Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Na poděkování 6x otočit růženec

Už jsem psal několikrát na blogu, že slavím 29 let od zapsání do Rodiny Neposkvrněné. Stalo se tak 26. října 1994 a od té doby se mám denně modlit 5 desátků růžence a to na úmysly, které už beru jako jistou samozřejmost, tak si je tady pěkně zopakuji, dnes po dlouhé době tak otevřu Zlatou knihu, kterou od té doby vlastním a kde je také rozjímání k růženci, tenkrát ještě jen ke třem růžencům, nicméně už existuje i ke všem čtyřem. Tak tedy ty úmysly jsou:

 

"Chci být zapsán do Zlaté knihy Fatimské, a proto se zavazuji, že budu každý den obětovat skrze Neposkvrněné Srdce Panny Marie 5 desátků sv. růžence, svůj kříž, nemoci a těžkosti na tyto úmysly:

 

  1. za sv. Otce, biskupy a kněze;
  2. za bohoslovce, řeholníky, řeholnice a mládež;
  3. za hříšníky, tělesně i duševně nemocné a duše v očistci.
  4. Dále můžeme přidat i svůj vlastní úmysl 

Ježíši, Maria, miluji vás, zachraňte duše!

 

Pokyny pro ty, kteří se zapsali do Zlaté knihy Fatimské:

 

a) Denní modlitba pětidesátkového růžence na uvedené úmysly (povinnost pro nemocné i zdravé)

b) Denní setkání pod křížem v 15:00 (povinnost pouze pro nemocné)

c) Duchovní kytice pro sv. Otce (je dobrovolná pro každého)"

 

Zapsán jsem byl jako zdravý a vzhledem k práce schopnosti ještě neuvažuji svou povinnost setkání pod křížem. Duchovní kytice pro sv. Otce už ani nevím, nakolik funguje, nikdy jsem to nezkoušel a mohl bych si to zjistit. 

 

Denní modlitbu růžence jsem se snažil dodržovat po celou dobu, bylo jisté období v mém životě, kdy jsem růžence "musel dohánět" za několik dní zpět. Od návštěvy Fatimy v r. 2017 můžu s čistým svědomím doložit, že se růženec modlím skutečně denně.

 

Když je nějaký velký mariánský svátek, jako jsou první soboty, ale i během roku, nebo také jako poděkování třeba za zápočty či za jakýkoliv úspěch při studiu Teologických nauk (tedy posledních 12 let) či při zaměstnání kustoda, a nepíšu to tu pro chlubení, 6x otočím růženec:

 

  1. Na růženec radostný
  2. Na růženec světla
  3. Na růženec bolestný
  4. Na růženec slavný
  5. Na desátek za duše v očistci, vlastní desátek živého růžence za Antiochii, 3 prázdné desátky živého růžence za Antiochii
  6. Na Korunku k Božímu milosrdenství

Článek píšu v den 29. výročí zápisu do Rodiny Neposkvrněné, vydám ho však v den, kdy papež František stanovil půst za mír.

 

Tento den výročí tedy chci prožít jako slavnost a oslavím si to při společenství Setkání katechetů děkanátů Valašské Meziříčí a Vsetín, které na tento den připadlo, nicméně nebudu to explicitně zmiňovat.

 

Na závěr chci podotknout zkušenost ze snu, který se mi kdysi v Luhačovicích, kde k tomu došlo prostřednictvím rodiny Kohoutkové, u kterých jsem bydlel, kdy jsem v tom snu si vybral v klenotnictví zlatý růženec, že růženec je skutečně pro mě poklad a do konce života se jej budu rád modlit a ač už se stalo, že mi tak nějak zevšedněl, přesto tato příjemná povinnost je pro mě bohatstvím, perlou, díky které hospodář koupí celé pole a bude se z ní těšit.

 

Jsem pod ochranou Boží a Panny Marie!

Zobrazeno 122×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio