného udělovatele eucharistie, ke které mám jen pověření závislé na čase vlastní spolehlivosti místo akolytátu, který by vloženou službou nastavil také styl života křesťana, který se rozhodl být věrný. 

 

Nic z toho však kongres řešit nebude a na to se nedá ptát po telefonu ani na kongresu, to se řeší na úplně jiných místech a rozhodně není možné to brát jako kariéru akolyty, lektora či katechety.

 

Velmi mě však povzbudilo, když papež František ustanovil službu katechety a když i v rámci kanonického práva službu lektora a akolyty zpřístupnil i ženám, k čemuž došlo také docela prostě, když ze slov "muži, laici" nechal vyškrtnout muže, čímž stoupla ženská důstojnost a zůstali tak jen "laici". Je obdivuhodné, jak málo stačí, aby se mnoho změnilo a bylo k prospěchu všech.

 

Takže zůstávám takový nic moc katecheta, nic moc lektor a nic moc akolyta, ale sloužit církvi chci naplno a rád.


Pátek 10.11. 2023 20:45 Zubří

 

Touto dobou někteří kolegové katecheté prožívají asi už velmi příjemnou část katechetického programu, o čemž sám program svědčí, nicméně já nemůžu přímo dosvědčit, jaká velká radost se tam teď prožívá při volném programu z vín z arcibiskupských vinných sklepů. Vím z vlastní zkušenosti, že jde zajisté o velmi dobrá vína a zážitek z mešních vín může být podobně jako při svatbě v Káni Galilejské, když Ježíš proměnil 700 litrů vody na víno, jak to učíme naše drahé děti už od 1. třídy. Nebyla tedy žádná práce, jen radování.

 

Inu a teď večer se snažím motivovat k tomu, co mě zítra čeká za práci. Celý den jsem se lopotil, před chvílí jsme skončili ministrantskou schůzku. Byl pohřeb, na další mši jsem potom nešel, chystal jsem si věci k ministrantské schůzce, katechezi, kalendáři na příští rok, zabýval jsem se také diplomovou prací, do ministrantské schůzky nám zpíval sbor vánoční liturgii (což bylo nádherné!), celý den poctivě minutu od minuty jsem schopný doložit, že jsem něco dělal a zítra mám pracovat znovu, tentokrát v učení se komunikaci. 

 

Pokud ten program nebude kvalitní, tak to bude fakt zabitý den. Dnes jsem prožil kvalitní program během celého dne, ještě se potřebuji pomodlit růženec a dá -li Pán Bůh, bude možná 5 hodin spánku. 

 

Zítra v 6:30 mše svatá a před tím, abych se zabýval úklidem pokoje a technickou přípravou na setkání katechetů, takže ideálně ve 4:00 už vstávat. Tak si církev váží katechetů, že je přetěžuje prací a pak je učí komunikovat a nakonec řekne, že dětí ubývá a je to vina katechetů, že nedostatečně vyučují. Ne, ale tak to přesně není, ač co jsem popsal, je doložitelná pravda.

 

Takže nás čeká přesně tento program, na který se už teď těším, tedy pouze na tu sobotní část, přičemž v sobotu nás ani snídaně nečeká, ani večerní program pro zábavu, jak jsem popsal výše, tak na to není čas, na to máme moc povinností:

 

Pátek 10.11.2023 15:00 – 19:00 Ubytování, registrace (kdo přijede později, ať dá vědět předem) 18:00 - 19:00 Večeře 19:30 Volný program: možnost komentované prohlídky Arcibiskupských vinných sklepů za 230 Kč (degustace 4 vzorků vín) 

 

Sobota 11. 11. 2023 8:00 – 9:00 Snídaně 8:30 – 9:00 Registrace 9:15 Slavnostní zahájení - Mons. Pavel Konzbul 9:30 Panelový blok: Prof. Luciano Meddi – Umění komunikace 10:30 Přestávka 10:50 Následující program: 20 min. koreferáty a diskuze: 1. Mons. Pavel Konzbul 2. Mgr. Marcela Fojtíková Roubalová, PhD. - 3. P. Mgr. Petr Bulvas 12:30 Oběd 14:00 – 15:30 Praktické semináře 15:30 – 16:00 Přestávka 16:00 – 17:30 Praktické semináře 17:45 Mše sv. 18:30 Večeře 19:30 Volný program: posezení ve školním baru u vína, možnost adorace v kapli a zpovědi, možnost prohlídky zámku od 19:30 hod. Základní vstupné 200 Kč, snížené 160 Kč 

 

Neděle 12. 11. 2023 8:00 Snídaně + balíček na cestu 9:30 - 10:30 Přednáška: Mgr. Terezie Pilátová Osecká PhD. – Problematika gender v katechetické a školské praxi, následuje debata 10:45 – 11:15 Přestávka 11:15 – 11: 45 Blok Katechetické sekce ČBK 12:00 Mše svatá – Mons. Pavel Konzbul

 

Z programu se nejvíc těším na smažený sýr, který jsem si objednal a na mši svatou. To ostatní bude jistě tak zajímavé, témata workshopů mě zajímají celkem taky, jen fakt nevím, co jsem si poznačil v tom formuláři, ale to se zítra dozvím, na zvýrazněné jsem se asi přihlásil nebo mě celkem víc zajímají, jsou zde však i semináře pro mě poněkud nezajímavé, ale nebudu je nijak zvýrazňovat (u nezvýrazněných si nejsem vědom, že bych se na ně zapsal, nicméně zvolit jsme mohli jen dva):

 

1. Katecheta a životní krize – Kateřina Lachmanová 2. Komunikace s dětmi a mladými lidmi s využitím multimédií – P. Libor Všetula 3. Časopis DUHA s nabídkou pro katechety – P. Tomáš Cyril Havel, Eva Muroňová 4. Supervize pro katechety – P. Marek Jargus 5. Srozumitelný jazyk víry - metodika s příklady - KPC Ostrava 6. Jak pracovat s nepozorností dětí? - Marcela Roubalová Fojtíková 7. Jak spolu komunikovat ve farnosti? Co dělat, když se komunikace nedaří? - Klára Maliňáková 8. Tvořivé drama neboli dramatická výchova – Markéta Rumpíková 9. Zážitková pedagogika - Dominik Mazel z Diecézního centra mládeže Brno a kolektiv 10. Kyberšikana – Etické forum 11. Radost, krása, svoboda – zpěv jako umělecká cesta pro podpoření duchovního života - Zuzana Slavíčková 12. „Kryštofova biblická krabička“ – Marie Zimmermannová 13. Dopad AI na naše děti a jejich náboženské vzdělávání. Jak mluvit o Bohu v době AI? – Martin Kvapilík

 

Ještěže náš jáhen Martin slaví zítra svátek, tak jsme mu s ministranty popřáli a se sborem to mírně zapili (já 3 čtvrtky něčeho žlutého kolem 30% a se sborem, nikoli s ministranty, kteří byli posláni domů). Teď po tom všem se, s dovolením, podívám alespoň na Marii Terezii s hodinovým zpožděním.

 

Tak to bude asi všechno pro dnešní den.


Sobota 11.11.2023 5:45 Zubří

 

Už jsem prakticky nachystaný, vstával jsem ve 4:30. Nevím moc, kdy budu snídat a jestli vůbec na to bude čas. Za chvíli je mše svatá v Zubří (6:30), po ní musíme vyrazit, řídí otec Pavel, ještě tedy zjistit pár věcí. Kolegové katecheté na AG buď ještě oslavují, nebo už spí. 

 

Společenské odění na kongres neberu, i když možná budu vypadat jako exot, protože katecheté - kněží jistě budou všichni v kolárkové košili, společenských kalhotech a saku, je to jejich civilní oděv. Já nejsem kněz a ani netrávím hodiny před zrcadlem. Stačí mi holení, hřeben a prostá sprcha. Vyrazím v podobném odění jako do školy, když jdu učit, jen zcela nezvykle budu mít na sobě košili, aby trochu toho konresovského tam bylo. Nevím, jak topí na AG v Kroměříži, ale ve škole musím mít spíš triko s krátkým rukávem a přece jsem ze školy mokrý, jak je tam teplo, že i bundy zapomínám.

 

Další zápisy buď během kongresu přes mobilní telefon nebo až po něm, ale to pak asi někdy v pozdní noci.


Sobota 11.11.2023 13:55 při kongresu, Kroměříž

 

Tak musím říci, že nakonec se to dá nějak chaoticky dohromady. Hodně tu chybí nějaká orientace, ale díky skvělé komunikaci, kterou se učíme i prakticky se našlo všechno, včas a ve vysoké kvalitě. Než je seminář, taky jsem zjistil, kam jsem se přihlásil, mám 11stran poznámek, které tu budou, další později, protože začíná Kateřina Lachmaová 

 

Sobota 11.11.2023 15:55 při kongresu, Kroměříž

 

Ano, je to tu perfektní, ač už jsem docela unaven. Jen konstatuji, že poněkud zadrhávající organizace patrně může taky za to, že je tu tak málo katechetů z celé republiky, jen něco okolo 300, nějaká desítka kněží a taky mužů. Ještě více mě dostalo, jak jsem pověstný já jako Vojtěch Hýbl a vůbec nechápu proč to tak všude v těch církevních kruzích je, když skoro kamkoliv přijdu. Mám však velkou radost, že tu mám hodně známých a že i z Valašsko Meziříčského děkanátu nás tu pár několik je. Byl bych moc rád kdyby začínající seminář mě naučil komunikovat ve farnosti, když se nedaří, i když se daří. Taky bych se rád dozvěděl, proč jsem tak pověstný.


Sobota 11.11. 2023 21:30 Zubří

 

Snídani jsme tedy stihli a večeři taky. Všechno bylo včas a organizované. Mám 18 stran zápisů, spoustu zážitků a poznatků, ovšem na to, že to bylo o komunikaci, tak na mnoho komunikace nebyl dostatečný čas. Spoustu věcí. Na zpáteční cestě jsme komunikovali o prožitém kongresu a vypadá to, že otec Pavel měl z kongresu celkem radost. Zapomněl jsem vrátit visačku. 

 

Asi nějakou dobu se budu o tom sdílet, myslím, že kdybych to slyšel před rokem, mohla si farnost ušetřit spoustu bolestí, možná bych v něčem byl jinačí, ale ne, nevracím to zpět. Jen doufám, že potvrzení o účasti na kongresu se dá brát jako duchovní obnova i ve smyslu povinnosti, kterou kdysi na udílení služeb uvalil otec arcibiskup Jan, ale spíš to nebyla duchovní obnova, ale takové školení, posílení našich komunikačních schopností. Ano, mělo smysl se toho účastnit a vlastně účastnický konferenční poplatek jsem si platil sám ze svého, protože nevím, nakolik to využiji ve farnosti.

 

S dovolením po tom všem jsem si pustil Návrat krále. Těším se na nedělní liturgii.

 

Dál, níže už bude jen závěrečný zápis a to nejspíš v odkazu, kde budou poznámky a také moje potvrzení o účasti.


Neděle 12.11. 2023 7:15 Zubří

 

V noci mě ještě napadlo, mimochodem toto píšu za zvonění zvonů před nedělní mší svatou, že jsem ještě nenapsal, co jsem si vlastně odnesl z účasti na katechetickém kongresu.

 

Co se týče slyšených informací, těch zas tak moc nebylo navíc oproti tomu, co jsme měli probírat na CMTF a pravděpodobně i probírali, ale člověk to potřebuje slyšet zas a znovu, potřebuji se opětovně nastavit, více vnímat toho druhého a vyhodnocovat si, jak lépe komunikovat a jaké to má zákonitosti.

 

Třeba v semináři "Jak komunikovat ve farnosti aneb když se komunikace nedaří" mě hodně zaujalo, že máme v sobě pračlověka, který sice nemusí lovit mamuty, ale jedná v podstatě úplně stejně třeba na mezilidskou komunikaci, protože tak prostě máme nastavený mozek - utéci, útočit, zamrznout. Když jsme hovořili o komunikaci třeba s knězem ve farnosti, bylo to interaktivní, ale ne útočné, první myšlenky byly jak knězi pomoci, jak ho poznat, co udělat pro něj, aby se cítil lépe a přijatý a vůbec být na komunikaci naladěn pozitivně.

 

Nejvíce, jak správně zval otec biskup Konzbul, mě oslovila přednáška Luciana Mediho a to především proto, že mě zněla libozvučná Italština, která krásně byla překládána a připadalo mi to, jako bych sledoval katechezi svatého otce z Říma. Z ní mám velké množství myšlenek poznačených a opravdu mnoho mě zaujalo. Také vstup otce biskupa byl velmi dobře laděn i na vtipy ze života, bylo to skvělé odlehčení, ale také v podstatě řešil mnoho, co jsem v uplynulém období musel řešit taky a tak se mě moc ulevilo i v tom, že i biskup má takové problémy (třeba i ze žáky).

 

V dalších dvou vstupech doc. Roubalové a P. Petra Bulvase jsem si odpočal též. U o. Petra Bulvase pak odkážu na arcidiecézní setkání katechetů, kde jsme s ním měli seminář přesně na to téma, takže jsem si odpočal i tak, že jsem nenapsal jedinou myšlenku, než tento odkaz a nemusel jsem o ničem přemýšlet.https://vvrh.signaly.cz/2302/blahoslaveni-kdo-jedou-na-setkani-katechetu-nebot-oni-se-setkaji-a-dostanou-osvedceni

 

Kateřina Lachmanová měla vynikající přednášku o krizi, která je mimo jiné celkem moderním slovem, protože když se o krizi neví, žádná neexistuje. Přednáška byla pochopitelně mnohem hutnější a mám to zapsaný taky, ale teď už musím na mši svatou.

 

Co dělají katecheté na kongresu dnes, je napsáno výš a nemám z toho žádné poznámky, protože tam nejsem. Problematika genderu je jistě zajímavá, ale zrovna mě nepálí, což neznamená, že to neexistuje.

 


 Pondělí 13.11. 2023 14:30 Zubří, již po kongresu, jeho zpracování

 

Nejprve předestřu, co nebyl jen můj názor, ale bavili jsme se o tom už ve skupince u vstupu, a mohu doložit s kým dalším, že organizování kongresu bylo na velmi nízké až tristní úrovni, bylo mnoho závad v mailové komunikaci, přihlašování, informací o kongresu i po stránce webových stránek, příp. mediální, videopozvánky byly poněkud málo přesvědčivé a účast na kongresu byla vzhledem k jeho významnosti řekl bych i tím podstatně snížena na cca 300 lidí, co jsem tak vnímal.

 

Pak je třeba velmi ocenit, i přes drobné výhrady, organizaci na místě samém, protože tam už informovanost byla na úrovni velmi dobré, organizátoři byli ochotní a schopní dát všechny potřebné informace a relativně dobře nás odbavit na registraci, takže všechno se časově i obsahově zvládalo velmi dobře. Pohoštění bylo kvalitní, přednášky velmi hutné a vyrovnané tak, že jsem se cítil v pohodě a byl jsem nakonec rád, že jsem se toho setkání účinně zúčastnil.

 

Co se týče výstupu, tak jako stručný zápis by mohl posloužit zápis z nedělního rána, kde jsem napsal sám za sebe, co jsem si z kongresu odnesl a dále opis programu, který byl dodržen.

 

Moje zápisky zde zveřejním také, bude to sken, nikoli přepis (na ten opravdu nemám čas) 18 stran v odkazu na moji fotogalerii a zároveň zřídím odkaz tohoto stručného zápisu, kde bude také onen odkaz na skeny, tedy to, co si zprostředkovaně může odnést nezúčastněný pozorovatel.

 

A po tom všem už to uzavřu a odešlu, s dovolením v pondělí mám dost další katechetické práce. Tento zápis pak odešlu kolegům katechetům a na Centrum pro katechezi v úterý, asi to příští, ale to už tu netřeba psát.

 


Úterý 14.11. 2023 13:20 Zubří, již po kongresu

 

Jako tedy zcela poslední by mělo zaznít to, co s velkou zřejmostí nezaznělo na začátku a to poděkování organizátorům, že přes všechno, co jsem zde kritizoval, uskutečnili velmi zdařile tento kongres katechetů. 

 

Zároveň bych rád vyjádřil radost, že z děkanátu Valašského Meziříčí kromě otce Pavla se účastnila ještě nejméně 1 kolegyně katechetka, takže jsme tvořili obraz Trojice Kněz, katecheta, katechetka. Jen doufám, že za tento blud, tedy zdůrazňuji, že je to blud, mě neseberou kanonickou misi.

 

A pak už tu bude jen odkaz na poněkud stručnější zápis:https://vvrh.signaly.cz/2311/katecheticky-kongres-v-kromerizi-ponekud-strucneji-i-s-osobnimi-zapisky

 

Je však poctivé nepsat tady jen svůj pohled, ale podívat se i na pohled oficiální, tak alespoň drobným odkazem:https://www.cirkev.cz/fotogalerie-celostatni-katecheticky-kongres-v-kromerizi_29031

 

Tak, a teď už uzavírám článek.

  
 

 

Zobrazeno 276×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Visačku už jsem vrátil přímo na přestěhované katechetické centrum v Olomouci, dne 21.11. Naše drahé katechetické centrum je v poněkud skrovnějších podmínkách, než když byli na arcibiskupském náměstí.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio