Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jsem z farnosti arcibiskupa Stojana

Jsem z farnosti arcibiskupa Stojana...

 

Jak známo z mého profilu, pocházím z farnosti Svébohov, kde "tatíček Stojan" prožil 13 měsíců života, tuším, jak jsem včera dohledal, že to bylo 1887-1888, ale dohledejte si to přesně. Ve Svébohově jsem byl pokřtěn a ke Svébohovu se tak s hrdostí hlásím. Podobně se s hrdostí hlásí i Mons Václav Vrba, dnes farář ve Stříteži nad Ludinou nebo kněz trapistického řádu P, Maria Lev, vlastním jménem Ondřej Frank, který v Zubří byl přede mnou pomocníkem kněze na faře, ovšem v rámci své civilní služby.

 

Ve farnosti Svébohov se prostě odkazem biskupa Antonína Cyrila Stojana skutečně žije a jsem přesvědčen, i když tehdy jsem na Noci kostelů nebyl, že všechna povolání, z nichž vyjmenoval jsem pouze živá, která vzešla z této farnosti jsou dědictvím ct. Antonína Cyrila Stojana, ostatně on osobně se zasloužil, a tak to popisuje i v kronice o dobrý vztah místních helvítů (dnes evangelíků) a o stavbu zpovědní kaple sv. Antonína.

 

Není ovšem cílem tohoto článku vypsat historické informace, ale sdělit pár střípků odkazů Antonína Cyrila Stojana, vč. novény, která se od včerejšího dne modlí (20. 9. 2023 - tedy10 dní před výročím smrti A. C. Stojana).

 

Můj vztah k Ctihodnému služebníku Antonínu Cyrilu Stojanovi

 

Diecéze je nyní plná oslav výročí 100 let od jeho smrti v pověsti svatosti a jak známo, tuším před dvěma lety papež František potvrdil heroické ctnosti arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana, takže brzy můžeme čekat, ale co je to v církvi brzy, jeho povýšení na oltář, za které se už nějaké to desetiletí ve farnosti Svébohov modlí.

 

Sousední farnost Vidče se svým farním kostelem sv. Cyrila a Metoděje, která je nyní pod sídelní správou zuberské farnosti, kterážto je vlastně jejich původní farností, tam je škoda, že zatím málo vnímá, že jim arcibiskup Stojan postavil kostel. Tam možná více vnímají svého prvofaráře, který také zemřel v jejich farnosti s pověstí svatosti, ale také nějak moc nevnímám, že by tímto odkazem farnost nějak výrazněji žila.

 

Osobně na Sv. Hostýně odkaz Antonína Cyrila Stojana, byť je nepochybně opravdu veliký, tolik nevnímám, za to o to více, když jdu na Velehrad, v Královské kapli si vždy popovídám se svým "panem farářem" v modlitbě, ovšem o čem, to pomlčím a ani můj zpovědník to neví, neb se to netýká hříchu, prostě Velehrad zvláště já osobně mám spojený právě s touto modlitbou. 

 

Když jsem zase na Sv. Hostýně, chodím pravidelně k hrobu ThDr. Františka Vaňáka, olomouckého arcibiskupa, který je tam pohřben a modlím se velmi podobně jako k biskupovi, kterého jsem poprvé spatřil jako živého biskupa, protože za předchozího komunistického režimu, jehož odkaz KSČM stále hájí, nebylo téměř možno, aby věřící viděli biskupa, tím méně malé děti, zřejmě se jim to zdálo nevýchovné. Nicméně při pohledu na Pannu Marii Svatohostýnskou, neopomenu také vzpomenout si na Antonína Cyrila Stojana.

 

To všechno, co jsem dosud napsal, je však poněkud okrajové. Jeho odkazu právě v této době a dnes vzpomínám úplně z jiného důvodu, nejen pro výzvu k modlitbě novény, kterou ovšem nemám, ale i když nemám text, novénu se jistě budu modlit, mám přece základní teologické vzdělání, abych se modlil novénu a připojil ke společenství těch, kteří se modlí.

 

Článek už teď vydám, nicméně pod čarou pak budu pokračovat, jak se vrátím z práce, protože teď už více nestihnu, podstatnými informacemi a skutečnými důvody, proč teď po 10 dní budu žít osobou A. C. Stojana.

 

Jinak o A. C. Stojanovi pěkně píše stručně: https://old.ado.cz/obsah/antonin-cyril-stojan

 


 

Proč to píšu zrovna teď? - Aneb veliká prosba

 

V neděli, co byla v pořadí 24. v mezidobí, se měl číst pastýřský list otce biskupa Josefa ke 100. výročí smrti v pověsti svatosti Antonína Cyrila Stojana, v němž byla také zmínka o novéně, která se bude k této příležitosti modlit. V Zubří však bylo výročí posvěcení kostela, takže bylo úplně jiné kázání, nicméně stejně k uším farníků se to doslechlo, já jsem toho zůstal ušetřen a až teprve dnes, o svátku sv. Matouše, jsem si na farní nástěnce v Rožnově přečetl text onoho pastýřského listu.

 

Nicméně v den, kdy se měla začít modlit novéna, oslovila mě farnice, velmi milá a zbožná s tím, že je třeba zázraku na jejím synovi a že o tom hodně přemýšlela a naskytla se ji myšlenka, že se zapojí do novény k arcibiskupu Antonínu Cyrilu Stojanovi. Nabídla mi, zda bych se k ní s modlitbou nepřipojil. 

 

Osobně, neholduji příliš tomuto způsobu zbožnosti, jsem schopen tak ještě novény k Duchu Svatému, ale třeba novénu k Božímu Milosrdenství jsem se nikdy v řádný čas nemodlil a vůbec běžně mě tento způsob neoslovuje, mám svůj denní růženec a to mi svým způsobem stačí a v něm také odrážím modlitbu za všechny různé společenství a potřeby. Mám rád i modlitby ve společenství, májové pobožnosti, křížové cesty a tak. Ale novény?

 

Ale tuto ano, protože... Jsem z farnosti arcibiskupa Stojana a ve Svébohově už se dávno modlíme za blahořečení a toto je skvělá příležitost k prohloubení modlitby, tak nějak méně teologicky jsem to řekl, vlastně jsem řekl jen tu úvodní větu, která je v nadpisu.

 

Novénu prý najdu na internetu, ale žel nenašel a ani v Rožnově v kostele jsem se po ní zapomněl shánět, nicméně i když nemám novénu, budu se novénu modlit, jak jsem psal už výše.

 

Jak se modlit novénu bez novény?

 

Tak jsem tedy včera na internetu vyhledal životopis A. C. Stojana a protože jsem si pamatoval, že desátek růžence je součást té novény, po přečtení životopisu a následné večeři jsem se vlastními slovy pomodlil k Antonínu Cyrilu Stojanovi podobně, jak to dělám v Královské kapli na Velehradě v bazilice vždy, když tam jsem, myslím, že jsem ještě při návštěvě Velehradu nevynechal tuto zastávku a při duchovních obnovách či jindy, když jsem tam několik dní, jsem se stavil vždy každý ten den a vždy jsem rozmlouval se svým "panem farářem". Pak jsem se tedy pomodlil desátek růžence.

 

Dnešní den jsem měl službu v rožnovské Kostnici, tak před tím jsem šel do kostela a stejně tak udělal onen popisovaný rozhovor. Na nástěnce jsem si ještě před tím za pojídání zmrzliny četl onen zmíněný pastýřský list. Již v době započetí psaní tohoto článku jsem měl předsevzetí, že na podkladě včera přečteného životopisu napíšu báseň nebo takové veršování o Antonínu Cyrilu Stojanovi v rámci služby v Kostnici, což se mi povedlo a nakonec z toho vznikne jakási náhradní novéna, když nemám sehnanou tu původní, která bude tu napsána ke konci článku.

 

Součástí té novény, která má totiž být je prý také 9 zastávek ze životopisu Antonína Cyrila. Jelikož podle životopisných zastávek se mě podařilo udělat těch pár veršů, vlastně 11 slok + opakovačka, myslím, že když se k tomu přidá desátek růžence a adekvátní církevně schválená modlitba za blahořečení a také vyřčení proseb, bude to dobrá novéna pro soukromou pobožnost, ale upozorňuji, že oficiální texty jsou rozhodně lepší, ale nevím jaké. Kdybych to věděl minulý týden, byl jsem zrovna v křesťanském knihkupectví Hosana a tam ta novéna určitě byla. 

 

Taky s pověstí svatosti - moje básnění

 

To, že občas básním, je tu snad známé, ostatně v blogu mám rubriku velice obsažnou. Když jsem byl v Drahotuších, málo tam vzpomínali na kněze P. Aloise Pozbyla, který postavil ve Vidči kostel a v Zubří byl kaplanem před tím. To byly jediné dvě působiště, kde byl, ve Vidči jako první farář pak svatě zesnul. Je o tom kniha "Bosý poutník", která P. Aloise Pozbyla vykresluje v podobných rysech jako Antonína Cyrila Stojana, akorát Antonín Cyril Stojan je mnohem větší a významnější, ale kdo ví, jak to v tom nebi je.

 

Básnička o P. Aloisi Pozbylovi

 

Alois Pozbyl,

nic nepozbyl,

darů mnoho měl,

mnohým vyhověl.

 

V pověsti svatosti,

naplní své žití,

žití podle Krista,

jeho život sytí.

 

Tak jako svatý Alois 

zbožným mužem byl,

službou naplnil

kratší život svůj.

 

Synek ze Slavíče

čerpá zkušenosti,

kterých v službě kněze

využije dosti.

 

Ve Slavíči kaplička,

při mši žádná sklenička,

a v Zubří domovina,

v níž nepije se vína.

 

Ve Slavíči kaplička,

ve Vidči kostel větší,

tato malá vesnička

se ve své víře zvětší.

 

Když mě chytne "básnická slina" netrvá mi to moc dlouho, a tak brzy vznikla v rožnovské Kostnici i k Antonínu Cyrilu Stojanovi

 

Básnička k Antonínu Cyrilu Stojanovi

 

I. Stojan stojí viditelně,

jeho příklad zní zřetelně,

jeho život, jedna chvála,

Boží chvála neustálá.

 

II. Nedaleko Přerova

Stojan vyšel z Beňova.

Tato malá víska

světce brzy získá.

 

R. Co mohl činit k Boží chvále,

tím Stojan zabýval se stále.

Kéž teď za nás prosí v nebi,

čeho máme zapotřebí. 

 

III. Hostýn, taky Velehrad,

kam jde každý poutník rád,

tato místa obnovil,

po příkladu světců žil.

 

IV. Zvlášť Cyrila a Metoděje,

taky všechno, co se děje

Matce Boží svěřoval,

na jednotu církve dbal.

 

V. Ve Svébohově rok žil,

farnost celou oblažil.

Dal ji krásný, nový vzduch,

jeho žitím mluvil Bůh.

 

(Václavov je obec malá,

k Svébohovu přidána.

Možná jistě také znala

svého kněze Stojana.)

 

VI. Také Štíty vzpomínal,

ač tam jen měsíc pobýval.

Příbor, taky Dražovice,

aktivit měl mnohem více.

 

VII. Kněz a taky poslanec,

hlavně Kristův vyslanec.

Arcibiskupem se stane,

v horlivosti neustane.

 

VIII. Potom taky politika

jeho samého se týká. 

Mnoho lidí sbližoval,

cesty Páně spravoval.

 

IX. Charita mu v srdci leží,

založil ji. Stále běží -

Brno, taky Olomouc,

v Charitě má svou pomoc.

 

X. Příkladu jeho ctností

našlo by se dosti

a z pověsti svatosti

jej blahoslaveného chceme mít.

 

XI. Ctihodný služebníku Boží,

Antoníne Cyrile Stojane,

kdy blahoslavený budeš, Stojane,

v pravý čas se tak jistě stane.

 

XII. To nebe celé rozzáříme,

Boží chválou naplníme. 

A na cestu nám jistě dáš

svoji novou svatozář.

 

Je to docela dlouhý. Přesně tak mě to napadlo a na faře jsem to ještě trochu dopracoval. Teď ještě zbývá udělat tu novénu. Jako základ si, tedy, položím výše zmíněnou básničku.

 


 

Moje novéna k arcibiskupu Stojanovi pro soukromou pobožnost

 

Struktura: 

 

  1. Modlitba za blahořečení - oficiální text
  2. Část básně + refrén
  3. Přímluvná modlitba vlastními slovy
  4. Desátek růžence s rozjímáním jednoho tajemství Ježíšova života

První dva dny jsem učinil podle popisu výše, nicméně budou přesto zpracovány do klasické novény.

 

Modlitba za blahořečení

http://www.stojanov.cz/modlitba-za-blahoreceni.html

 

Všemohoucí Bože, skrze spolupatrony Evropy sv. Cyrila a Metoděje
jsi dal slovanským národům poznat Tvé jméno.
Pane, obdivuhodný ve svých svatých, na jejich přímluvu připoj
k zástupu nebeských ochránců ke slávě na oltáři také svého
věrného služebníka Antonína Cyrila Stojana.

Panno Maria, Matko jednoty, on ve Tvé svatyni čeká na své
vzkříšení a svou oslavu. Tobě zasvětil všechny své nadměrné práce
a námahy pozemského života. Tolik pracoval o brzké splnění
odkazu Pána Ježíše: Aby všichni byli spojeni v jedno.

Pane, dej ať se úspěšně zakončí jeho veliké dílo: abychom spolu
s ním v jednotě víry a srdcí, s opravdovou láskou v jedné Církvi,
oslavovali jméno Tvého Syna, který žije a kraluje na věky věků.
Amen.

Otče náš, Zdrávas Maria, Sláva Otci.

 

Den I. - středa 20. září 2023

 

I. Stojan stojí viditelně,

jeho příklad zní zřetelně,

jeho život, jedna chvála,

Boží chvála neustálá.

 

II. Nedaleko Přerova

Stojan vyšel z Beňova.

Tato malá víska

světce brzy získá.

 

R. Co mohl činit k Boží chvále,

tím Stojan zabýval se stále.

Kéž teď za nás prosí v nebi,

čeho máme zapotřebí. 

 

Doporučený desátek: III. radostný ... kterého jsi, Panno, v Betlémě porodila

 

Den II. - čtvrtek 21. září 2023

 

R. Co mohl činit k Boží chvále,

tím Stojan zabýval se stále.

Kéž teď za nás prosí v nebi,

čeho máme zapotřebí. 

 

III. Hostýn, taky Velehrad,

kam jde každý poutník rád,

tato místa obnovil,

po příkladu světců žil.

 

IV. Zvlášť Cyrila a Metoděje,

taky všechno, co se děje

Matce Boží svěřoval,

na jednotu církve dbal.

 

Doporučený desátek: I. světla ... který byl pokřtěn v Jordánu

 

Den III. - pátek 22. září 2023

 

V. Ve Svébohově rok žil,

farnost celou oblažil.

Dal ji krásný, nový vzduch,

jeho žitím mluvil Bůh.

 

VI. Také Štíty vzpomínal,

ač tam jen měsíc pobýval.

Příbor, taky Dražovice,

aktivit měl mnohem více.

 

R. Co mohl činit k Boží chvále,

tím Stojan zabýval se stále.

Kéž teď za nás prosí v nebi,

čeho máme zapotřebí. 

 

Doporučený desátek: III. světla ... který hlásal Boží království a vyzýval k pokání

 

Den IV. - sobota 23. září 2023

R. Co mohl činit k Boží chvále,

tím Stojan zabýval se stále.

Kéž teď za nás prosí v nebi,

čeho máme zapotřebí. 

 

VII. Kněz a taky poslanec,

hlavně Kristův vyslanec.

Arcibiskupem se stane,

v horlivosti neustane.

 

VIII. Potom taky politika

jeho samého se týká. 

Mnoho lidí sbližoval,

cesty Páně spravoval.

 

Doporučený desátek: V. světla ...který ustanovil eucharistii

 

Den V. - neděle 24. září 2023

 

IX. Charita mu v srdci leží,

založil ji. Stále běží -

Brno, taky Olomouc,

v Charitě má svou pomoc.

 

R. Co mohl činit k Boží chvále,

tím Stojan zabýval se stále.

Kéž teď za nás prosí v nebi,

čeho máme zapotřebí. 

 

Doporučený desátek: I. bolestný ...který se pro nás krví potil

Nebo, jelikož je neděle: I. slavný ... který z mrtvých vstal

 

Den VI. - pondělí 25. září 2023

 

R. Co mohl činit k Boží chvále,

tím Stojan zabýval se stále.

Kéž teď za nás prosí v nebi,

čeho máme zapotřebí. 

 

X. Příkladu jeho ctností

našlo by se dosti

a z pověsti svatosti

jej blahoslaveného chceme mít.

 

Doporučený desátek: IV. bolestný ... který pro nás nesl těžký kříž

 

Den VII. - úterý 26. září 2023

 

XI. Ctihodný služebníku Boží,

Antoníne Cyrile Stojane,

kdy blahoslavený budeš, Stojane,

v pravý čas se tak jistě stane.

 

XII. To nebe celé rozzáříme,

Boží chválou naplníme. 

A na cestu nám jistě dáš

svoji novou svatozář.

 

R. Co mohl činit k Boží chvále,

tím Stojan zabýval se stále.

Kéž teď za nás prosí v nebi,

čeho máme zapotřebí. 

 

Doporučený desátek: II. slavný ... který na nebe vstoupil

 

Den VIII. - středa 27. září 2023

R. Co mohl činit k Boží chvále,

tím Stojan zabýval se stále.

Kéž teď za nás prosí v nebi,

čeho máme zapotřebí. 

 

I. Stojan stojí viditelně,

jeho příklad zní zřetelně,

jeho život, jedna chvála,

Boží chvála neustálá.

 

Doporučený desátek: III. slavný ... který seslal Ducha Svatého

 

Den IX. - čtvrtek 28. září 2023

V. Ve Svébohově rok žil,

farnost celou oblažil.

Dal ji krásný, nový vzduch,

jeho žitím mluvil Bůh.

 

Václavov je obec malá,

k Svébohovu přidána.

Možná jistě také znala

svého kněze Stojana.

 

R. Co mohl činit k Boží chvále,

tím Stojan zabýval se stále.

Kéž teď za nás prosí v nebi,

čeho máme zapotřebí. 

 

Doporučený desátek: IV. slavný ... který tě, Panno, na nebe vzal

 

Den X. - pátek 29. září 2023, 100. výročí smrti Antonína Cyrila Stojana

 

Den intenzivní Boží chvály

 

 

 

 

 

Zobrazeno 199×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio