Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Milion dětí...

Škoda, že žáci 3. třídy, kteří se připravují k prvnímu svatému přijímání, měly zrušené náboženství, když právě zvláště ve třetí třídě se probírá růženec, ale podle polských učebnic se probírá podobně i v první a druhé třídě, které učím já a zajisté i při zastupování 4. a 5. třídy děti pozvu podobně jako jsem je pozval v ohláškách: https://www.farnostzubri.cz/2023/10/14/aktivity-v-tydnu-doplneni-k-ohlaskam/

 

"Milion dětí se modlí růženec" https://acninternational.org/millionchildrenpraying/sk/o-kampani/, to oslovilo otce Pavla kvůli faktu, že děti se společně modlí růženec a vůbec v říjnu se má růženec zvláště připomínat, což učiněno nikterak nebylo, ale jako katecheta tak činím a rád děti zvu.

 

Původně ve třetí třídě, když jsem dětem vykládal o růženci, byla to pro ně často velmi složitá hodina a ne vždy jsem měl z té hodiny ten pocit, že bych to děti naučil. Když však vyvstala tato iniciativa, kterou vnímám už nějakou dobu, celkem víc, než 10 let, hned se našla cesta a rád jsem si připravil takto náboženství i pro své děti a příkladně jsem jim vysvětlil, proč a jak se modlí růženec a děti si to mohly vymalovat i v učebnici a obě ty hodiny, jak s prvňáky, tak s druháky byly skutečně krásné a obsažné, naučili jsme se nejprve "Zdrávas Maria". 

 

Jeden z prvňáčků si dokonce vzpomněl, že když jsem byl u nich doma, a to jsem si pak naráz vzpomněl, že skutečně byl a že už vím odkud a proč jsem si toho klučíka všimnul jako dobře známého a on mě to říkal už od prvních hodin náboženství, tak jsem si vzpomněl zcela konkrétně, že jsem mu růženec podaroval, když byl ještě podstatně menší, takže mě velice potěšila i tato vzpomínka.

 

V učebnici prvňáků mě také velmi překvapilo, že už v tak mladém věku se učí o zjevování Panny Marie ve Fatimě, tak jsem dětem řekl alespoň jména dětí, které vymalovávají a že Panna Maria, ostatně tak to mají napsané, jim předložila právě tuto modlitbu. A protože mám ve třídě Lukáše, tak také jsem jim řekl, že Lukáš napsal Evangelium, tam napsal také o Ježíšově narození a z jeho evangelia je složena modlitba "Zdrávas, Maria".

 

Když jsem to zmiňoval v kostele před mší svatou, zmínil mi náš akolyta a katecheta ZŠ Salvátor ve Valašském Meziříčí, Jirka, že oni se pravidelně ve škole modlí onen růženec, jak má být v 9:00, jenže to jsou všichni ve škole.

 

Já už se moc těším až se sejdu s dětmi v kostele odpoledne po náboženství, jak je to psáno v ohláškách a v tuto chvíli, když to píšu na sv. Ignáce z Antiochie ještě nevím, kolik se nás sejde.

 

Vím, že paní katechetka Eva to dělá pravidelně každý rok ve farnostech, kde vyučuje náboženství, vždycky v květnu a že dětem dělá uprostřed kostela růženec ze svící a doprovází to písničkami.

 

Já to tak doprovázet nebudu, ale každopádně si o růženci povykládáme, ukážu dětem růžencové obrazy, co máme v kostele nad křížovou cestou a společně se růženec pomodlíme.

 

Tak asi tak a pod obrázkem bude, jak to dopadlo.

 

 

Tak jsem měl dnes celkem nabitý den, jako že opravdu hodně, ale děti mě udělaly radost. Milion obyvatel Zubří nemá, ale dal jsem na radu jedné maminky, abych s dětmi v náboženství probral růženec i tuto akci. 

 

Jak jsem mluvil o růženci v pondělí s prvňáky a druháky, jsem popsal a jsem moc rád, že 5 dětí s rodiči a taky prarodiči přijalo pozvání do kostela a skutečně jsme se společně pomodlili 5 desátků růžence světla, jak to bylo na letáku. Měl jsem radost  i z jejich upřímnosti, když jsem se po 3. desátku zeptal, zda se jim to nezdá dlouhé. Abychom se tak sešli v kostele, byl můj návrh a jsem rád, že tedy vyšel takto.

 

Také žáci 4. a 5. třídy, které jsem měl v náboženství místo otce Pavla, jsme zrovna probírali, jak Ježíš vyháněl zlé duchy a tak jsem dětem také uvedl desátek růžence s tím, že je právě tato akce, která je pravidelně na sv. Lukáše a jelikož jsme měli probrat i sv. Pia z Pietralciny, řekl jsem jim, že právě on řekl, že když se milion dětí pomodlí růženec, svět se změní a také to, že i modlitbou růžence můžeme vyhnat zlého.

 

Dětí v náboženství bylo 12 a dětí v kostele tedy 5, s tím, že jsem moc dobře věděl, že čas, který jsem vybral, zcela jistě mnohým dětem vyhovět nemohl kvůli běhu školního roku a že v tom čase probíhá mnoho kroužků, takže je dobře, že těch 5 dětí si udělalo čas a společně jsme to prožili.

 

Zítra tedy bude růženec ve Vidči, ten bývá často hodně navštěvovaný, řekl bych, že více, než v Zubří a i v tom ohledu beru tuto akci jako úspěch. Jaký úspěch a další věci už pak napíšu do komentářů.

 

Každopádně fotky se do komentáře nevejdou, tak si jednu z Vidče dovolím pro inspiraci všem možnějším katechetům, než jsem já, neboť to přece jen je z úspěchů paní katechetky Evy

 

 

Zobrazeno 173×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ve Vidči byli nejlepší, což jsem i předpokládal, protože je to tam jistá tradice. Tam přišly rodiny celkem s 18 dětmi od nejmladšího věku, bylo nás v kostele 30, víc, než běžně bývá na čtvrteční mši svaté.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Bohužel, myslel jsem si, že mám více růženců. Na ministrantské pouti jsem pořídil desátky za 10 Kč našim ministrantům a při náboženství jsem chtěl podarovat poctivým růžencem děti, které přijaly pozvání a přišly se růženec pomodlit, ale našel jsem jen jeden, tak ten dostal nejmladší. Všichni, co byli splnili i domácí úkol, že mají jeden z deseti bonbónů, co dostali dát kamarádovi a pomodlit se za toho kamaráda "Zdrávas, Maria."

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio