Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Kněz koncelebrující z lůžka

Dnes, když jsem šel vykonávat práci kustoda galerie Kostnice vedle rožnovského kostela, dozvěděl jsem se od jedné farnice zprávu, že v Pánu zesnul kněz, farář na důchodě ve farnosti Hutisko P. Josef Strbák.

 

Slýchával jsem o něm, protože jedna moje kamarádka z Antiochie, starší, než já, se právě do Hutiska provdala a kromě manžela a dětí, kterým se stala maminkou porodila asi před 12 lety syna - to je zhruba doba, kdy jsem slýchával jen sem, tam něco o P. Josefu Strbákovi a i když už jsem v děkanátě Valašské Meziříčí 3 léta, na Hutisku jsem ještě nebyl a P. Strbáka jsem zdravého neviděl.

 

Měl jsem jen jednu jedinou příležitost, tuším letos někdy v červnu, když jsme s o. Pavlem byli na mši svaté v hospici Citadela, kterou o. Pavel slavil a sestřičky přivezly také P. Josefa na posteli a o. Pavel mu nabídl, že může koncelebrovat.

 

Byl svěží mysli. Mše svaté se účastnil velmi aktivně a skutečně z lůžka i koncelebroval. Viděl jsem radost v jeho kněžských očích. Teď je již v radosti věčné. Bránu do nebe mu otevřel sv. Januárius, který má dnes svátek. Kéž se za nás přimlouvá. 

Zobrazeno 215×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ještě je potřeba napsat, že pohřeb bude mít v Hutisku v sobotu 30.9. v 9:30, žel se ho nebudu moci zúčastnit, ve Václavově máme pouť https://www.farnostzubri.cz/2023/09/21/zemrel-p-josef-strbak-z-hutiska/

jago

P. Strák - rodák valašskoklobucký. Ze stejného domu jako P. Strbák odcházel v roce 2009 ke své primici i P. Pavel Šupol.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio