Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Začátek Petra Pavla

10. 3. 2023 18:51

Prezidenta, kterého jsem nevolil, už jsem okomentoval. 

 

Petr Pavel má ve svém jménu sloupy církve, ale nedělám si přílišné iluze.

 

Prezident má být sloupem země a ne padavkou, jakou byl Miloš Zeman. Jeho osobnost, Petra Pavla, vypadá, že bude tím vítězným sloupem.

 

Jeho jsem volil pouze v 2. kole, abych i ze svého dal signál, že budoucí prezident má své rezervy, když už dostatečně nezvítězil ten, kterého jsem volil v prvním kole.

 

Vytýkání komunistické minulosti se mě zdálo příliš laciné, abych se tím vůbec hlouběji zajímal. Vnímal jsem také stejně silně, že zase na druhé straně velké pokání či, že se bude distancovat od zdrojů, které ho vychovaly k armádním dovednostem, není to, co bych od něj měl očekávat. 

 

V každém případě jsem očekával směr dopředu, nastartování nového kurzu a vůbec stmelení společnosti a hlavně očištění úřadu, který jeho předchůdce zaneřádil sračkami horšími, než nejodpornější bahno, jaké si lze vůbec pomyslet. 

 

Celou dobu jsem hájil postoj, že ať zvolíme kohokoliv, bude to lepší, než Zeman a ten postoj jsem korigoval na základě profilování dalších kandidátů, z nichž někteří, jak jsem to průběžně komentoval, by byli minimálně rovnými nebo jen o malé minimum lepší, takže jsem si z voleb byl zcela jist, že nikdo horší, než Zeman z toho vzniknout nemůže. 

 

K nově zvolenému mám mnoho svých občanských přání. Velmi mě nadchl celý průběh inaugurace, který jsem poctivě sledoval, velmi mě oslovila i bohoslužba jakožto i komentář k ní od vrchního ceremonáře otce arcibiskupa. 

 

Prožíval jsem to skutečně jako slavnostní den, jako nový začátek pro naší zemi, která snad konečně si vymodlila alespoň někoho trošku lepšího. 

 

Jo, asi to bude profesionální voják ve funkci vrchního velitele ozbrojených sil, ale možná právě proto jsem ho volil, že je schopný učinit pořádek a že snad k tomu dojde demokraticky, i když i tu demokracii se bude jistě trochu učit.

 

Protože jsem tohoto prezidenta volil, je muž, katolík, má svou ženu rád a slušně nastavuje vzor. V projevu nikoho nehanil, věci pojmenovával pravým jménem, což bylo odvážné před sedícím prezidentem, který hlasitě slyšel kritiku na svůj úřad, ale také výzvu, abychom dokázali jít společně k lepšímu.

 

Pravomoce prezidenta mají limity a věřím tomu, že nová hlava státu s mnohem silnějším mandátem třetiny lidu, který ho aktivně zvolil, bude svůj úřad zastávat tak, jak to od něj žádá společnost, aby byl dobrým reprezentantem naší země a ne věčnou ostudou jakou byl jeho nezdárný předchůdce, který, jak je hodnocen, pro naší zemi neudělal vůbec nic dobrého.

 

Václav Havel byl pro mě zatím nepřekonatelným prezidentem. Petr Pavel se mu rýmuje, ale, byť bych mu to přál, asi ho nepřekoná, ale to, co vykoná, už mnozí s výhledem očekávají, že bude velmi dobré.

 

Neočekávám, že to bude světec, ale že bude prezident. Kéž je prezidentem dobrým a tím světcem se možná i stane nebo podle víry katolíků, by se jím měl stát. 

 

Kéž se za něj sv. Václav přimlouvá! A my také nezapomeňme na modlitbu a taky svou občanskou pomoc, ať na to není sám.

 

 

Zobrazeno 208×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio