Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

O farním dni - že by do novin?

Tak jsem dnes vyťukal doufám, že seriózní článek, když jsem byl o to požádán. Je zajímavé, že na podkladu emotivně okamžitě napsaných zpráv, jsem velmi rychle, během několika minut, a to nebylo stylem kopie a vklad, sesmolil tento zatím neupravený výklad:

 

Farnost Zubří uspořádala jako každoročně farní den

 

První srpnová sobota se stala již tradicí, že farníci zvou všechny na farní zahradu ke společnému posezení, tedy k farnímu dni pro všechny. 

 

Letos to nebyla jen tak obyčejná sobota, protože katolíci si toho dne na celém světě připomínali svátek Proměnění Páně a tak se zuberská farnost rozhodla tuto krásnou chvíli, kterou prožili apoštolové s Ježíšem na hoře Tábor alespoň tak trochu napodobit, a tak ten letošní farní den započal po krátkém proslovu pan farář, otec Pavel Hödl a novopečený (resp. nově vysvěcený) jáhen, taky otec rodiny, Martin Svák požehnal nově pořízený stan, který farnost pro tyto účely letos pořídila.

 

Před tím již od brzkého rána byly velké přípravy, aby odpoledne všechno fungovalo, jak mělo. Farníci byli dární, takže jídla i pití bylo dost a k tomu skvělá kapela Zubřanka a naši zpěváci, kteří často obohacují svým uměním bohoslužby v kostele, se s nimi střídali při hře na nástroje spíše brnkací.

 

Celé odpoledne tak se hrálo a zpívalo, ale také povídalo a sportovalo. Vždyť hned vedle fary je krásné hřiště a nad hřištěm byl skákací hrad, krásný žlutomodrý, který byl po celou dobu v obležení dětí. V obležení dětí byla i fara, kde se malovaly obličeje podle poslední módy. 

 

Pro mě osobně bylo velkým přínosem, že jsem stíhal každého příchozího alespoň pozdravit či s mnohými dalšími prohodit pár slov. 

 

Velmi lákavé byly i masité pokrmy, které připravoval průběžně jeden velmi zkušený kuchař. Dobrého pití bylo též zapotřebí, ale protože jsme na faře, a nejen proto, ale i pro vlastní zdraví bylo vhodné udržet dobrou kulturu setkání, tak to nikdo nemohl přehnat s množstvím alkoholického opojení. Farní den pak ukončila modlitba při zvonění zvonů na Anděl Páně.

 

Počasí se z počátku zdálo, že nepřálo, ale nakonec to bylo tak akorát, ani zima, ani vedro. Venku plálo ohniště, u kterého jsem se ne jednou byl ohřát. Lidí přibývalo postupně a dá se říci, že se vystřídalo na 200 návštěvníků, ale přiznám se, že jsem to nepočítal, protože při tom všem procházení jsem na počítání ani nepomyslel. Jen tak mimochodem, TV Beskyd o tom natočila docela slušnou reportáž.

 

Farní den má také své sponzory, také jim a všem farníkům patří velký dík za to, že jsme se mohli takto v dobrém sejít a udělat si takový „den dobré vůle.“ Kromě farního dne se toho v Zuberské farnosti děje docela hodně, tak se nemusíte bát otevřít dveře a k nám se podívat. A my se na vás budeme těšit.

 

Vojtěch Hýbl, pastorační pomocník ve farnosti

V Zubří 8.9.2022

 

https://www.farnostzubri.cz/galerie/farni-den-6-8-2022/

 

Pozn. V vtelevizi jsem slavný, že je mě jen půlka těla. Nicméně ona reportáž mi byla také skvělou inspirací. 

 

 

To nevyhrožuje, ale žehná!
Zobrazeno 383×

Komentáře

jago

Našel jsem na TV Beskyd jinou reportáž z června a tam jsi vidět pěkně z anfasu. Pěkná cihlová kaple, i bochte byly i vaječinka. Jojo a dušička pookřála. https://www.tvbeskyd.cz/na-starem-zubri-usporadali-pout-k-duchu-svatemu/

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ahoj Kubo, díky za správné odkazy, však někdy zavítej.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Tak už je to i v zuberských novinách, samozřejmě po opravách, s. 12 a 13: https://www.mesto-zubri.cz/zuberske-noviny/zari-2022

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio