Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Katecheta z Kostnice

Katecheta není katechetou jenom v hodinách náboženství či ve farnosti, kde je vlastní místo katecheze. Toto je tedy další skrovný článek prázdninový, z brigády, na které právě jsem. 

 

Jedno z děl polského umělce Pawla Warchola je také dekalog, tedy desatero.

 

Namaloval ho jako dvě rozbité desky, z nichž pravá, kde jsou přikázání lásky k Bohu je na 3 kusy, levá, která nám připomíná lásku k bližnímu, na 7, vypadají jako židovské náhrobní kameny, počítá-li se z prava do leva, jak židé čtou, pak vyzlacený úlomek označuje přikázání "pomni, abys den sváteční světil" a spolu s následujícími třemi tak vytvářejí obraz kříže kolem těch přikázání, která se týkají životu rodiny, poslední 3, která zachycují naše vztahy ve společnosti,  pak jakoby cestu ke Kalvárii a k tomu ke všemu vlastně autor připomíná Osvětim, kde se v minulém století vylila krutost válečných zločinců na vyvoleném židovském národě.

 

Když jsem měl službu, třetina návštěvníků, díky takové hře ve Zlínském kraji, byly děti, některé z nich právě ty, kteří navštěvují náboženství a tak já jako katecheta jsem měl úžasnou příležitost udělat katechezi i v Kostnici, konec konců Kostnice je součástí farní zahrady a farnost je vlastním místem katecheze.

 

Takže i o prázdninách jsem tak katechetou.

 

Pardon, to není Osvětim, ale Lidice. Ty jsme navštívili na závěr ministrantského putovního tábora.

 

Zobrazeno 122×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio