Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Svátek 200

Tak pro pořádek, dnes, když to píšu, je svátek učitelů, protože se slaví, jak nám říkali "Učitel národů" Jan Amos Komenský, který podle katolické tradice se stát svatým nemůže, protože jaksi zastával Jednotu Bratrskou, která byla ještě před myšlenkou tak významné ekumeny, jak máme dnes, a když Habsburkové vyhlásili "Koho panství, toho náboženství", tak musel pryč.

 

Možná, kdyby žil v dnešní době a teprve rozjížděl nějakou školu hrou, už bychom na něj koukali po ekumenické stránce trochu jinak.

 

Vůbec jsem si ani neuvědomil, že učitelé mají svátek a děti v náboženství mi to taky zapomněly říct, asi se to moc neslaví, protože ani v médiích jsem nezaznamenal výraznější připomínku tohoto významného muže, který by si zajisté zasloužil, abych o něm i jako katecheta věděl trochu víc, tím více, že pocházím ze Zábřeha, který je s ním taky nějak spojen, ale vzhledem k tomu, že jsem nestudoval jeho životopis ani nebyl student JAKUB (Gymnázium Jana Amose Komenského Uherský Brod), byl jsem i v Nivnici, když jsem studoval v Luhačovicích, ale z životopisných údajů tohoto významného muže vím zpaměti velmi málo a to i přes to, že jako knihkupec jsem se o něm musel učit docela dost, ale to není předmětem tohoto spisku, abych tu trolil možná kusé vědomosti o něm, ale přece jen nejméně století a významná díla bych dohromady určitě dal, ale ne tady a teď, ač místo tohoto trapného odstavce tu to mohlo všechno ve vší stručnosti být, ale není, protože tu chci mít něco jiného, jak se snažím po celý odstavec vysvětlit.

 

Každopádně, když slaví mí synovci či neteře, tak ona bankovka, na které je vymalován právě tento Učitel národů, je pro ně velmi praktickým dárkem, i když už pomalu se jich přestávám ptát na životopis J. A. Komského a začínám často další level B. Němcové a se současnou inflací možná ještě nastuduji Palackého, ale předjímám současným politikům, že doufám a věřím, že za podobným účelem nebudu muset oprášit Destinovou nebo dokonce Masaryka. 

 

V případě, který snad opravdu nehrozí, v což vřele doufám, že na 10 000 bankovku nenamalují prezidenta Miloše Zemana, ač při jeho moudrosti stáří bych se tomu ani moc nedivil, když by to sám pan soudruh prezident nejen navrhl, ale i požadoval. Naše měna ani naše země není na tom tak špatně, že by snad musela o něčem takovém vůbec uvažovat. Možná, kdyby vrátili haléře, ale to by nestálo za řeč, protože za ty se nic koupit nedá.

 

Tak tedy dnes má svátek bankovka nominální hodnoty 200Kč, protože je na ní obrázek dnešního příkladu J.A. Komenského. Myslím, že i jako katolíci bychom si z tohoto učitele, který určitě učil i náboženství, mohli vzít mnoho krásných příkladů.

 

Žel Jana Amose Komenského ani jiné významné nekatolické osobnosti nemáme v osnovách výuky náboženství, což je tak trochu škoda, že to za nás musí ve vyšších ročnících suplovat dějepisný obor, který to pak často hraje proti katolické církvi, protože hlavní hrdina je nekatolický a katolická církev ho buď upálila, jako Jana Husa nebo vyhnala, což úplně neodráží pravdu, protože každá mince (i bankovka) má dvě strany.

 

Zrovna dnes jsem milé děti poučoval o tom, že Ježíš uzdravuje a to nejen tělo, ale i duši.

 

Moji drazí prvňáci si mohli vyzkoušet roli slepce a vždycky si museli uvědomit, že ten uzdravený musel mít víru, že ho Ježíš uzdraví. S druháky jsem zase probral uzdraveného ochrnutého. I u nich jsem se snažil o názorný příklad, ale nakonec jsem musel "školu hrou" na chvíli opustit a říci jim nejdříve ten příběh a teprve potom je do toho příběhu přitáhnout hrou, ve které se měli naučit ptát se na potřeby druhého a posléze mu také nějak konkrétně pomoci. 

 

Ostatně i evangelium dnešního dne bylo zase o uzdravení, takže myšlenka uzdravení docela formovala den Jana Amose Komenského.

 

Jako katolíci teď v postní době moc svatých neslavíme. Nevím, zda by nestálo za to zvážit, že bychom oslavovali třeba i trochu liturgicky osobnosti, které formovaly k dobru jiné lidi i nás, i když svým způsobem to byli naši konkurenti. 

 

Možná bychom měli vědět, že snad nejpozději v nebi se potkáme, protože rozhodně nemůžeme být tací, abychom někomu nepřáli radostnou věčnost s Kristem. Tak o tom snad je ta moje krátká poznámka.

 

 

Zobrazeno 338×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio