Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Budeme se učit blahoslavenství

No a k tomu už od loňska, z arcidiecézního setkání katechetů mám vymyšlenou hru. Naše drahé katechetické centrum tu hru ještě nevydalo, tak jsem si to musel pěkně počítačově zpracovat, ale už se těším, jak to budeme s dětmi hrát a jak se ta blahoslavenství pěkně naučí.

 

Blahoslavenství podle Matouše se předčítá pravidelně na Slavnost všech svatých, ale je to také jedno z možných evangelií pro pohřební obřady, tudíž i na vzpomínku na všechny věrné zemřelé.

 

Blahoslavenství tedy známe a můžeme si zahrát podle fantazie, jak je mám napsané na kartičkách. S nimi jde dělat lecos: různé způsoby pexesa, vytáhnout znění půlky a doplnit, poschovávat po místnosti a nechat děti hledat, podle složeného úryvku se blahoslavenství naučit, třeba i za pomocí barev nebo o blahoslavenství, které si děti vylosují rozjímat, žít ho a tak podobně - ještě mě nenapadlo asi všechno, ale každopádně rád se s tím podělím.

 

Podrobnosti na blogu už byly zveřejněny, můžete se podívat na ten dlouhý článek, kde to je i s průběhem arcidiecézního setkání na Velehradě: https://vvrh.signaly.cz/2302/blahoslaveni-kdo-jedou-na-setkani-katechetu-nebot-oni-se-setkaji-a-dostanou-osvedceni

 

Když jsem to, tedy po té době četl, zjistil jsem, že jedna z variant byl Černý Petr, kterého tedy nemám, ale není žádný problém ho dotvořit, je to otázka několika mála minut.

 

Ještě tedy ty důležité obrázky!

 

"Soubor her o blahoslavenství". 

Blahoslavenství je, jak víme 8. Jde o vlastní látku 4. třídy.

Pexeso nemělo být klasické, ale vždy "Blahoslavení ... " a v druhé půli "neboť..." a tak se to mělo hledat. Hned ze začátku mě napadlo, že, a to se ptejte vyučující Spirituální teologie, každé blahoslavenství má svou barvu (nemáme to však podle sestry Luisy). Takže každé blahoslavenství jako celek barevně. Pak ještě jednou nebarevně, aby to nebylo tak jednoduché. Když už jsme to měli hotové a zahráli si první 4 varianty pexesa, tedy barevně, černobíle, barevně a černobíle a taky namíchaně, tedy čím více náročnosti, tím vyšší věková kategorie, až po biskupy a naopak, čím méně náročné, tedy barevné spektrum, tím víc to mohou hrát i předškoláci. Vštípí si tak ty blahoslavenství více do srdce. 

 

Navíc evangelista Matouš jim dává pořadí. Mezi nimi jsou podobnosti a dokonce i stejné konce, jak jsme při hře zjistili. Blahoslavenství dále se mohou tedy hrát i jako aktivity, protože lze je jistě i namalovat a značkovat, pantomimizovat, dále při táborových hrách, ale ještě také zcela jednoduše jako Černý Petr, což nás také napadlo velmi brzy, když mě napadlo 9. blahoslavenství, které bude tím "Černým Petrem" a to "Blahoslavení bohatí".

 

Při pexesu, aby toho nebylo málo, Markétu napadlo ještě "čtyř - pexeso", kterému jsme odborněji dali název "Kvarxeso", tedy, že se hledá zaráz všechny 4 části jednoho blahoslavenství, tedy obě barevné a obě černobílé.

A aby bylo dáno zavděk i nejmenším, vzpomněl a vytvořil Pavel z A4 papíru na hru "Nebe, peklo" oblíbenou skládačku, kdy si vybere číslo, blahoslavenství a k němu druhou polovinu. Tak to asi vše k nové hře, která vyfocena výše. Ještě by se nějak dalo vymyslet i kvarteto.

 

Také mě napadlo, že by se dalo dát 8 zavádějících blahoslavenství, což by hru mohlo ještě pěkně zpestřit.

 

  1. Blahoslavení, kdo si užívají bohatství, neboť mají daleko do nebe.
  2. Blahoslavení, kdo se rádi veselí a radují, neboť je ta radost přejde.
  3. Blahoslavení, kdo kolem sebe vydávají hluk, neboť nejsou tolik slyšet a mají dostatek prostoru.
  4. Blahoslavení, kdo se nezajímají o spravedlnost, neboť jim ostatní všechno vyberou a nebude jim to vadit.
  5. Blahoslavení spravedliví, neboť si došlápnou na spravedlnost
  6. Blahoslavení, kteří se zajímají o sebe, neboť se o sebe dobře postarají.
  7. Blahoslavení nespokojení a stěžovatelé, neboť mají rádi válečná tažení
  8. Blahoslavení, kdo si užívají spravedlnosti, neboť mají daleko do nebe.

 

Jo, a ještě dodatek:

 

 

 

 

Zobrazeno 106×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio