Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Konec úřadu prezidenta Zemana

8. 3. 2023 8:03

Jsme ve svobodné zemi, tak si dovolím trochu málo shrnout, jak velký úpadek nastal jen za posledních 10 let, kdy vládl neschopný prezident, který měl úřad sám pro sebe, národ ponížil, škodil, jak mohl a nakonec národ to vydržel a s novým sebevědomím pokračuje dál svůj běh dějin.

 

Nebylo by křesťanské nepřát vládci všechno dobré v jeho životě. Konec konců byl zvolen nějakým způsobem velkou částí voličů a dá se respektovat, že jsou lidé, kteří mu fandí stále a vidí ho jako hrdinu, i když třeba nic hrdinského neudělal, pořád jen strkal hlavu do písku, když šlo do tuhého. 

 

Neuměl vyřešit jedinou situaci, všechno, naprosto všechno jen ztěžoval a kazil. Když se podíváme na kovid, jak rozděloval společnost či na válku v Ukrajině, na níž nese svou aktivní vinu, protože taky lezl tam, kde ho nikdo nechtěl a cítil se být přítelem prezidenta, který stejně naši zemi prohlásil za nejvíce nepřátelskou Rusku. 

 

Myslím, že žádnému vládci na světě nevyvěsili místo vlajky trenýrky a málokterý vládce dopustí, aby jeho vyznamenání byla bezcenná, která se jednoduše dají vracet, když se prezident nechová dobře či si snad žádný vládce, minimálně z těch, které známe z pohádek, nedovolí rušit vlastní "královské slovo" a někomu, komu vyznamenání slíbí, ho zas nevydá.

 

Za uplynulých 10 let bylo ve světě mnoho ne dobrých panovníků. Světová historie pamatuje také hodně špatných vládců či krutovládců. I Bible pamatuje naprosto otřesné vládce. Ale ať se podívám, kam chci, žádný nebyl tak otřesný jako náš končící Zeman. Dělal si, co chtěl a ukazoval všem posměšně, že může. Ano, mohl, ale nic nedokázal, všechno zkazil.

 

Jen se teď mnozí těší na nového, od kterého nemusí moc čekat, jen snad to, aby to byl prezident, který vrátí svému úřadu čestné místo, které mu náleží. O Zemanovi se raději ani nemluví, přestože ještě několik hodin v tuto chvíli (vydání článku) bude náš prezident.

 

Odcházející Zeman, ať se má dobře a ať je o něj pečováno. Nikdy jsem mu nedal svůj hlas, nikdy jsem k němu nevzhlížel a na rozdíl od svých předchůdců, už málokde visel jeho obraz na znamení muže, který stojí za naším národem. Nevím, jestli nový prezident bude viset na čestných místech. Možná kvůli zrůdnosti svého předchůdce by to ještě ani nebylo moc dobré.

 

Pořád ještě se mi vybavuje hodina náboženství v Partutovicích v r. 2013, když ve třídě instalovali obraz nového prezidenta Zemana. Učili jsme se s prvňáky a druháky, i s jejich paní učitelkou, která uměla hrát na kytaru jednu ukazovací písničku. Ve chvíli, kdy jsem ukazoval nahoru, vypukli žáčci v smích. Nechápal jsem, co se s nimi děje, až mi ukázali, kam jsem to ukazoval: visel tam pověstně vyfocený prezident Zeman jako ten, který se těší, až bude mít moc. Nevisel tam moc dlouho...

 

Nechci tím ukazovat na to, že bych si snad nevšímal obrazu prezidenta. Husáka si pamatuji dosud, provázel mě velkou část základní školy a před tím i školy mateřské (tu vlastně celou). Moc dobře jsme věděli, kdo a proč tam visí. Když visel Havel, visela osobnost, ke které jsme vzhlíželi a to obzvláště po revoluci. 

 

Když visel Klaus, to už moc nevím, protože v té době jsem nechodil do školy, až během jeho volebního období jsem začal učit náboženství a také studovat teologii, ale tam visel náš arcibiskup Jan a papež tehdy ještě Benedikt XVI., později František.

 

A věděl jsem vždycky, kde prezident visí a o něm (o Klausovi) se ještě dalo hovořit, že tam visí někdo, kdo nás nějakým způsobem podle svých možností reprezentuje, i když se vším euroskepticismem, co k němu patřilo. Ale byl to prezident, který držel čest úřadu a společnost pohromadě.

 

Zeman se od počátku snažil rozdělovat společnost, jak jen to šlo. Vždyť který prezident by si vzal za poslání svrhnout vládu či vyhnat lidi? Chtěl ve své funkci ukazovat výhradně na sebe a možná i provokacemi jako malé dítě si tu pozornost nějak získávat. Ovšem malé dítě, když zlobí, víme, jak na to. Když zlobí prezident, tak dělá národu ostudu, nic jiného. 

 

No a prezidentova neschopnost se ukazovala vlastně i na církevní půdě. Vlastně jako jediný polistopadový prezident nebyl schopný účinně pozvat papeže. Možná i proto, že papeži předepisoval program, co má tady dělat pro zvětšení jeho lesku. Jinak těžko říci, proč papež František několikrát navštívil Polsko, nedávno Slovensko, což prezidentka Čaputová zvládla v krátkém čase, chystá se i do Maďarska, kde už vlastně na chvíli byl před návštěvou Slovenska a naše krásná země, země sv. Cyrila a Metoděje, že by nebyla atraktivní pro tak vzácnou návštěvu?

 

Ale to jen zbytečně jdu od nejvyšších pater. Stačí ukázat jeho postoj, když proběhla repatriace ostatků kardinála Berana a Zeman se místo toho rozhodl účastnit sjezdu KSČM. To se přehlédnout rozhodně nedalo. Když byl pohřeb kardinála Vlka, hradní kancelář se vyjádřila jen věncem. Když byla národní pouť do Říma k výročí svatořečení sv. Anežky České, nestálo panu prezidentu za to se toho účastnit a tak by se mohlo pokračovat dál. 

 

KSČM už naštěstí není součástí parlamentu ČR, tak to jen k ovoci. To, že potupil vlastní stranu, která výhradně vinou jeho prezidentského úřadu začala výrazně upadat a potom upadali i Zemanovci, z nichž měl prezident jistou část své kanceláře, která pracovala naprosto otřesně jako doupě lupičů a nakonec i jeho favorit, kterým si mohl určit nástupce, volby nevyhrál a chudák prezident se musel smířit s tím, že vyhrál někdo, koho nevolil, pak ho ani na hrad nepozval, to ukazuje na vrcholy jeho prezidentské neschopnosti.

 

To, že prezident Zeman, jak může, nadává na lidi kolem sebe, ke kterým by měl mít úctu, to je vlastně odkaz jeho prezidentského úřadu, který jen a jen nadával a vyzvedával sám sebe. To, jak se zhodnotil, ať ho to těší, ale jako prezident nemá nic, čím by obohatil naši tak rychle zchudlou zemi. 

 

Asi to není radostná bilance, ale tak vidím muže, ke kterému bych měl shlížet a ne jím pohrdat. Nepohrdám jím, mám ho rád, ale žádný dobrý příklad k následování mi nedal.

 

Na každém člověku je něco dobrého a když bych se s Ním bavil u kafe, musel bych něco hezkého najít a asi bych to i našel, kdyby k tomu mělo dojít, ale jistě nedojde, protože na to jsem moc malý pán.

 

Tak to jen takové malé shrnutí. Nicméně prý podle ústavy máme tři prezidenty, jen jeden bude v úřadě, ale modlit se můžeme za všechny, i za Zemana.

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 181×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio