Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Lednoví svatí

18. 12. 2021 16:00

Leden

 

1. 1. Matka Boží, Panna Maria

To je jeden ze dvou zasvěcených svátků, kdy jako katolíci máme být na mši svaté a zachovat sváteční klid. Matka Boží, Panna Maria si tuto úctu zaslouží. Že Ježíš je pravý Bůh a pravý člověk, na tom se shodnul koncil v Niceji 325, Maria, že je Matkou Boží potvrdil koncil v Efesu 431. Je to nejkrásnější titul Panny Marie. Tento den je 8. po Narození Páně, vrcholí tak oktáv a dříve se slavilo Obřezání Páně nebo také Nejsvětější Jméno Ježíš, které je nově v kalendáři o dva dny později jako nezávazná památka. (vlastní uspořádaný z dalších zdrojů)

 

2.1. Sv. Bazil a Řehoř

Sv. Bazil veliký (330) a Řehoř Naziánský jsou velkými učiteli církve, které měli v oblibě též sv. Cyril s Metodějem. Bazil byl tedy původně poustevník, který na křesťanském východě založil pravidla mnišského života, kterým se řídí dodnes, po účasti na konstantinopolských synodách se stal knězem a následně biskupem v Cesareji. Řehoř z Naziánzu se narodil ve stejném roce jako Basil. Mnoho cestoval, aby nabyl vzdělání. Svého přítele Basila následoval do samoty, ale byl určen za kněze a biskupa. Vynikal učeností a výmluvností. Roku 381 byl zvolen konstantinopolským patriarchou. Oba potírali Ariánské bludy a napsali mnoho spisů. (vlastní + Catholica)

 

Basil je mužské křestní jméno řeckého původu. Další variantou jména je Bazil. Je odvozené od slova basileios a vykládá se jako „královský“. V ruské podobě ho známé jako Vasil. (wikipedie)

 

Řehoř je mužským křestním jménem původem z řečtiny. Má základ v řeckém jménu Grégorius. Jméno je odvozeno od řeckého slova „grégoros” s významem „bdělý” nebo „ostražitý”. (svátky - centrum)

 

3. 1. Nejsvětější Jméno Ježíš

Ježíšovo jméno je božské. Bůh ho Marii oznámil prostřednictvím archanděla Gabriela: A dáš mu jméno Ježíš (Lk 1, 31). Ježíš je jméno, které je nad každé jiné jméno (Flp 2, 9) a jedině v tomto jménu lze dosáhnout spásy: Není pod nebem jiného jména, daného lidem, ve kterém bychom měli být spaseni (Sk 4, 23). Toto slavné jméno Duch Svatý přirovnává k oleji: Jako olej rozlitý je tvé jméno (Pís 1, 3). Svatý Bernard vysvětluje, že olej je světlo, pokrm i lék, a proto jméno Ježíš osvěcuje ducha, je pokrmem srdce a lékem duše. Osvěcuje ducha, neboť tímto jménem vyvedl svět z temnot modlářství ke světlu víry. (fatym.com)

 

6.1. Zjevení Páně - Tři Králové

O třech mudrcích píše svou zprávu evangelista Matouš velmi barvitě. Můžeme rozjímat proč přišli i jaké byly jejich dary pro novorozeného krále. Oni neznající židovské učení, přišli se poklonit dítěti, ve kterém viděli krále a ke kterému je vedla hvězda. Oni neznámí z východu mají sen, aby se na zpáteční cestě vyhnuli Herodovi. Hvězda, která tak zářila zjevila mudrcům tajemství a vedla je za Spasitelem. (vlastní) 

 

Kašpar je bezesporu zajímavým křestním jménem. U nás může mít mírně negativní podtón, jeho význam je však více než zářivý. Muž jménem Kašpar má totiž dle významu svého jména tu čest nosit či hlídat poklad. Vyvinulo se z perského slova znějícího jako „kaš“ ve významu „poklad“ a koncovky „–par“ příbuzné se slovesem „fero“ („nosit“). 

Mužské křestní jméno Melichar má hebrejský původ. Vzniklo z hebrejského jména Melchior, které se významově překládá jako „král světla” nebo také „můj král je světlem”. Dle křesťanské legendy je Melichar také jménem jednoho ze Tří králů, kteří přišli do Betléma navštívit novorozeného Ježíše.

Baltazar nebo také Baltazár je mužským křestním jménem s babylonským původem. Jméno se vyvinulo z babylonského „beltšaccár“ a dá se přeložit jako „ochraňuj život krále“ nebo „Bůh ať ochraňuje život krále“. (svátky - centrum)

 

6.1. - Adorační den farnosti Zubří

Skoro každá farnost (až na nějaké výjimky) v arcidiecézi olomoucké má svůj adorační den. Je to den vystavení Nejsvětější svátosti oltářní a také modliteb bohoslovců za tu farnost a farnosti za celouarcidiecézi. Některé farnosti adorují kratší, jiné delší dobu, někde se i slaví mše svatá, jinde je jen ta adorace. Ony adorační dny jsou záležitostí posledních desetiletí, ale je to jisté navázání tradice úcty k Tělu Kristovu. Celá farnost by se měla sejít tohoto dne před Králem králů, ovšem v praxi se spíše sepíše adorační papír, aby Nejsvětější Král nezůstal sám v celém kostele. (vlastní komentář)

 

9.1. Křest Páně

Křtem se Ježíš ukazuje veřejnosti a začíná tak své veřejné působení. V temporálu církevního roku tak končí Vánoce a začíná doba mezi dobami, mezidobí. O této důležité události nás spravují všechna evangelia, jen Jan o tom píše v trochu jiném duchu, jak je ostatně u něj zvykem, a ve větší zřejmosti vychází na povrch Nejsvětější Trojice, když Kristus vstupuje do vod Jordánu, ozývá se Otcův hlas a Duch vychází jako holubice. Na tom místě v Jordánu jsem také byl a mám odtamtud nejvzácnější památku, křestní roucho, které se blízko toho místa prodávalo a ve kterém si mnozí připomínali svůj křest. Já jsem si to koupil až po naší připomínce křtu. (vlastní)

 

17.1. Sv. Antonín Veliký

Některá jména jsou mezi světci hodně populární a tak si někteří jmenovci mohou vybrat patrona. Když se někdo jmenuje Antonín, v našich podmínkách má svátek asi vždycky na sv. Antonína Paduánského. Sv. Antonín, poustevník nebo Antonín Veliký, je vlastně taky řeholník, vlastně první z nich, neboť se pokládá za zakladatele západního mnišství. (vlastní)

 

18.1. Panna Maria, Matka jednoty křesťanů

Na Velehradě je kaple Panny Marie, Matky jednoty. Na počátku 20. století zde kněz a pozdější arcibiskup, který je tam v Královské kapli pohřben, a taky exposita ve Svébohově, tedy "můj farář", Mons. Antonín Cyril Stojan, pořádal unionistické sjezdy. V díle ekumenických snah tento počin se stal velkým pokrokem. (vlastní komentář)

 

18. - 25. 1. každoročně - týden modliteb za jednotu křesťanů

Tento týden se katoličtí křesťané mají modlit za jednotu a komunikují aktivněji a výrazněji se svými spolubratry ve víře, kteří stále vyznávají Krista, ale přesto se odloučili od kořene a nejdou s námi po společné linii. Naše komunikace má být plná lásky k nim, lásky, která hledá, co máme společné. Nejblíže jsou nám, dle mého názoru, křesťané východní, ortodoxní, ti však paradoxně se do tohoto týdne tolik nezapojují jako odloučení bratři, kteří však pro tato setkávání mají svůj alianční týden, který předchází právě tomu našemu týdnu za jednotu. A tak měsíc leden se stává měsícem, který spojuje v mnohém, nejen v Novém roce, neboť všichni křesťané nejpozději v lednu slaví Narození Krista. O tom, jak si stojím já na tomto poli, velmi často a rád vyprávím v rubrice "humorně i vážně s nekatolíky". (vlastní komentář)

 

20. 1. Sv. Fabián a Šebestián

Tito význační světci se dávají k sobě v jeden den, ač první je papežem časů pronásledované církve a druhý probodaným římským vojákem také z času pronásledování. V tento jejich společný den však církev oslavuje ještě i další světce a každý z nich má svou modlitbu, ale kostely a kaple se zasvěcují jim oběma, jak tomu mají v sousední vsi od mé rodné, v Drozdově, kde jako první v zábřežském děkanství slaví své patrocinium. (vlastní)

20.1. Sv. Fabián

 

20.1. Sv. Šebestián

 

21.1. Sv. Anežka Římská

 

3. neděle v mezidobí, neděle Božího Slova, neděle 23.1. 2022

Její slavení vyhlásil papež František v motu proprio Aperuit illis z 30. září 2019 http://www.liturgie.cz/shared/clanky/102/2019-ppF-Aperuit%20illis_CZ.pdf, abychom měli větší úctu k Slovu Božímu a více znali Bibli. Nemá vlastní modlitby ani formulář, zůstává 3. nedělí v mezidobí, ale nese v sobě výzvu, abychom Boží Slovo četli, znali a žili. (vlastní s doplňující informací z Arcibiskupství pražského a liturgie.cz)

 

24.1. Sv. František Saleský

Sv. František se stal velmi oblíbeným jménem, někteří Františkové slaví Saleského, jiní Xaverského, nejvíce snad z Assisi nebo taky z Pauly. Společnost Salesiánů Dona Bosca svědčí také o úctě k sv. Františku Saleskému. Současný papež je také František a zcela nezvykle, ač jezuita, odvolává se právě na sv. Frantška, ale Františka z Assisi. Většina Františků je spojována s ctností chudoby, ale také s radostí. (vlastní komentář)

 

25.1. Obrácení sv. Pavla

Sv. Pavel má dva svátky. Jeden spolu s Petrem jako sloupy církve a druhý tento, který odhaluje sv. Pavla v jeho horlivosti a slabosti, když jak vypráví Skutky apoštolů a také sám Pavel v listech, se z velkého pronásledovatele stal velký misionář. V církvi tak vrcholí týden modliteb za jednotu křesťanů, což může vyjadřovat touhu, aby se i naši odloučení bratři obrátili k cestě, která vede ke Kristu blíž. (vlastní)

 

26.1. Sv. Timotej a Titus

Timotej a Titus jsou velkými spolupracovníky sv. Pavla a sv. Pavel jim dokonce věnuje listy, které si můžeme přečíst v Bibli. Rozjímáme-li tyto listy, můžeme vytušit, jak skvělí byli spolupracovníci nejen pro sv. Pavla, ale skuteční pastýři církve. (vlastní)

 

28.1. Sv. Tomáš Akvinský

Jeho Teologická Suma je pokladem Teologie až dodnes. Nejen však tímto dílem je velkým učitelem církve, vlastně nejslavnějším Dominikánem. (vlastní) 

 

30.1. Sv. Martina

Některá ženská jména mohou mít klidně mužského patrona a opačně. To jsem si do jisté doby myslel i o Martině, že je pouhou ženskou podobou jména Martin, avšak, když jsme měli farní tábor "hrdinové nebe (2010)" a také kvůli legendě tábora jsem zjišťoval křestní patrony účastníků, jak to ostatně dosud dělám pro děti z náboženství, byl jsem příjemně překvapen, že existuje i sv. Martina, pro Řím světice významná. (vlastní komentář)

 

31.1. Sv. Jan Bosco

Současný arcibiskup olomoucký, Jan Graubner, hrdě nosí jméno tohoto světce, který založil nové hnutí SDB, které si vzalo za cíl postarat se o mladé kluky a pomoci jim na cestě životem. (vlastní komentář)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 280×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio