Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Přemýšlel jsem nad Antiochií

Jo, nemám už jen 35 let, mám dokonce o 10 víc, přesto stále sleduji pravidelně a možná víc, než pravidelně stránky Antiochie:

 https://antiochia.cz/klasterec-2023/

 

Napadlo mě nedávno, že bych se Antiochie snad i zúčastnil osobně, ale už jsem starý a mé kosti se chvějí, jak je to někde v žalmu, ale přece jen pracovně, tedy z hlediska diplomové práce bych jistý oprávněný zájem měl, ale bojím se toho, že zištný a to k misiím moc tolik nepatří.

 

Spíše mě dnes napadlo, když jsem vydával článek pro živý růženec, co všechno se na Antiochii změnilo, ale vůbec to nevnímám špatně, prostě ten styl už bude jiný, ostatně nebudu tu opisovat článek, který si můžete přečíst: https://antioruzenec.signaly.cz/2306/cerven-2023

 

Já osobně jsem se vždycky na Antiochii těšil a vždycky mě přinesla mnoho nového, ale nebudu, ani není mým účelem, se tady rozepisovat, co všechno. 

 

Pro můj život Antiochia je víc, než podstatná. Nebýt Antiochie, neobjevoval bych s takovou radostí toto krásné Boží stvoření a nevím, zda bych ve víře nacházel smysl, kdyby mě Antiochie sama, i když jsem na ni přišel jako ten, kdo chce dělat misie, nedržela při víře a mnohem víc mě při víře drží blízkost Krista a Církve, jakou mohu zakoušet ve svém aktuálním životě. 

 

Přál bych Vám to zažít, ale to je třeba zažít, ne o tom jen teoretizovat, jaké by to bylo, kdybych se na Antiochii dal. Dejte se na Antiochii a nebudete litovat.

 

Já tak teoretizovat mohu, protože jsem Antiochii zažil ve své originální podobě a současná podoba, jaká se chystá bude ještě originálnějším dobrodružstvím.

 

Dnes jsem děti v náboženství učil o Danielovi v jámě lvové. Měl hlubokou víru a proto vydržel mezi lvy. Na druhé straně máme sv. Ignáce z Antiochie, který by měl svátek v neděli, kdyby se neslavilo Boží Tělo či příslušná neděle v mezidobí, teď zrovna nevím která. Ten zase se chtěl nechat sežrat lvy, aby ukázal, že víra v Krista vede za hranici smrti.

 

Vtip o misionářích, když potkají lva, jistě znáte. Když se modlí, aby Bůh vnuknul tomu lvovi křesťanské myšlenky, lev si klekne a zbožně poděkuje: "Děkuji ti, Bože, za tento pokrm!"

 

Právě kvůli Danielovi a lvům a v souvislosti s Ignácem z Antiochie a lvy a vlastně s Českým bezbožným dvojocasým lvem, mě napadla myšlenka na Antiochii. 

 

Nebojte se lvů. Nesežerou vás a lidé uvěří. A když vás sežerou, lidé uvěří pro vaší víru v radost, kterou nám může dát jenom Pán.

 

 

Zobrazeno 205×

Komentáře

kacarovi3

Proto jsem se jednou účastnil, i když už můj věk neodpovídal požadavkům. Je to dobrá zkušenost ne jen pro mladé.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Pavle, v r. 2013 nebyl stanoven žádný hraniční věk kromě spodní hranice 16 let. Moje maličkost v té době, kdy jsem vedl 3. turnus byla na horní hranici nyní požadovaného a horní hranice se stanovila v r. 2015 po nedobrých zkušenostech, kdy starší nad 35 už stěží porozumí mladému. Já jsem se účastnil ještě v r. 2016 jako ten, kdo pro své zkušenosti může vypomáhat a v r. 2017 proto, že jsem v té farnosti působil jako pastorační asistent a od r. 2018 dosud jsem nebyl na žádné Antiochii.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio