Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Katechetický kongres v Kroměříži poněkud stručněji i s osobními zápisky

14. 11. 2023 13:52

Nejprve odkážu na podrobný průběh bez zápisků: https://vvrh.signaly.cz/2311/zpravy-o-katechetickem-kongresu-z-pozice-nezdarneho-katechety

 

Mnohem lepší je informace hledat na oficiálních zdrojích: https://www.cirkev.cz/fotogalerie-celostatni-katecheticky-kongres-v-kromerizi_29031

 

Velmi krásně to mají napsané na plzeňském biskupství: https://www.bip.cz/cs/novinky/2023-11-v-kromerizi-probehl-xii-celostatni-katecheticky-kongres

 

Pak připomenu také program, zvýrazněných částí jsem se osobně účastnil, jak o tom bude svědčit i potvrzení o účasti: 

 

Pátek 10.11.2023 15:00 – 19:00 Ubytování, registrace (kdo přijede později, ať dá vědět předem) 18:00 - 19:00 Večeře 19:30 Volný program: možnost komentované prohlídky Arcibiskupských vinných sklepů za 230 Kč (degustace 4 vzorků vín) 

 

Sobota 11. 11. 2023 8:00 – 9:00 Snídaně 8:30 – 9:00 Registrace 9:15 Slavnostní zahájení - Mons. Pavel Konzbul 9:30 Panelový blok: Prof. Luciano Meddi – Umění komunikace 10:30 Přestávka 10:50 Následující program: 20 min. koreferáty a diskuze: 1. Mons. Pavel Konzbul 2. Mgr. Marcela Fojtíková Roubalová, PhD. - 3. P. Mgr. Petr Bulvas 12:30 Oběd 14:00 – 15:30 Praktické semináře 15:30 – 16:00 Přestávka 16:00 – 17:30 Praktické semináře 17:45 Mše sv. 18:30 Večeře 19:30 Volný program: posezení ve školním baru u vína, možnost adorace v kapli a zpovědi, možnost prohlídky zámku od 19:30 hod. Základní vstupné 200 Kč, snížené 160 Kč 

 

Neděle 12. 11. 2023 8:00 Snídaně + balíček na cestu 9:30 - 10:30 Přednáška: Mgr. Terezie Pilátová Osecká PhD. – Problematika gender v katechetické a školské praxi, následuje debata 10:45 – 11:15 Přestávka 11:15 – 11: 45 Blok Katechetické sekce ČBK 12:00 Mše svatá – Mons. Pavel Konzbul

Z programu vytáhnu semináře, které byly nabídnuty, každý se mohl účastnit dvou z nich,  já jsem zvolil Kateřinu Lachmanovou a Kláru Maliňákovou, které zmíním krátce v této zprávě, třetí zvýrazněné se účastnil P. Pavel Hödl, jeho postřehy však zmínit nemohu, kromě toho se účastnil i Kateřiny Lachmanové, na kterou má své jistě jiné postřehy:

 

1. Katecheta a životní krize – Kateřina Lachmanová 2. Komunikace s dětmi a mladými lidmi s využitím multimédií – P. Libor Všetula 3. Časopis DUHA s nabídkou pro katechety – P. Tomáš Cyril Havel, Eva Muroňová 4. Supervize pro katechety – P. Marek Jargus 5. Srozumitelný jazyk víry - metodika s příklady - KPC Ostrava 6. Jak pracovat s nepozorností dětí? - Marcela Roubalová Fojtíková 7. Jak spolu komunikovat ve farnosti? Co dělat, když se komunikace nedaří? - Klára Maliňáková 8. Tvořivé drama neboli dramatická výchova – Markéta Rumpíková 9. Zážitková pedagogika - Dominik Mazel z Diecézního centra mládeže Brno a kolektiv 10. Kyberšikana – Etické forum 11. Radost, krása, svoboda – zpěv jako umělecká cesta pro podpoření duchovního života - Zuzana Slavíčková 12. „Kryštofova biblická krabička“ – Marie Zimmermannová 13. Dopad AI na naše děti a jejich náboženské vzdělávání. Jak mluvit o Bohu v době AI? – Martin Kvapilík

Nyní věcně popíšu, co jsem si odnesl z katechetického kongresu já:

 

Co se týče slyšených informací, těch zas tak moc nebylo navíc oproti tomu, co jsme měli probírat na CMTF a pravděpodobně i probírali, ale člověk to potřebuje slyšet zas a znovu, potřebuji se opětovně nastavit, více vnímat toho druhého a vyhodnocovat si, jak lépe komunikovat a jaké to má zákonitosti.

 

Třeba v semináři "Jak komunikovat ve farnosti aneb když se komunikace nedaří" mě hodně zaujalo, že máme v sobě pračlověka, který sice nemusí lovit mamuty, ale jedná v podstatě úplně stejně třeba na mezilidskou komunikaci, protože tak prostě máme nastavený mozek - utéci, útočit, zamrznout. Když jsme hovořili o komunikaci třeba s knězem ve farnosti, bylo to interaktivní, ale ne útočné, první myšlenky byly jak knězi pomoci, jak ho poznat, co udělat pro něj, aby se cítil lépe a přijatý a vůbec být na komunikaci naladěn pozitivně.

 

Nejvíce, jak správně zval otec biskup Konzbul, mě oslovila přednáška Luciana Mediho a to především proto, že mě zněla libozvučná Italština, která krásně byla překládána a připadalo mi to, jako bych sledoval katechezi svatého otce z Říma. Z ní mám velké množství myšlenek poznačených a opravdu mnoho mě zaujalo. Také vstup otce biskupa byl velmi dobře laděn i na vtipy ze života, bylo to skvělé odlehčení, ale také v podstatě řešil mnoho, co jsem v uplynulém období musel řešit taky a tak se mě moc ulevilo i v tom, že i biskup má takové problémy (třeba i ze žáky).

 

V dalších dvou vstupech doc. Roubalové a P. Petra Bulvase jsem si odpočal též. U o. Petra Bulvase pak odkážu na arcidiecézní setkání katechetů, kde jsme s ním měli seminář přesně na to téma, takže jsem si odpočal i tak, že jsem nenapsal jedinou myšlenku, než tento odkaz a nemusel jsem o ničem přemýšlet.https://vvrh.signaly.cz/2302/blahoslaveni-kdo-jedou-na-setkani-katechetu-nebot-oni-se-setkaji-a-dostanou-osvedceni

 

Kateřina Lachmanová měla vynikající přednášku o krizi, která je mimo jiné celkem moderním slovem, protože když se o krizi neví, žádná neexistuje. Přednáška byla pochopitelně mnohem hutnější a mám to zapsaný taky, ale teď už musím na mši svatou.

 

Co dělají katecheté na kongresu dnes, je napsáno výš a nemám z toho žádné poznámky, protože tam nejsem. Problematika genderu je jistě zajímavá, ale zrovna mě nepálí, což neznamená, že to neexistuje.

 

Nebudu se vyhýbat ani kritice, že by některé věci mohli být do budoucna jistě vylepšené:

 

Nejprve předestřu, co nebyl jen můj názor, ale bavili jsme se o tom už ve skupince u vstupu, a mohu doložit s kým dalším, že organizování kongresu bylo na velmi nízké až tristní úrovni, bylo mnoho závad v mailové komunikaci, přihlašování, informací o kongresu i po stránce webových stránek, příp. mediální, videopozvánky byly poněkud málo přesvědčivé a účast na kongresu byla vzhledem k jeho významnosti řekl bych i tím podstatně snížena na cca 300 lidí, co jsem tak vnímal.

 

Pak je třeba velmi ocenit, i přes drobné výhrady, organizaci na místě samém, protože tam už informovanost byla na úrovni velmi dobré, organizátoři byli ochotní a schopní dát všechny potřebné informace a relativně dobře nás odbavit na registraci, takže všechno se časově i obsahově zvládalo velmi dobře. Pohoštění bylo kvalitní, přednášky velmi hutné a vyrovnané tak, že jsem se cítil v pohodě a byl jsem nakonec rád, že jsem se toho setkání účinně zúčastnil.

V neposlední řadě je třeba poděkovat a to velmi výrazně všem organizátorům, protože jistě každý účastník kongresu si odnesl mnoho pro svou službu v církvi, která potřebuje dobré vedení a směr. A po tom všem pak budou, bude-li se tím někdo prohrabávat moje osobní zápisky, které se rozhodně nevyrovnají žádnému z přednášejících a ani osobní účasti na místě samém:

 

Jako tedy zcela poslední by mělo zaznít to, co s velkou zřejmostí nezaznělo na začátku a to poděkování organizátorům, že přes všechno, co jsem zde kritizoval, uskutečnili velmi zdařile tento kongres katechetů. 

 

Zároveň bych rád vyjádřil radost, že z děkanátu Valašského Meziříčí kromě otce Pavla se účastnila ještě nejméně 1 kolegyně katechetka, takže jsme tvořili obraz Trojice Kněz, katecheta, katechetka.

No a teď ty slíbené zápisky. Dáno 14. listopadu 2023 v Zubří.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 171×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio