Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Nové ministrantské oblečení v Zubří

17. 6. 2023 11:49

Pro tentokrát nejprve obrázky, které budou krátce okomentovány a potom možná zábavnější text.

 

Cesta k definitivnímu rozhodnutí byla dlouhá. První nápady jsou snad už ze začátku školního roku, kdy byl turnaj o pohár sv. Zdislavy v Prostřední Bečvě:https://vvrh.signaly.cz/2209/4-pohary-pro-zuberske-ministranty

nebo: https://vvrh.signaly.cz/2211/vylet-a-logo-zuberskych-ministrantu

Výsledné logo nakonec namalovala Klára, která dělala logo též pro zuberskou scholu Katalaxu a z několika návrhů byl vybrán ministranty tento výše uvedený. Z tohoto návrhu fy Krok Hranice zhotovila tuto šablonu:

 

 

A podle našich požadavků co do barvy, počtu a velikosti jednotlivých ministrantů jsme trička objednali, takže celkem 36 s cenou 127 Kč tričko i s popisem a šablona stojí dohromady 500Kč. Tím bych pomalu reklamní okénko ukončil. Nápad udělat tričko pro ministranty se líbil pastorační radě a měl jsem ho spolu s Tomášem, který v PR zastupuje mládež realizovat. Vznikl z potřeby mít nějaké jednotné triko nejen pro reprezentaci na fotbalovém poháru sv. Zdislavy, ale i na další příležitosti jako ministrantská pouť či společné akce jako ministrantský putovní tábor.

 

 

K provedení tedy dodám jen to, že Zubří má ve znaku Zubra ve žlutém poli, nicméně další zuberská barva je také zelená, proto limetková a také proto, že se nebudeme moci fotit před Městským úřadem, neboť naše výsledné triko má stejnou barvu jako Městský úřad. Že je tam zlomené kolo, to protože jsme farností sv. Kateřiny, že ratolest, protože byla mučednicí, že kříž, který může připomínat i meč, že jsme křesťané a vlastně tak celé to tričko věrně odkazuje, že jsme ministranti z farnosti Zubří.

 

Během školního roku jsme měli také ministrantskou soutěž, kde nám vůbec nešlo o čísla nebo body. Prostě za každou službu se ministrant podepsal, že je přítomný a připravený ke službě. Zmíněné tričko, který jsme celý rok plánovali, nemá být odměnou za službu, tou vlastní odměnou může být pozvání na ministrantský putovní tábor, ale i tak to má být především sounáležitost se svou službou a že víme, komu sloužíme. O ministrantské soutěži tento blog uvádí: https://vvrh.signaly.cz/2210/ministrantska-soutez-v-zubri

 

Ne však všechno, co bylo k soutěži plánováno se tak odehrálo. Ministrantské schůzky byly velmi vážené, ale nestíhalo se na nich udělat třeba světce měsíce, to vyšlo na první tři. Razítka se změnila na podpisy, nicméně návrhy razítek zůstaly uchovány a nabízí se otázka, jak je využít. Záchytný bod se podařil pouze první za 10 bodů a to bylo, že si s panem farářem upekli pizzu. Další se pak moc nestíhalo, protože spolu s Martinem jsme dokončovali teologii, nicméně ten vrchol - účast na ministrantském putovním táboře, skutečně všichni, kterých se to týká využili a budeme tak společně objevovat  krásu Českého Krasu: https://www.farnostzubri.cz/udalosti/ministrantsky-putovni-tabor-do-tetina-a-ceskeho-krasu/

 

Každopádně ze soutěže vyplynulo, že ministranti v Zubří jsou skvělý tým, který svou službu skutečně týmově koná a jsou ukáznění a koordinovaní. Hlavním účelem schůzek bylo prohloubit ministrantskou službu a to se po celou dobu skutečně dařilo.

 

Poslední ministrantskou schůzku jsme se rozhodli udělat trochu volnější. Chtěl jsem zhodnotit jejich ministrantskou službu ne podle počtu podpisů, ale podle toho, že všichni společně jsme usilovali být dobrými ministranty a to nejen při liturgii, že jsme dobrý kolektiv, kde jeden umí s druhým spolupracovat a je nám společně dobře a u oltáře je to konkrétně vidět. První získal 69 účastí, ale radost jsme projevili nad každým výsledkem, který se zásadně nečetl podle pořadí, prostě byla to jen čísla, ale jak je to v evangeliu: "denár na den".

 

Sešli jsme se minulou sobotu brzy odpoledne, aby si kluci mohli zahrát fotbal a připravit táborák, následně jsme se sešli k hodnocení a povídání o ministrantské službě, po čemž následoval táborák. Přišli všichni, kteří zrovna nepobývali v zahraničí. Schůzku vedl pan farář, povzbudit nás přišel i jáhen Martin, který naplňoval program mnohých schůzek, moje maličkost nachystala výsledky ministrantské soutěže, drobné povídání a základní občerstvení k ohni, ministranti dotvářeli celou harmonii této skrovné velkolepé schůzky. Nejčastěji se však setkáváme u oltáře a to nás skutečně těší. 

 

Zahájili jsme modlitbou desátku růžence, kdy na každého ministranta vyšlo jedno "Ave Maria" a končili požehnáním u ohně v rozumnou hodinu, tj. asi po 3 hodinách schůzky podstatně dříve, než se setmělo. Na závěr po telefonu nám požehnal otec Martin, který má na starosti ministrantský putovní tábor.

 

Co se týče ministrantských triček, v době schůzky ještě nebyl ukončen závěr, takže jsem to téma ani neotvíral. Setkali jsme se na tom v pondělí po schůzce, dotáhli všechny detaily a po dalším utřepávání spustili objednávku, takže v půli července (zákonem schválnosti asi po ministrantském putovním táboře) bude nové ministrantské oblečení hotovo.

 

Podle provedení se hodí určitě na mše svaté ve všední dny a neděle v zelené barvě, protože jeho podstata je limetková, tj. obsahuje zeleň. Dále se hodí i na slavnosti, svátky i dobu v barvě bílé či zlaté, protože obsahuje světle žlutou. Není špatné ani pro svátky mučedníků, protože obsahuje znak mučednice, byť z červené nemá nic. Asi bych si to tričko nebral na pohřeb, mohlo by to pohoršit pozůstalé. Dá se však výborně vzít na ulici, protože jeho barva je reflexní. 

 

A konec konců, ministrant není ministrantem jenom v kostele, ale všude, kde je a určitě je to vhodné tričko i do školy a při dalších vhodných příležitostech.

 

Když letos zas jistě bude soutěž o pohár sv. Zdislavy, budou ministranti ze Zubří týmem, který má své jednoznačné označení, protože loni jsme byli jedni z mála, kteří to neměli, kromě nás ještě Vidče. A limetkovou barvu žádný tým také neměl. Jsme tak originální svým novým ministrantským oblečením. 

 

Doufám, že zůstaneme stejně dobří ministranti, připraveni ke službě Králi králů. 

Zobrazeno 257×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio