Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

S maminkou na výlet

24. 8. 2023 10:00
Rubrika: Jen tak

Už dlouho jsem nebyl s maminkou na výletě z maminčiny iniciativy. Nepodnikali jsme těch výletů zas tak málo, ale opravdu to bylo jen občas, většinou já a brácha Martin nebo jenom já. Rodinných výletů bylo přibližně taky tak nějak, tedy ne příliš mnoho. V dětství nás tatínek bral spíše bez maminky, protože maminka už měla svoje fyzické potíže. Poslední taková rodinná cesta, co si tak pamatuji, byla na Sv. Hostýn a to už bylo pro maminku pěšky náročné. 

 

Jediná naše společná rodinná dovolená pod stanem byla na Slovensko někde okolo Turzovky, tehdy ještě tam nic pořádného nestálo, ani ta kaple, snad možná to místo zjevení, které zřejmě po Lašutově chodníku lemovalo velké množství náboženských obrázků po stromech a to si pamatuji, bylo pěkně daleko, ale jak říkal jeden tatínek, daleko pro malého školáka je asi 50 min. chůze, což by odpovídalo mým vzpomínkám z dětství, když jsem si nedávno na pozvání tuto vzpomínku dětství oživil.

 

Když jsem studoval na knihkupce, maminka dokázala podnikavě využít toho, že jsem byl během studia na privátě u křesťanské rodiny a tak jsme tam tak společně strávili 1x pár nocí s Martinem - dosud si to pamatuji, od té doby nepiji pivo. V podobném duchu jsem byl s maminkou ubytován také na Sv. Hostýně.

 

Teď už je maminka 70 letá žena, která je ráda, že občas může cestovat. Chráněné bydlení, kde bydlí, uspořádalo zájezd do Frýdku-Místku, kde je firma Marlenka a maminka moc chtěla s někým z nás jet a tak jsme moc rád, že mohu vyhovět, vlastně, pokud mě paměť neklame, ve Frýdku - Místku jsem nikdy nebyl, i když je tam nádherný poutní kostel, žel ten je daleko od zmíněné firmy.

 

A tak zase, jako občas, budu mít krásné chvíle s maminkou. Važme si svých rodičů, je to 4. přikázání.

 


 

Inu, moc jsem se na to původně netěšil. Doprava tam přes Idos vypadala dost katastroficky - na první pohled složitá, daleko od tama všude, poutní baziliky v nedohlednu, pořad bohoslužeb nepřehledný a hlavně první otázka, která byla vyřešena hned v kořeni, zda tam nebude na důchodce kladen nějaký nátlak - pakliže to však pořádá chráněné bydlení a všechny vstupy a jídla se platí, byla tato obava zcela bezpředmětná. S dopravou jsem tušil, že to tak horké nebude, ale přece jen, když jsem někde prvně, předstih se vyplatí. Kostely tam mají snad na každé zastávce, takže ač baziliku jsem neviděl, mohl jsem se hned po výstupu z autobusu pomodlit u kostela Všech svatých.

 

Dopravně to přes internet vypadalo, že když mi ujede jeden autobus, další možnost je až za 2 hodiny. Běžně se úplně nemohu spoléhat na svůj teď už starý chytrý telefon, takže 1 spoj jsem si vytiskl a myslel, že mi to bude stačit. To se ukázalo hned na začátku, když po zpoždění autobusu kvůli opravě mostu hned v Zubří, mi ujel přípoj v Rožnově, protože je to jiná společnost a další autobus jel naštěstí do půl hodiny. Ve Frýdku-Místku jsem zjistil, že autobusy k Marlence z té zastávky jezdí 3x do hodiny, tak jsem si v pohodě dal snídani, až mě zájezdový autobus předstihl, když jsem si mezi tím nechal ujet asi 3 autobusy tam, takže jsem nakonec nemusel řešit otázku, co budu u Marlenky, kde široko daleko nic jiného není, dělat.

 

Marlenka má pro zájezdy velice dobrý a poutavý program. Nejprve jsme chvíli poseděli v kavárně, pak jsme šli společně do zákaznického centra a zaplatil jsem vstupné. V krásné reprezentativní místnosti byla ochutnávka spojená s prezentací, která byla interaktivně moderována - videoprezentace doprovázená moderátory a obsluhou, která rozdávala ochutnávku zákusků a kávu a pak i film, načež jsme se zvedli, prohlédli si makety významných dortů, podívali na prezentaci slavných osobností a ocenění firmy a potom za přísného zákazu fotografování se podívali do nitra firmy, kde jsme viděli veškerou výrobu a paní průvodkyně nám ji popisovala. Viděli jsme krásné, čisté prostředí, kde zaměstnanci spolu s roboty odváděli svou práci a při tom se dozvídali množství vysokých čísel výroby a vývozu dortů, takže do podrobnosti víme, kolik krému se spotřebuje za 2 hodiny, kolik medu a kvalitních ořechů a odkud ten med a ořechy jsou a tak podobně, ale to je třeba si poslechnout, jinak bych to samozřejmě dohledal všechno jako v moderní době na internetu.

Zobrazeno 145×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio