Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Kaple Panny Marie v Kostnici

Červen je docela perný měsíc. Má spoustu pozvánek. Loni jsem začal práci kustoda v Kostnici v Rožnově, zkušenosti s tím jsou krásné a proto i letos jsem využil oné příležitosti. Poučen však loňským rokem, nezačínám v červnu, ale raději až v červenci. Kustodů taky přibylo a tak se těším, že ta letošní sezóna bude trochu odpočinkovější.

 

Loni byly 2 výstavy a připravoval jsem se na 2 zkoušky, které jsem nutně potřeboval absolvovat. Být kustodem je také vynikající příležitost věnovat se studiu při práci.

 

Letos mě čeká jedna zkouška, na kterou se těším - z ekumenického a mezináboženského dialogu a snad, dá-li Pán a příznivé okolnosti, budu ji mít už za sebou, takže v tom čase budu zřejmě pracovat na diplomové práci, ale tu si do Kostnice zřejmě nepotáhnu.

 

Výstavy budou 3 - ta první otevřená včera - opět bude připomínat kapli, tentokrát kapli Panny Marie. Autor - řezbář a restaurátor Jiří Kobr vystavuje své práce v sakrálních prostorech a má skutečně sakrální témata. Tak v Kostnici kromě křížové cesty bude k vidění v různém ztvárnění Panna Maria s Ježíšem, křížová cesta i poslední večeře.

 

V rámci této výstavy budu pouze na jejím konci, takže jako kustod podle rozpisu služeb vstoupím do té kaple jen 2x a pak bude výstava vystřídána za jinou.

 

Musím říci, nevím, zda už jsem to tu psal, že na vernisáži jsem byl po prvé loni, když se otvírala výstava v Kostnici - Petr Štěpán se svým Credo, ještě i dnes bych tím dokázal provést a musím říci, že mě ten obřad (má to jistý charakter obřadu) docela z těch civilních obřadů začíná bavit.

 

Při otevření výstavy se většinou dbá na živou hudební vložku a ta včerejší byla opravdu velmi kvalitní a působivá. Paní katechetka Alena je skutečně vynikající zpěvačka a při vernisáži užila i několik hudebních nástrojů, které teď nedokážu pojmenovat - navíc jsem spěchal pak ještě na mši svatou do Zubří, kde se sešly také děti, které brzy přistoupí k prvnímu svatému přijímání.

 

Když tak ještě odkaz na výstavu: https://www.tka.cz/program/2022/06/jiri-kobr-ta-ono-ten

Zobrazeno 386×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio