Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Trochu větší setkání katechetů, takový zápis

Blíží se katechetický kongres v Kroměříži, který bude o komunikaci, byť s přihlašovací komunikací to docela drhne, když vlastně přišlo něco málo, ale ne to, co jsem odesílal jako přihlášku, takže vlastně nevím, na které semináře jsem se vůbec napsal. Přes tyto řekněme velmi mírně drobné komplikace, se na to setkání těším, i když musím říci, že arcidiecézní setkání katechetů na začátku roku na Velehradě bylo proti zmíněnému kongresu organizováno mnohem profesionálněji a jeho program byl v mnohém zajímavější, než tedy ten kongres, ale Bohu díky za něj, třeba se naučíme lépe komunikovat.

 

Před tímto setkáním jsem dostal dlouho očekávanou pozvánku na naše Valašsko Meziříčské setkání katechetů a tentokrát i spolu s děkanátem Vsetín a našimi představiteli z Centra pro katechezi v Olomouci - tedy P. Petr Bulvas a Mgr. Jana Hušková a za děkanát Vsetín P. Stanislav Zatloukal byli hlavními hosty, domácí pochopitelně pod vedením P. Petra Dujku, který se o nás, hranické katechety mnohá léta vzorově stará.

 

Měl jsem tedy jako "jeden z katechetů" taky nějaké drobné věci ohledně toho setkání na starosti a moc mě mrzí, že k jakémusi zápisu jsem se dostal až teď, v den sv. Karla Boromejského, něco víc než týden po setkání. Možná o to více budu mít utříbené myšlenky, které o tom napíšu a rozešlu všem kolegům, katechetům. 

 

Moc děkuji místním katechetům za výbornou přípravu zázemí, co se týče nachystaných stolů a pochutin, kterými jsme se mohli posilovat při schůzi. Setkání jsme začali zbožně modlitbou desátku posvátného růžence na návrh a se souhlasem všech přítomných jsme rozjímali Seslání Ducha Svatého. Modlitbu vedl jáhen Vladimír, následně jsem přivítal hosty a navrhl, abychom se společně seznámili a slovo předal vedoucímu katechetického centra P. Petru Bulvasovi. 

 

Během kolečka, ve kterém se každý přítomný vyjádřil k tomu co a kde učí, z čeho má radost a co by svěřil Centru pro katechezi proběhla prezence všech zúčastněných. V onom "kolečku" zaznělo mnoho dobrých podnětů, které budu čerpat především ze zápisu pana katechety Jiřího, který je učitelem na ZŠ Salvátor ve Valašském Meziříčí.

 

Přiznám se, že osobně jsem byl na Centrum pro katechezi náročný, když jsem se svěřoval s problémem, který v Zubří pozoruji delší dobu a tím je velký propad mezi počty žáků do 3. třídy ZŠ, tedy do prvního svatého přijímání a zbytku školy. Pochvaloval jsem si vlastní žáky 1. a 2. třídy ve škole a "zbytku" na faře, kdy ve třech vyučovacích hodinách učím jen 29 dětí, nicméně pan farář ve třídě 3. učí jen 12 dětí a od 4. do 9. třídy máme pouhých 25 dětí. Ano, časem nebude možná koho učit! Sdělil jsem dobré očekávání od dětí, které se přihlásily do náboženství a nejsou ani pokřtěné a že nám by velmi prospěla evangelizace, čímž jsem si asi odpověděl na výzvu k Centru pro katechezi a P. Petr Bulvas navázal odkazem na Matoušovo evangelium, kde uvádí slovesa v pořadí od získávat, učit a křtít, zatímco my křtíme a učíme.

 

Při představování učebnic, obzvláště těch nových z Centra pro katechezi, které byly též dány kolovat a z nichž některé už při katechezi používáme, nás otec Petr soustředil na to, že jsou ony učebnice koncipovány tak, aby vytvářely vztah. Je velmi důležité aby se nad tím zamýšlely, aby si to propojili s životem. K postojům víry je potřeba, aby došly sami, samostatně. Obzvláště se staršími je třeba vést diskusi, nejen jim předkládat přednášky.

 

Jen pro připomenutí učebnice, které se vydávají - k dostání "Na cestě s Ježíšem" (velmi vydařená), "Na cestě s Božím lidem" (docela se to dá, ano dobře se s tím pracovalo), "Napříč dějinami" (velmi dobře zpracovaná), tedy tyto známé, pak zcela nová, která mě tematicky příliš "nenadchla" a to je "Na cestě víry" a dále se připravuje učebnice k prvnímu svatému přijímání a také pro 1. a 2. třídu, které nám také kolovaly a na první dobrou se dá říci, že to vypadá velmi vydaření, ač v těchto ročnících v současné době používáme ona upravená vydání, většinou ty polské učebnice či pracovní listy Evy Muroňové.

 

Po kolečku pracovníci Centra přiblížili svou činnost, poukázali kromě webu katechetického centra na možnost připojit se v sociálních sítích Instagram a Facebook do skupiny "Na cestě víry". V neposlední řadě upozorňovali také na on-line semináře, které Centrum pořádá a mezi nimiž byl také katechetický minikurz, kterého se mnozí z nás loni účastnili a který osobně mohu doporučit, i když pro mě to byl spíš "odpočinkový kurz", abych se prostě tak nějak setkával, vzhledem k tomu, že jsem aktuálně student TENA, tak moc nového mě to nepřineslo, ale přece jen nejvíce z toho kurzu mi dal závěrečný víkend na Velehradě, který se "spláchnul" se setkáním katechetů a kde jsme jako závěrečnou práci také vytvářeli vlastní projekty, což mě nesmírně bavilo a něco podstatného jsem také vytvořil a vzpomněl náš "Soubor her o blashoslavenství", na který jsem vnímal už na tom setkání velmi pozitivní ohlas, čímž jsme si tak připomněli arcidiecézní setkání katechetů na Velehradě. 

 

Ono setkání si ještě lze připomenout z jiného článku blogu: https://vvrh.signaly.cz/2302/blahoslaveni-kdo-jedou-na-setkani-katechetu-nebot-oni-se-setkaji-a-dostanou-osvedceni No a tu hru o blahoslavenství jsem dotáhl do vlastní výroby: https://vvrh.signaly.cz/2311/budeme-se-ucit-blahoslavenstvi

 

Mezi dalšími, co pořádá Centrum pro katechezi je také Letní škola Božího slova, kurzy náboženství pro dospělé a další podněty, které pravidelně přichází na web katechetů https://www.katechetiolomouc.cz/ a také v pravidelném mailovém zpravodajství, které mnozí katecheté odebírají. Velmi okrajově jsme naťukli kongres katechetů.

 

Otec děkan, P. Pavel Stefan, nám dal k pozornosti časopis Duha i Adventní kalendář a povzbudil nás v naší katechetické práci.

 

Závěrečná modlitba a požehnání proběhla velmi inspirativním způsobem, že každý do modlitby vložil jedno své slovo. Ukázalo se velmi prakticky, jak jsme všichni napojeni na Ducha svatého a jak krásně lovíme vybraná slova ke společné modlitbě.

 

Setkání se uskutečnilo na faře ve Valašském Meziříčí ve čtvrtek 26. října, z něhož omluveni se nezúčastnili možná i pro zvolený čas podzimních prázdnin, ovšem mnohým z nás tento termín naopak vyhovoval. Další setkání se předpokládá v lednu za hojné účasti. Nejvíce mě naplnilo právě to, že jsme mohli sdílet jak radosti tak i starosti mezi kolegy. Jsem moc rád, že jsem tentokrát se mohl svěřovat spíše s těmi radostmi a že děti, které mě loni dělaly starosti, dělají nově panu faráři radosti, takže vlastně můžeme mít radost, že jsme povoláni spolupracovat na tomto díle, na svém místě v tomto čase, v církvi svaté.

 

Dáno tedy o 1. sobotě v měsíci, k památce sv. Karla Boromejského, v čase modliteb za duše v očistci, tedy dne 4. listopadu 2023

 


Oficiálně poslaný zápis ze dne 8.11. 2023:

 

Program:

 

17:45 Modlitba růžence

18:00 Přivítání hostů a jejich úvodní slovo

18:15 Společné sdílení (kdo – odkud – radosti a starosti – požadavky k Centru pro katechezi)

18:15 Průběžné předem připravené pohoštění

19:15 Činnost centra pro katechezi Olomouc

19:45 Závěrečné podněty

19:55 Závěrečná modlitba

 

Setkali se:

P. Petr Dujka, P. Pavel Stefan a katecheté děkanátu Valašské Meziříčí

P. Stanislav Zatloukal a katecheté děkanátu Vsetín

Vážení hosté z katechetického centra v Olomouci: P. Petr Bulvas a Mgr. Jana Hušková

Prezenční listina přiložena

 

Zápis provedl:

Bc. Vojtěch Hýbl, katecheta Zubří dle poznámek Mgr. Jiřího Krupy, katechety ZŠ Salvátor

 

Konkrétní průběh setkání:

 

Blíží se katechetický kongres v Kroměříži, který bude o komunikaci, bylo to tedy krátce zmíněno.

 

Moc děkuji místním katechetům za výbornou přípravu zázemí, co se týče nachystaných stolů a pochutin, kterými jsme se mohli posilovat při schůzi. Setkání jsme začali zbožně modlitbou desátku posvátného růžence na návrh a se souhlasem všech přítomných jsme rozjímali Seslání Ducha Svatého. Modlitbu vedl jáhen Vladimír, následně byli přivítáni hosté a byli jsme vyzváni, abychom se společně seznámili a slovo předal vedoucímu katechetického centra P. Petru Bulvasovi. 

 

Během kolečka, ve kterém se každý přítomný vyjádřil k tomu, co a kde učí, z čeho má radost a co by svěřil Centru pro katechezi, mezi tím proběhla prezence všech zúčastněných.

 

Jeden z problémů byl Centru pro katechezi svěřen velký propad mezi počty žáků do 3. třídy ZŠ, tedy do prvního svatého přijímání a zbytku školy, konkrétně v Zubří „učím jen 29 dětí, nicméně pan farář ve třídě 3. učí jen 12 dětí a od 4. do 9. třídy máme pouhých 25 dětí. Ano, časem nebude možná koho učit!“ Odpovědí bylo, že i u nás by prospěla evangelizace. P. Petr Bulvas navázal odkazem na Matoušovo evangelium, kde uvádí slovesa v pořadí od získávat, učit a křtít, zatímco my křtíme a učíme.

 

Při představování učebnic, obzvláště těch nových z Centra pro katechezi, které byly též dány kolovat a z nichž některé už při katechezi používáme, nás otec Petr soustředil na to, že jsou ony učebnice koncipovány tak, aby vytvářely vztah.

 

Je velmi důležité, aby se nad tím zamýšlely, aby si to propojili s životem. K postojům víry je potřeba, aby došly sami, samostatně. Obzvláště se staršími je třeba vést diskusi, nejen jim předkládat přednášky.

 

Jen pro připomenutí učebnice, které se vydávají - k dostání "Na cestě s Ježíšem, "Na cestě s Božím lidem", "Napříč dějinami", tedy tyto známé, pak zcela nová, a to je "Na cestě víry" a dále se připravuje učebnice k prvnímu svatému přijímání a také pro 1. a 2. třídu, které nám také kolovaly.

 

Po kolečku pracovníci Centra přiblížili svou činnost, poukázali kromě webu katechetického centra na možnost připojit se v sociálních sítích Instagram a Facebook do skupiny "Na cestě víry".

 

V neposlední řadě upozorňovali také na on-line semináře, které Centrum pořádá a mezi nimiž byl také katechetický minikurz, kterého se mnozí z nás loni účastnili a který osobně mohu doporučit, ale přece jen nejvíce z toho kurzu mi dal závěrečný víkend na Velehradě, který se "spláchnul" se setkáním katechetů (arcidiecézním) a kde jsme jako závěrečnou práci také vytvářeli vlastní projekty, což mě nesmírně bavilo a něco podstatného jsem také vytvořil a vzpomněl náš "Soubor her o blashoslavenství", na který jsem vnímal už na tom setkání velmi pozitivní ohlas, čímž jsme si tak připomněli arcidiecézní setkání katechetů na Velehradě. 

 

Tu hru o blahoslavenství jsem dotáhl do vlastní výroby: https://vvrh.signaly.cz/2311/budeme-se-ucit-blahoslavenstvi

 

Mezi dalšími, co pořádá Centrum pro katechezi je také Letní škola Božího slova, kurzy náboženství pro dospělé a další podněty, které pravidelně přichází na web katechetů https://www.katechetiolomouc.cz/ a také v pravidelném mailovém zpravodajství, které mnozí katecheté odebírají. Velmi okrajově jsme naťukli kongres katechetů.

 

Otec děkan, P. Pavel Stefan, nám dal k pozornosti časopis Duha i Adventní kalendář a povzbudil nás v naší katechetické práci.

 

Závěrečná modlitba a požehnání proběhla velmi inspirativním způsobem, že každý do modlitby vložil jedno své slovo. Ukázalo se velmi prakticky, jak jsme všichni napojeni na Ducha svatého a jak krásně lovíme vybraná slova ke společné modlitbě.

 

Setkání se uskutečnilo na faře ve Valašském Meziříčí ve čtvrtek 26. října, z něhož omluveni se nezúčastnili možná i pro zvolený čas podzimních prázdnin, ovšem mnohým z nás tento termín naopak vyhovoval. Další setkání se předpokládá v lednu za hojné účasti.

 

Nejvíce mě naplnilo právě to, že jsme mohli sdílet jak radosti, tak i starosti mezi kolegy. Jsem moc rád, že jsem tentokrát se mohl svěřovat spíše s těmi radostmi a že děti, které mě loni dělaly starosti, dělají nově panu faráři radosti, takže vlastně můžeme mít radost, že jsme povoláni spolupracovat na tomto díle, na svém místě v tomto čase, v církvi svaté.

 

Dáno tedy o 1. sobotě v měsíci, k památce sv. Karla Boromejského, v čase modliteb za duše v očistci, tedy dne 4. listopadu 2023

zde: https://vvrh.signaly.cz/2311/trochu-vetsi-setkani-katechetu-takovy-zapis

 

Dáno v Zubří 8. listopadu 2023

 

Přílohy: přepsaný prezenční seznam

 

 

 

 

 

Zobrazeno 136×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio