Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

"Posledních 5 kroků a 1 kredit"

No, tak jsem velmi povzbuzen svým současným studentským stavem. 

 

Bohu díky za všechny vyučující, že mě pomalu formuji k "magorovi", "blbec" jsem už dost dlouho a to mě k postupu ještě nějakou dobu postačí. Doufám, že byl pochopen zcela nejapný pokus o vtip. Kdo čte z této rubriky, možná se víc dovtípí skutečnosti "od blbce k magorovi". Ale dost už té nejapné srandy.

 

Akademických titulů a lidí je nosící si vážím stejně jako běžných lidí bez titulu, ostatně ty tituly budou v nebi směšnější, než tady na zemi. Důležitější je, že každý čím dál více nabíráme zkušeností, tím více je naše poznávání radostí a potěšením a určitě se mnohem raději sbližuji k lidem, než k titulům a akademické tituly nosí lidé, velmi krásní a jistě moudří, tak proto ten předchozí odstavec je takový trapný.

 

Současný stav mého studia je zatím jako docela zpožděný. 

 

Ve mě jako studentovi případní studenti žádný vzor nehledejte. 

 

Moje kompetence jako budoucího magistra nebudou nějak moc větší - nebude ze mě kněz, jak si někteří myslí, ani jáhen ani jiný pastorační človíček, protože jak známo mnohým, církví placen nejsem a budoucnost tak ani nevidím, protože to musí taky vidět církev a ta ve mě často shledává potížistu, se kterým si neví rady.

 

Co se týče kreditů, mám jich v magisterské nadstavbě 119 po započtení semináře diplomové práce, minimum zisku je 120 a to musím překročit nutně. K tomu mě zbývá ještě 5 kroků:

 

  1. Dokončit Ekumenický a mezináboženský dialog - z toho zbývá kolokvium, na které není zatím zapsán termín.
  2. Dokončit Aktuální témata morální teologie - zapsán na termínu kolokvia, nastudovat!
  3. Získat další zápočet za seminář k diplomové práci - podstatně dál pokročit v diplomce!
  4. Odevzdat a obhájit diplomovou práci
  5. Přihlásit se a složit státnice z Dogmatiky a Morální teologie

Takto napsané to vypadá nádherně a jednoduše. Všechno to má svoje termíny a svým způsobem to vypadá nadějně.

 

Neznamená to, že mám teď málo práce, ale ani ne, že je to brnkačka. Prostě mám v sobě těžké vypětí a nevím, zda se mě to podaří dát tak pěkně dohromady, jak je to napsáno.

 

V každém případě se to pokusím stihnout a když se nepodaří, nebudu to lámat přes koleno, ale nejsou to pro mě lehké časy.

 

Teď už ale vím jistě, že se mi chce to dokončit a případně ještě nějak dál pokračovat, v čem bude třeba, ale na žádný doktorát se nechystám - na to mě studium bylo dost jinými okolnostmi dostatečně znechuceno, prostě na to mají jiní, já k tomu nejsem povolán. 

 

Pokud to nějakého akademika uráží (jako že už mi bylo vymlouváno, abych raději klidně zanechal studia, že mi to nikdo za zlé mít nebude - i takové jsou hlasy), tak je mi to moc líto, ale nemyslím to nijak urážlivě. Vážím si všech, kteří mají na vyšší studium.

 

Na druhé straně to, že asi budu magistr, neznamená, jak si to někteří myslí či vykládají, že budu "odborník" ani, jak jiní, že budu diletant - to ani nechci být. Co se týče kompetencí, tak mnozí předpokládají zcela správně, že by měly být jistě nějak vyšší, jak to bylo na jedné duchovní obnově, že "každý má mít víru podle svého vzdělání". 

 

Takže počítám s tím, že bych měl mít víru jako magistr teologie!

 

A s tím se někdy obávám, že mě víra opouští, že tápám v temnotách. Ale to nehodlám více rozebírat, k tomu není tento článek dostatečně kompetentní.

 

Mimochodem, jsou i tací, kteří si o své odbornosti myslí trochu více a dovolují si mě vytyčovat kompetence. Aniž bych chtěl urážet jejich upřímnou snahu činit dobře a rozvíjet církev, musím se snažit více o pokoru a trpělivost a sám jim nehodlám vyčítat drobnosti. Prostě, vidí-li mě někdo jako neužitečného a problematického, není potřeba se nad tím zlobit, zbytečně se tak hřeší.

 

 


 

 

Dnes jsem v Olomouci opět přijal roli kmotra u křtu na Bílou sobotu. Uvědomil jsem si, že letošní křtěnci budou mít stejné datum křtu jako papež Benedikt XVI., vč. Bílé soboty. Byla to pro mě krásná chvíle, kdy opět po týdnu, protože před týdnem bylo biřmování, u kterého jsem byl také kmotrem, jsem nad dalším mohl podržet pravici a doprovodit ho touto postní dobou ke svatému křtu.

 

Zobrazeno 340×

Komentáře

dromedar

Ach tak.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Tak aktuální témata morálky odhalila moji nemorálnost, ale kolokvium dopadlo dobře hlavně díky vyučujícímu.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio