Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Oblíbená volební kalkulačka

12. 12. 2022 12:12

No, ještě to není ta pořádná. Najít dobrou volební kalkulačku tak dlouho před volbama, to dá trochu práce. Nicméně jedna ze služeb mé oblíbené volební kalkulačky je, aby mě utvrdila v mém názoru. A tak hned na začátku zjišťuji několik podnětných věcí. 

 

Samozřejmě, zkoumám velmi poctivě i jiná vodítka k volbě a mé volební požadavky se příliš nepřesunují. Tvrzení, že prezident je muž, je vzhledem k aktuálnímu stavu společnosti naprosto uspokojivé, protože na základě volební pravděpodobnosti zřejmě ještě nejsme schopni opaku.

 

Tak dál tu zkopíruju výsledek a potom to budu komentovat ještě stručně dále.

 


Shodné odpovědi

 

Tak jen pro konkrétnost, ta provizorní kalkulačka je tady: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/prezidentsky-volebni-kviz/r~ac24ce446f3111edbc030cc47ab5f122/

 

Pak tedy měl jsem vůči prvnímu kandidátovi, který mě vyšel, tedy s panem doktorem Markem Hilšerem 23 shod, s panem Pavlem Fišerem 21 shod a s dalšími až po pana profesora Tomáše Zímu 18 shod, dále pak 16 a 14 shodných odpovědí - co do mých názorů.

 

Co se týče mé představy funkce pana prezidenta, kterou současný prezident zcela trestuhodně a nedůstojně, naprosto bezprecedentně, znevážil natolik, že je mi v podstatě jedno, kdo zastane úřad prezidenta (a to dokonce vč. Ing. Andreje Babiše), k volbám s radostí půjdu a volit budu podle svých běžných požedavků, protože hůř už být nemůže.

 

To, co je malým písmem, není radno číst, jsou to jen osobní poznámky, ale pokud to někdo čte, prosím, ať mě neobviňuje z nějakých extrémistických názorů, pokládám se za normálního občana a klidně pana prezidenta, který už dlouho prezidentem nebude, bych bez výčitek přijal a nekonfliktně se s ním pobavil, ale prostě a jasně, nikoho horšího jsme do té funkce zvolit nemohli a to nám budiž ponaučením.

 

Ano, nemůže být hůř, bereme-li v potaz, že máme v současnosti prezidenta vlastizrádce a válečného zločince, který až do poslední chvíle zcela nesmyslně a informován o své zvrhlosti kolaboroval s prezidentem Vladimírem Putinem a ze své chyby nevyvodil vůbec žádnou politickou odpovědnost, přičemž jediná odpovědnost, kterou měl vyvodit byla z minuty na minutu a okamžitě odsoudit svůj postoj a v té samé minutě se vzdát prezidentské moci, protože v naší novodobé historii, ale i v jakékoli naší i světové historii jsme neměli vládce, který by tak otevřeně podporoval genocidu a ještě tím samým státem nechal vlastní zemi osočovat jako nepřátelskou a otevřeně podpořil terorismus na našem území. 

 

Vlastně neexistuje nic, co by pan soudruh prezident ve své funkci udělal správně a pokud je něco takového, on na tom v žádném případě nenese žádné zásluhy, ba se dá říci, že cokoli dobrého a prospěšného pro naši zemi bylo učiněno ještě ztěžoval a komplikoval, asi tak, nicméně nechci se stavět do role vraha, který svého bratra zabil ve svém srdci. Jako na člověku na něm určitě něco dobrého bude, ale jako prezident a politik zklamal v každé své myšlence, slovu i skutku, takže když by ve funkci prezidenta bylo embryo, bylo to těch 10 let jedno, ba by to možná bylo pro naší zemi lepší.

 

Budiž tedy současnému prezidentovi, který už to má "za pár", jemuž jsem nikdy v životě nedal žádný hlas na žádné úrovni politického spektra, za to dostatečným, ba zcela vynikajícím, vyznamenáním, že může zůstat ve své prezidentské funkci až do konce a po jejím složení se mu dostane potřebné pomoci jako člověku s chatrným zdravím, který si zaslouží náležitou lékařskou a odbornou péči, ba dokonce i veškeré renty, které s prezidentským úřadem souvisí, ovšem raději, aby už zůstal v nějakém ústraní, kde se mu dostane vše k důstojnému prožití stáří.

 

Moje představy jsou svým způsobem biblické, ale co jsem popsal výše (a pro jistotu také male, je třeba to brát střízlivěji), rozhodně biblické není, takže biblicky řečeno, mám na prezidenta stejné požadavky jako apoštol Pavel na biskupa: Muž, jen jednou ženatý, vzorový římský katolík...

 

Po pravdě řečeno, asi skutečně nejsympatičtější je mi ten, který mi vyšel, ale je v rozporu s pro mě podstatnějšími požadavky mnou nastaveného "morálního kodexu" a hlavně, jeho možná pravděpodobnost volby je nižší, než jsou moje představy a k mým požadavkům také pravděpodobnost úspěšné volby patří. Jednou už si vlastně prošel tím, že poctivě nasbíral podpisy občanů pod svou kandidaturu, teď kandiduje s podporou parlamentní, což se dá v tomto případě respektovat a je také výborné, že jako senátor odvádí velmi dobrou práci.

 

Ovšem i k tomu, o jehož volbě uvažuji, mám velice vážné výhrady, které jsou na pokraji zvolení, sic jsem schopný ho klidně i 2x zvolit, tedy v prvním a druhém kole. Bylo by trapné mu vyčítat jeho vyjadřování k homosexuální menšině, které sice upravil, ale už mu to těžko někdo odpáře. Sice jeho program zní jako velkolepá nabídka, ale jeho přehnané vychloubání a s tím další související záležitosti, se mě nelíbili už v posledních prezidentských volbách, proto jsem si řekl, že má čas do příštích voleb a reději jsem volil pana profesora Jiřího Drahoše. 

 

Nicméně vyhledávám jeho rozhovory a s velkou pravděpodobností mu skutečně dám svůj hlas, protože s jeho názory, obzvláště s tím, že náš současný prezident poskvrnil prezidentský úřad porušováním ústavy, neřízenými střelami, výhodami ke svým známým, podezřelým udělováním milostí, kterých chtěl původně udělovat málo a ve vážných věcech a s trestuhodnou důvěrou vůči Putinovi a zločinům Ruské federace proti naší zemi a mnoho by se toho dalo ještě vyjmenovat, tedy s názory pana kandidáta Pavla Fishera souhlasím a navíc mám rád ryby. 

 

Ještě je škoda, že pan Fischer sice komunikuje s občany, ale podporu své kandidatury v obou případech hledal na úrovni parlamentu a já v přímé volbě jsem zatím volil jen ty, kteří měli nasbírané podpisy s výjimkou pana knížete Karla Schwarzenberga, který měl tuším podporu také parlamentní. V Senátu však vykonává svou práci dobře, takže asi další výjimku udělám.

 

Paní prezidentka je vzdálená mému slovníku, mám co dělat s tím, abych porozumněl rozhodnutí slovenských voličů, byť prezidentka Čaputová velice důstojně a dobře zastává svůj úřad, dokonce i papeže účinně pozvala, o čemž si náš prezident ani nesnil nebo jeho pozvání papeže vycházelo pro nás velmi trapně a z naší země udělal nedůvěryhodného spojence (Povinností prezidenta po listopadu 1989 je také účinně pozvat papeže tak, aby navštívil naši zemi  alespoň 1x). Ale přesto stále jsem přesvědčen, že si česká společnost není schopná zvolit prezidentku. 

 

Pakliže ano, což zajisté připustit lze, pak v 2. kole, bude-li stát proti většímu zlu, jsem schopen jí dat hlas, vždyť už jsem jednou "prezidentku" volil, ovšem s velkým zklamáním i co do pravděpodobnosti zvolení. Za normálních okolností nevím, proč bych měl teď marnit svůj voličský hlas. 

 

Omlouvám se tak ženám, které vydávají svůj um v dobré víře, že dostanou nějakou šanci být zvoleni a že chtějí dát naší zemi reálnou naději, tím více, že v Evropě prezidentek také přibývá, takže možná ta doba i nadejde či v USA mají po prvé v historii víceprezidentku, takže šance existují. 

 

Zatím tu šanci však u nás nevidím jako reálnou, byť se paní kandidátka Dana Nerudová umístila v mém žebříčku na čestném třetím místě (je přece jen mladší, nežli já, takže má ještě čas) a o dvě otázky méně jsem se shodl u paní kandidátky Denisy Rohanové, o které jsem nevěděl vůbec nic. Po zjištění však si myslím, že by neměla figurovat vůbec na listině kandidátů, protože její podpisy jsou podpisy poslanců, převážně nedemokratických, kteří pro další působení nedostali důvěru voličů a tak spíše měla raději ptát se aktuálních či se ptát, jak to vidí občané, takže tato je pro mě nevolitelná a vlastně taky nepravděpodobná. 

 

Velice si vážím toho, že paní Danuše Nerudová se rozhodla pro setkání s lidmi a sběr podpisů.

 

Asi v tom všem se nějak postrádá nějaký ten program, nicméně pravomoci prezidenta ČR nejsou zas až tak veliké, v současné době vlastně ani nevíme, kdo nám ve skutečnosti dělá osobu prezidenta, zcela vážně pochybuji, že Ing. Miloš Zeman, který omylem byl demokraticky zvolen. 

 

V každém případě, bude-li zvolen někdo z kandidátů, komu dám svůj hlas, budu se radovat ze svého volebního úspěchu a všechno mu projde, bude-li zvolen někdo jiný, pak bude muset se snažit, jak bude moci a bude-li ve svém úřadu alespoň slušný, budu rád respektovat svůj volební neúspěch, v opačném případě to bude další volební období, kdy ČR sice vydrží, ale ztrácí, jak USA za Trampa, přičemž Tramp byl dobrým prezidentem na rozdíl od současného našeho.

 

Co se týče pana generála Petra Pavla, byl to první vážný kandidát, o kterém jsem přemýšlel kvůli výhradám, které mám k svému favoritovi, nicméně výhrady vůči panu generálovi jsou vážnější, nakolik vidím, že upřímně lituje své komunistické minulosti. Když však vládne generál jako vrchní velitel ozbrojených sil, v současné válečné situaci, mohl by i hodně pomoci, ale kdo ví, zda by národ nezůstal tak ve skutečnosti bez prezidenta nebo zda by si prezident neplnil jen tuto jednu složku své prezidentské moci, protože jich má mnohem více. Na místě generála bude zcela vynikající a potřebný, ale potřebujeme mít i prezidenta, který s generálem bude dobře spolupracovat. Dostane-li se do druhého kola, jakože to média vidí jako pravděpodobné, pak zajisté zvolím toho či tu, která bude menším zlem či spíše větším dobrem.

 

Pan Josef Středula, po všech těch malých písmenech, které se patrně nečetly, je jasně diskvalifikovaný už tím, že ho označil současný prezident, že by měl být k úřadu přemluven. Měl se tomu nařčení aktivně bránit. Za odbory fungoval dobře, jako prezident by však mohl být stejnou katastrofou pro zemi jako ten, který ho označil za svého možného nástupce, takže víc komentovat není třeba. Jen ještě, že jeho pojišťování si místa prostřednictvím podpisů členů parlamentu, mi přijde docela zbabělé - buď měl dostatek důvěry od občanů, kteří mu přislíbili hlas nebo neměl kandidovat.

 

Pan profesor Tomáš Zíma by byl pro mě asi dost málo politický, když profesoru Jiřímu Drahošovi se vyčítalo, že je z akademického prostředí. Asi by nemusel být špatný kandidát, ale preference má nízké a já už bych jen zmarnil svůj voličský hlas, jinak proti němu osobně nic nemám ani dobrého, ani špatného.

 

A zbývá jen Jaroslav Bašta, který je diskvalifikován už jen tím, že dostal podpisy jen svých stranických příznivců a byť může mít zásluhy o Chartu 77, jak říká jeho strana, sešel z dobré politické cesty a dal se k politickému zločinu extrémistické politické strany, která je ochotna připustit, že i skutečné válečné zločiny, historicky prokázané, byly zcela vážně zpochybňovány, tak taková strana, vč. všech těch politiků by měla být zrušena a tací politici doživotně diskvalifikování pro jakoukoliv politickou práci. Žádný extrémismus nelze nijak podporovat, to je trestné i podle českých zákonů. Omluva za omyly tohoto druhu je zcela nedostatečná, takový omyl se nikdy nesmí stát a pokud se stane, musí strana, vč. jejich kandidátů nést za to politickou odpovědnost a přestat existovat tak, jak byla před dlouhým časem zrušena Dělnická strana.

 

V každém případě vidím jako důležité jedno: Aby i prezidentské volby byly v Božích rukou. Dá-li Bůh, budeme mít dobrého prezidenta. Avšak musíme přijmout na základě vlastní volby i možnost, že dobrý prezident nebude, ostatně to si teď už skoro 10 let zažíváme naplno.

 

Zobrazeno 484×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Jo, a co se týče vánočního projevu soudruha prezidenta, tak katastrofálnější už být nemůže a směšnější taky ne. Vyzdvihovat svou práci v politice, ona samochvála, byla naprosto trapná, nedokázal nic z toho, co řekl, naopak všude tam, kde viděl své zásluhy byl horší, než slon v porcelánu, vždyť ani v tom projevu si neodpustil šlapání po těch, kteří mu znepříjemňovali život a dokonce je prohlásil za nuly. Jsou-li tedy jmenovaní "nulami", pak on sám je ztrátou hlubší, než i ten největší schodek státního rozpočtu, za který je pochopitelně jako prezident také odpovědný.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Tak konečně se ta kalkulačka umoudřila a už nemoří s Rohanovou. Hilšer i Fišer zůstávají ve stejné shodě 27 a 26, také Středula oxiduje s 25 shodami, Karel Diviš se dostal za Středulu s 24, které má také Nerudová a Pavel a 22 má Zíma, Bašta 18 a poslední konečně Ing. Andrej Babiš s pouhými 12, což nikdo tak nízkou shodu neměl, ale moje pořadí je určeno už výš, klasická volební kalkulačka se ještě připravuje.

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio