Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Budou křtiny

V Zubří se zatím pravidelně někdo z dospělých připravuje na křest o Veliké noci. Letošní rok nebude výjimkou a pro následující Velikonoce už přichází další zájemci. To je vždy velmi povzbuzující. 

 

Všeobecně tady v Zubří je co chvíla nějaká ta příprava na křest malých dětí či na manželství. To je taky velká radost církve a pro mě taky radost, když se jako katecheta mohu u toho ochomýtnout. 

 

Někdy se také stává, i loni to bylo v sousední Vidči, že mezi dětmi, které se připravují na první svaté přijímání, je sem tam někdo ještě nepokřtěný. Je to jev méně častý, ale o to větší radost je vidět na dítěti, které čeká před prvním svatým přijímáním ještě křest. Kromě loňského křtu ve Vidči jsem byl toho svědkem ještě několikrát před tím, třeba ve Stříteži nad Ludinou či v Potštátě. Jako katecheta smím být této radosti velmi blízko.

 

Letos tak bude v Zubří. Takže kromě mnoha chystaných křtů malých dětí bude i křest dospělé a také křest žačky, která se připravuje k prvnímu svatému přijímání a navíc ještě i jejich sourozenců a já tomu smím být ještě blíž. Mám si připravit a rád si připravím i katecheze, které budou této slavnosti předcházet.

 

Trochu mě zklamalo, že naše drahé katechetické centrum s tím moc nepočítá, že by se to mohlo dít, takže oficiální materiály podle sdělení a prozkoumání webových stránek zřejmě nejsou, ale prý to zvládneme, vždyť se to konec konců učí všechno v té třetí třídě. Učí se to však k prvnímu svatému přijímání, ale ne ke křtu. Možná to s těmi materiály ve skutečnosti tak hrozné nebude, ale v každém případě to chybí v běžné dostupnosti.

 

A křest je přece základ, na kterém se má stavět.

 

A tak podobně, jako katechumeni v době postní před křtem procházejí skrutiniemi, něčím podobným by bylo třeba, aby procházely také děti, které se připravují na křest asi stejnou dobu jako dospělí katechumeni. Měli by zakusit, že se s jejich životem stane něco velikého, že mají tu čest na vlastní kůži zakusit, že křtem jsou přijati do rodiny Božích dětí a že budou v církvi doma. 

 

Otec Pavel tak naplánoval 8 katechezí podle Uvedení do křesťanského života. Program je to velmi bohatý a už teď se těším, jak budeme společně pronikat do tajemství křesťanského vyznání víry, modlitby Páně a křesťanského způsobu života. Pilířem těch katechezí budou texty Písma, která katechumeni vyslechnou ve skrutiniích a také předání symbolů Písmo, Otče náš, Věřím v Boha.

 

Pro katechetu je radost, když může předávat víru a ještě větší, když vidí ovoce, nicméně vidět ovoce není žádná samozřejmost, ale dar. 

Zobrazeno 300×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

A byly křtiny, za týden pak první svaté přijímání. Poslední setkání před křtinami měla už nyní nová křesťanka se svými spolužačkami a vyráběli si svíčky a růženec. Při těch svíčkách jsme si zopakovali všechna ta doprovodná, viditelná znamení, která se při křtu předávají, tedy voda, olej, křestní roucho a svíce, při růženci si vysvětlili růženec a pan farář jim ho požehnal. Avšak nejvíc mě oslovilo, když velká část spolužáků svou spolužačku podpořili i účastí na jejím křtu.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio