Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Komunikace se spolustudenty jako pomoc pro vlastní studium

Jo, postesknu si, pořád ještě nejsem hotov, pořád mi chybí vleklá poslední povinnost odevzdat diplomovou práci, ale došel jsem k jednomu velmi praktickému objevu nebo spíše k dalšímu objevu, možná nepřekvapivému objevu, zkrátka k objevu, o kterém teď napíšu pár slov, na které jsem si také udělal čas.

 

Loni, když jsem potřeboval kromě diplomové práce ještě pár věcí potlačit dopředu a připravit se na státnice, tedy přibližně touto dobou, motivoval jsem se lehkým studiem, vlastně minikurzem pro katechety, abych měl nějaké ty kontakty s nějakým studiem, prostě nějaké hodiny, nebaví mě prožívat školu jen u počítače nad diplomkou.

 

Loni jsem také objevil, jak moc mě baví prokrastinace až k odkládání studijních povinností na čas, kdy se k tomu opravdu namotivuju, prostě ke studiu potřebuji motivaci a když se mi nedostává, tak mnohem raději komunikuji na jiné vlně, než je studium a prostě užívám si toho, že mohu vytvářet něco dobrého ve farnosti a starat se mnohem lépe o mé okolí, takže klidně si potlačuji studijní čas, protože k tomu není motivace.

 

Loni jsem ještě učinil v této oblasti jeden objev a to, že je praktické si zapisovat činnosti a ty činnosti také plnit a protože na prvním místě teď potřebuji dopsat diplomku, poslední měsíce se mi skutečně daří, když vím, že mám ten bod někde zapsaný a že ho chci splnit, tak to opravdu splnit a věnovat ten čas, který, když k tomu dostanu motivaci je také časem příjemným.

 

Minulý týden se mi ozval můj spolužák, který začal studovat nástavbu na magisterské studium teologie (TENAN), že by byl rád, kdybych mu poslal nějaké materiály pro první ročník. Kamarád ze Zubří také studuje 1. ročník na CMTF, ale teprve k bakaláři, tedy TENA. 

 

Tak trochu jsem si posteskl, že už je to moc dávno, co jsem byl v prvním ročníku a že už ani nevím, jaké materiály to jsou a potřebuji je specifikovat. Když mi pak napsal, že klidně všechno, odpověděl jsem mu, že by to bylo moc práce to všechno sehnat a ať mi napíše, co ho teď nejvíc pálí a to najdu celkem rychle. 

 

Napsal a pak i zavolal a měl jsem z toho pěkný rozhovor, který mě odstartoval k tomu, abych mu nejprve vyhověl a pak se za odměnu věnoval vlastní diplomové práci. Bylo to pro mě velmi užitečné a rád jsem se prohrabával i vlastními seminárními pracemi, které jsem napsal, z čehož jsem také zjistil, že nejsem zas tak marný student, jak mi to otec Pavel často předkládá a jak už to raději neposlouchám nebo resp. si to v případě potřeby vyslechnu, ale mám konkrétní důkazy, že nejsem debil, ale student.

 

Aktuálně studuje TENA, bakalářský směr, první ročník, také jeden kamarád z farnosti Zubří. Se studiem s ním komunikujeme průběžně, i otec Pavel, který se v něm vidí a na rozdíl ode mne, nebo spíš já to pouze tak vnímám, on sám popřel, že by mě měl za debila, a také to pro mě je velmi užitečné - nakolik pro něj, to nevím, ale on sám říká, že mu to pomohlo, tak Bohu díky.

 

Probrali jsme spolu kde co od propedeutiky, kde už jsem svou práci ani nenašel, ale většinu toho předmětu naštěstí pořešil také s jáhnem Martinem, který je pro mě také velkou aktuální pomocí a i s o. Pavlem, nicméně společně jsme to také probírali, takže horní patra farnosti žijí studiem mého kmotřence a kamaráda, takže je to příjemné asi pro všechny strany. 

 

V bakalářském studiu mě moc prospělo, když mým studiem žila farnost, tehdy Drahotuše, Zubří už tím nežije, takže vlastně o studiu, tedy o těch posledních povinnostech už nemám s kým moc komunikovat, než právě s těmito studenty a s bratrem jáhnem Martinem, ale i o. Pavlovi se občas zmíním, ale nehodlám ho tím obtěžovat, jiných starostí má kněz přece dost.

 

K sepsání tohoto osobního povzbuzení mě však motivovalo konkrétní setkání nad studiem filosofie, což byl předmět, který mě na fakultě skutečně nešel. I kamarád měl s tím problémy a když ukázal otci Pavlovi materiály, řekl mu jen to, že se z toho nemá učit a má raději sáhnout k primárním zdrojům. 

 

Mě osobně se vůbec do studia filosofie nechtělo, ale překonal jsem se a chvíli před setkáním zkoumal svoje zdroje a našel jsem i mnoho prací, které oprávněně považuji za velmi zdařilé a i když z filosofie jsem kolegovi kmotřenci mnoho neřekl, vím, že co jsem mu předal, mě v podstatné míře pomohlo ve studiu a také jemu to jistě pomůže. 

 

A navíc, mě to pomohlo k tomu, abych se zas nastartoval k další části práce. Myslím si, nezaručuji však, že už brzy konečně tu poslední povinnost k dokončení magisterského vzdělání, dotáhnu do úspěšného konce.

 

 

Zobrazeno 171×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio