Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jedu na Antiochii, i když je jinde

Tato myšlenka mě napadla zrovna, když jsem vydal článek pro živý růženec Antiochie: https://antioruzenec.signaly.cz/2307/cervenec-2023

 

... a pak jsem si zopakoval svou myšlenku na Antiochii: https://vvrh.signaly.cz/2306/premyslel-jsem-nad-antiochii

 

No a nakonec mé myšlenkové pochody vedl fakt, že jedeme na ministrantský putovní tábor: https://www.farnostzubri.cz/udalosti/ministrantsky-putovni-tabor-do-tetina-a-ceskeho-krasu/

 

V neposlední řadě máme nová trička farnosti Zubří a Antiochia má přece také trička různých generací, ostatně na mé profilové fotce to tričko vidíte.

 

Myšlenka toho je jednoduchá: Když jsem se zúčastnil Antiochie již prvně v Maletíně, vrylo se mi to do srdce natolik, že kamkoliv jedu, tam mám "pud" hlásat Krista a to místo je pro mě také Antiochií.

 

Letos je to vlastně 10. ročník Antiochie, kdy se Antiochie neúčastním. 

 

Rozumějme, že Antiochia počala v r. 1992 o prázdninách své dílo, to mi bylo 14, což byla ona nejdolnější hranice tolerovaná pro účast na Antiochii a byla skutečně výrazně tolerovaná, takže 14 letých Antiošáků bylo jen několik málo z celkového počtu zhruba 2000 zúčastněných. 

 

Dozvěděl jsem se o Antiochii někdy kolem r. 1994 a podezírám jejího velikého šiřitele, P. Radomíra Šidleju, že to byl právě on, kdo, tuším na ministrantském dni v semináři nám o Antiochii říkal, ale tehdy jsme se ještě neznali, mohl to být někdo jiný z bohoslovců, ostatně P. Petra Bulvase, se kterým jsem na Antiochii nikdy nebyl (ostatně ani s P. Radomírem Šidlejou jako s vedoucím turnusu jsem taky neměl tu čest) jsem znal jako bohoslovce dříve z farního tábora v Kněždubu, odkud jsme vyjeli do Strážnice, ale podrobnosti si už příliš nepamatuji, což ostatně není důležité. 

 

V roce 1995 byla Antiochia z Písařova v Drozdově, hrála divadlo, to je zaznamenáno mj. v kronice té Antiochie, dal by se tak dohledat i datum, kdy jsem po prvé potkal Antiošáky v jejich činnosti. To tedy byly 4 ročníky, než jsem se vydal na loď Antiochie já.

 

Pak jsem byl od Maletína až po 2. Antiochii v Potštátě celkem 22 letních sezón Antiošákem, i když některé letní sezóny jsem si pokrátil o několik dní. Většinu dní mohu dokumentovat psanými zápisky z deníku a celkově by se dalo říci, že více, než 1 rok jsem byl na místech, kde biskup vysílal Antiochii. Vlastně moje deníky jsou na tomto blogu dohledatelné, bylo by to dlouho čtení.

 

Deníků Antiochie je však pořádný štus poskládaný na sebe zhruba na mou lidskou velikost, jsou v AKS v Olomouci, některé mám stále ještě u sebe vědom si toho, že je musím vrátit.

 

Od r. 2005 do 2020 jsem byl na faře v Drahotuších, odkud se v té době Antiochia koordinovala, ovšem ne až do r. 2020, ale jen do 2017, kdy vedení Antiochie převzal P. Ondřej Talaš. 

 

Rok 2018 už jsem o prázdninách nebyl na místech Antiochie, což vč. letošního ročníku je již 6 let, tudíž 4+6 let jsem na Antiochii nebyl. Je to zajímavé výročí.

 

Ač Antiochia už je za tu dobu v mnohém jiná, je jistě stále krásná. Já jsem sice svobodný od poslání biskupa na místo Antiochie, ale se vší svobodou mohu žít a žiji Antiochii kdekoliv, i tady na Valašsku, ale třeba taky, když vyjedu na ministrantský putovní tábor, na který pojedu s novým tričkem:

https://www.farnostzubri.cz/2023/07/07/kratke-instrukce-k-ministrantskemu-putovnimu-taboru/

Zobrazeno 258×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio