Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jak dlouho ještě bez metropolity?

Měsíc květen letos prožívám velmi náročně. Měl bych se připravovat na státnice, ne, že bych to nedělal, ale kupodivu, místo, aby blogových článků prudce ubylo, vypisuji se tak, že při 15. květnu už je to 15. a zdaleka ne poslední článek měsíce května. Pořád je o čem psát, a když není, tak se rychle najde. Nicméně tento článek jako odměna pro sebe, která mě byla vřele doporučena ne jednou farnicí, funguje velmi dobře. Prostě na učení se musím naladit a zjistil jsem, že toto ladění mě zatím vyhovuje, pokud se neprokáže opak.

 

Včera jsme měli ve farnosti Zubří první svaté přijímání, to bylo hodně časového vypětí a tak skutečnost, že je to od Panny Marie Fatimské, tedy 13. května již rok od rozhodnutí papeže Františka, že náš metropolita se stane Primasem, mi došla až dnes po ránu, ale tak nějak denně se nad tím pozastavuji a těším se na moudré rozhodnutí papeže Františka o novém metropolitovi.

 

Uvědomuji si přitom, že vlastně máme 3 diecéze v Česku, které trápí tato záležitost a potřebují, aby se jich ujal nový dobrý pastýř. Jak teprve, když úřad Petrův spravuje všechny dobré pastýře a prostřednictvím Kristova náměstka poukazuje na skutečně Dobrého Pastýře - našeho Pána Ježíše Krista.

 

Praha je na čas vyřešena a modlí se za svého biskupa Jana, který však letos dosáhne kanonického věku, nicméně je schopný vést lodičku sv. Vojtěcha nadále, než papež rozhodne víc.

 

Ostravsko-opavské biskupství mělo svého správce při plném trůnu, když loni zemřel biskup František Václav jakožto sídelní biskup, spravuje diecézi jako apoštolský administrátor biskup Martin, ale kdy usedne na katedru jako sídelní biskup, to nevím.

 

Tím, že byl uprázdněn svatometodějský stolec v Olomouci, přišla Morava o svého metropolitu a jako administrátor diecéze byl sborem konzultorů vybrán biskup Josef. Stále tak vytrváváme na modlitbách a vyhlížíme nového dobrého pastýře, který už teď je zapsán u Dobrého Pastýře, který je vševědoucí, jen my, ovečky, zatím nevíme.

 

Když zemřel arcibiskup František Vaňák, trvalo více, než 2 roky, než nový biskup usedl na trůn a vedl diecézi skoro 30 let. Ano, chce to trpělivost a modlitby možná větší, než když se snažím intenzivně připravovat na státnice.

Zobrazeno 158×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio