Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Zlo má hranice od Boha

Tento článek, velmi krátký, možná bude o tom, jak Písmo Svaté pomáhá, když zažíváme nějakou těžkost. Včerejší evangelium bylo o bouři na moři, kterou Pán řeší rázně, kdy poroučí moři a bouři: "Buď zticha!" Tak s absolutní autoritou Boha určuje zlu hranice, jak včera kázal zábřežský pan děkan. A dnes máme před očima Jana Křtitele, který se narodil a jeho narozením končí mlčení jeho otce, který ještě napíše na tabulku jasně Boží vůli: "Jeho jméno je Jan" a může opět mluvit.

 

Velmi často zažívám, když mám krušné chvíle, když se mi nedaří zrovna dobře, když vztahy, které vytvářím, se mi zdají proti mě, že se modlíme společně breviář a cítím, že právě v tu chvíli, když se modlíme, Bůh konkrétně uzdravuje. Že v těch nejistých chvílích je to právě Boží Slovo, které dává jistotu a jistým hlasem promlouvá ke zlu: "Buď zticha!" A vede mě ke ztišení.

 

A když se mi děje zle, zvláště v poslední době si to hodně uvědomuji, chci omlouvat chyby druhých, nechci znát jejich vinu, ale jejich dobro, které pochází od Boha a také své dobro, které mi Pán dává zakusit, ano právě v tom zlém čase chválit Boha a snažit se nepropadat zoufalství, i když pokušení je veliké, někdy až takové, že bych všechno nejraději vzdal a přemýšlel, že mi bylo lépe.

 

Jak často si někdy říkám, že kdybych věděl to, co vím teď, nikdy bych neudělal ten velký krok a zároveň mě přichází na mysl, že když vím to, co teď, je právě teď dobře, že jsem tady, i když probíhá bouře, protože Bůh přesně ví, kdy má říci zlu: "Buď zticha!"

 

A kdybych měl náhodou tu tendenci napsat sem to, co mě teď trápí a ztěžovat si, říkám si právě to "Buď zticha!" A tak, i když je zle, přece jen s Pánem jsme vždy v dobrých rukou a i v těchto časech může být a je dobře. Kéž mě má Bůh právě takového, jakého mě chtěl mít.

 

Jan Křtitel přece také promlouval k lidem tvrdě a říká o něm sám Ježíš, že nikdo, kdo se z ženy narodil není větší, než on. 

 

Otec Pavel a taky otec Martin a mnozí další jejich spolužáci mají dnes 18 let kněžství. To stojí za oslavu Boží. Také naše arcidiecéze a mnohé jiné mají už několik dní novokněze. Je velká radost církve, že Bůh stále volá a povolává do své služby. Otec Radomír, pod kterým jsem bez měsíce 15 let spolupracoval jako pastorační asistent minulou sobotu ke svým narozeninám již po 28 let slaví své kněžství. 

 

A za to se sluší Bohu vroucně poděkovat. Bohu, který je Pánem všeho dobra a veškerému zlu určuje hranice. Jak říká někde Job, "dobro od Boha bereme a zlo brát nemáme?" A tak Bohu díky i za to zlé, co nás potkává, protože i tam se ukazuje Boží velikost a moc. Bohu náleží všechna chvála. 

 

 

Zobrazeno 39×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio